Kvalita sucasnych novostavieb

Dnes investori stavaju domy kde urobia 3 bytove jednotky. Ma niekto skusenosti s byvanim v takychto bytoch co sa tyka kvality vyhotovenia stavby, zvukovej izolacie medzi susednymi bytmi pripadne na co si dat pozor pri kupe takejto nehnutelnosti?
Odpovedať
1
2
@stavkluc dnes sa zvyknu vyrabat 5 dverove auta...
Odpovedať
myslim, ze oni nejako neberu ohlad na to, ze aby nebolo pocut z jedneho bytu do druheho, mam pocit, ze teraz coraz viacej je pocut a nie je to nic prijemne, nepoznam nikoho kto by teraz v novostavbe si pochvaloval, ze ma klud a ticho, praveze naopak, ze vsetko pocut
Odpovedať
@stavkluc v dnesnej dobe ide skoro vzdy v prvom rade o peniaze. Vyrobit/postavit co najlacnejsie aby sa na tom co najviac zarobilo. Pri rozhodovani o materiale napriklad pre priecky skoro vzdy rozhodne cena a nie napriklad z utlm zvuku daneho materialu. A kedze je jasne, ze cim lepsi zvukovy utlm, tym vyssia cena tak to tlmit dobre veru nebude. Byval som v bytovej jednotke kde boli 4 byty, dva na prizemi a dva na poschodi. Nastastie strdom stavby viedlo schodisko takze byty na poschodi boli od seba oddelene a hluk velmi neprenikal. Zato byty nad/pod sebou zdielali spolocne svoje hlucnejsie chvile 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@epto Suhlasim, uplne o niecom inom je, ked si clovek stavia vlastny dom a dava si pozor na kazdu jednu vec. Pri takychto stavbach, co developeri stavaju rad radom ta kvalita nieze pokrivkava, ale kriva. A treba to mat na pamati, ze nebude to idealne byvanie.
Odpovedať
@epto Píšeš, ako keby komunistické paneláky boli zvukotesné... @stavkluc Logicky v bytovom dome budeš počuť zvuky od susedov. Niekde viac, niekde menej. Veď to má spoločnú konštrukciu. Jedine že by si si kúpil hudobné štúdio, ktoré má zvukotesné miestnosti.
Odpovedať
v obci kde byvam (satelit pri BA) sa hufne stavaju tieto 3-bytovky. Hlavny dovod je ze vtedy je mozne urobit na 6á pozemku najvacsi zisk. Zopar ich je v mojom priamom okoli, niektori maju problemy so zatekanim, niektori s vlhkostou v rohoch, niektori s hlukom od susedou, niektori s podlahovkou. niektori nemaju problem. Tak isto ako sa da postavit nekvalitne bungalov, tak isto nekvalitne sa da postavit 3-dom a tak isto nekvalitne sa da postavit bytovka. U mna by bola cervena ciara, ak by dany 3-dom stavala firma na to ucelovo zalozena, co je dnes bezna prax. Postavim a firmu poslem do likvidacie aby som nemusel riesit reklamacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 to zrovna nie, ale v starších bytovkách, bytoch nepočuť toľko, čo v dnešných novostavbách, bývali sme aj v staršej bytovke, aj v novostavbe pár rokov a bol to rozdiel.
Odpovedať
@stavkluc úplne stačí si vyžiadať výpis materiálov aké boli použité, projektovú dokumentáciu a na obhliadku niekoho kto sa tomu skutočne rozumie, je jedno či je to 3 dom 2 alebo 10 dom (radovala) ide o firmu, ktorá to stavia
Odpovedať
@vojtti To áno. Keď som sa sťahoval zo starej bytovky do novšej bol som tiež prekvapený o koľko viac zvukov od susedov a ako hlasno je ich tu počuť. V zime pred rokom sme sa presťahovali do domu na dedine a tu bol zas opačný problém. Musel som sa naučiť fungovať s tým, že nejaké tresknutie dverí alebo okna ktoré počujem sa ma týka pretože to trieska v mojom dome asi niekde na poschodí. Nie je to niečo čo ma trápiť nemusí lebo je to zvuk od suseda možno o dve podlažia nižšie 🙂
Odpovedať
presne to, co tu mnohi popisujete mi hovorilo par znamych, a teda, ze v starych bytovkach je pocut zvuky odvedla, ale citelne menej ako v novostavbach. Nepouzivaju developeri akusticke tehly na oddelenie bytov? Rozumiem, ze zvuk, resp. dupot sa siri i betonovou podlahou a tam uz by to riesilo oddilatovanie bytov co je nerealizovatelne v praxi. OK, vypis pouzitych materialov je dobry postup, avsak otazkou je, co tam bolo dane v skutocnosti. Neviem, ci je mozne lahko rozoznat ytong od porfixu z fotky.
Odpovedať
@zacik zaujimavy podnet s tou ucelovo zalozenou firmou, asi len sro-cka a padajucou zarukou v pripade zaniku firmy
Odpovedať
Byvame v novostavbe od 2019 a musim potrvdit presny opak. Oproti starym bytovkam je tu citelne menej pocut susedov. Je pravda ze mame zvukovu izolaciu podlah. Byty su medzi sebou celkom dobre akusticky izolovane. Ked som sa rozpraval zo susedmi tak mi potvrdili to iste ze maju pocit ze byvaju sami. Samozrejme ze uplne to neizoluju velky krik, polnocna opilecka party to vsetko je uz pocut . Ale oproti starym bytom, kde bolo pocut mixer z kuchyne alebo splachnutie zachoda, chod vytahu JE TO NEPOROVNATELNE.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Vedla staval developer dvojdomy a pekne spolocna stena dva mury a medzitym izolacia. Zial treba si dobre vybat projekt. Svetove strany, izolacie, materialy, sposob kurenia....
Odpovedať
@chrobak7 ale nie, byval som v panelaku, nastastie na 13tom poschodi, cize sme boli uchraneni aspon dupotu zhora (ale nie zatekania 🙂 ) Chcel som tym povedat, ze pri stavbe, kde je viac bytov by pripadna spolocna stena mala byt postavena tak aby zabranila prenikaniu hluku, ci ho co najviac utlmila. Samozrejme aj napojenia steny na strop a zopar detailov. A tieto veci maloktora firma dodrzuje pretoze je to drahsie.
Odpovedať
@epto nemali ste tam ale zase moc horuco? Lebo to hadam kazdy, co poznam, co byval alebo byva v panelaku uz na tych vyssich poschodiach hovori, ze to teplo je tam neskutocne.
Odpovedať
Netreba si idealizovať staré panelové bytovky, všetko tam bolo počuť, výťah, záchod, dupot po podlahe, zavretie dverí, zvuk klavíra prešiel cez 3 poschodia, televízor, vŕtanie do steny nenormálny buchot, ale v tých ešte starších tehlových bytovkách bez výťahu, tak tam bolo ticho.
Odpovedať
@stavkluc my byvame v dome s 2 bytovymi jednotkami, "spolocna" stena je v kuchynoobyvacke, kupelni a jednej hostovskej. Za dva a pol roka sa v tomto smere (co sa tyka hluku od susedov) nemame na co stazovat, v podstate o nich ani nevieme. Ale tak vsetko samozrejme zalezi aj od ludi (nasi susedia nemaju male deti ani zvierata a celkovo nie su absolutne hlucni) a tiez od domu ("spolocna" stena su u nas vlastne dve samostatne steny a medzi nimi este zvukova izolacia)
Odpovedať
@palko80 to potom mozes byt rad, lebo mne stacilo, ked sme boli na par dni u svagrovcov, ze sme isli na predlzeny vikend na navstevu a teda to co bolo pocut od susedov, je to vela aj o ludoch, to je fakt, ale bolo pocut krik, buchot, dupot, no kazda ta bytovka, kazdy dom je uplne iny.
Odpovedať
Nikdy nikdy. Zakladom je bývať v dome a maš pokoj od všetkych... ale tak zas každy ma dajake preferencie. Mne vadilo, že susedom vadi, že som hlasnejšie prdol a tak. 24 rokov v bytovke od malička stačilo
Odpovedať
Samozrejme, ze bude pocut. Vsade bude nieco pocut. Ale zaroven verim tomu, ze ten beton je proste beton, lebo tazsi material ma lepsi utlm (akusticke oddelenie vatou ma tiez svoj utlm, ale zase nie pre nizke frekvencie). Ja som byval len v panelaku, ale viem si predstavit po skusenosti s porobetonovym domom ake to musi byt v sfusovanych nepanelakoch, resp. v hocicom s tensimi prieckami co nie su beton alebo hutny material ako VPC. 15 cm betonu je 15 cm betonu. Navyse dnes ma "kazdy" doma 100W zosilnovac, konzumuje sa ovela viac multimedialneho obsahu, namontovane sadrokartony co pruzia ako reproduktory, trieskajuce laminaty miesto kobercov... Vselico tomu prispieva a este ked chytite "dobreho" suseda. No a co sa tyka tepla, tak v nezateplenom panelaku teplo bolo take normalne, vobec nie neskutocne. Ako aj v zateplenom dome, ktory sa v lete vetra. Teda ked pride leto, kludne 30 aj viac. Ale na to uz ludia zabudli, ze tak to bolo aj predtym, dnes sa idu roztopit ak je 25 stupnov. Nerozumiem tomu.
Odpovedať
@vykricnik K tomu teplu. Jasné, človek zabúda a tak nejako prirodzene frfle ale... Netvrdím, že nebolo tak horúco, lebo bolo. Rozdiel ale je v tom, že posledné roky býva horúco dlho v jednom ťahu a bez zrážok, ktoré by pomohli vnem horúčavy znížiť. Posledné leto napríklad u nás za možno 3 mesiace - jún, júl, august zapršalo tak 2x a tridsiatky boli na dennej báze. @dexter89 je taký amatérsky klimatológ, možno by vedel v tomto upresniť ako a či sa mýlim.
Odpovedať
@arcticcode tiez som toho nazoru, ze cim je clovek starsi tym viac vyhladava klud a viac mu vadi hoci i maly hluk od vedla. Mam dojem, ze tie bytove jednotky nie su takmer nikde oddelene akustickou stenou, ale iba hrubsou tehlou, ci porobet. tvarnicou.
Odpovedať
@stavkluc Alebo 10cm betónovým panelom.
Odpovedať
@megs8 nad 13-tym poschodim bolo take technicke podlazie vysoke cca 1m. Cize cierna asfaltova strecha nebola hned nad nami. Teplo samozrejme bolo ale vtedy pred 20- rokmi boli tepla trochu slabsie, obcas aj zaprsalo. Ako uz bolo pisane, dnes niekedy teploty nepolavuju aj 2-3 tyzdne. A zrejme som ako dieta teplo lepsie znasal a prazdniny som travil vonku 🙂
Odpovedať
@arcticcode to nie je celkom pravda, vsak aj ked byvas v rodinnom dome, tak mas okolo seba susedov, to by si ozaj musel byvat len niekde dalekoho od vsetkych na samote. Ale hej, rozdiel oproti panelaku to je tak ci tak.
Odpovedať
@kristof_ko byvalo som v panelaku, kde sa hluk siril i radiatormi a stupackami radiatorov, ktore v jednej izbe boli urobene tak supacky, ze bolo vidiet malou strbinkou do spodneho bytu. Zistil som to pri prerabke plavajucej podlahy a ihned som to vytesnil penou a zhora silikonom.
Odpovedať
@toky1 ja osobne vnimam horsie vlhke leta, lebo neznasam dusno. Nech je radsej sucho.
Odpovedať
Úplne zbytočne sa tu paušalizuje ... Poznám developerov (aj malých) ktorý stavajú domy už roky a okrem zisku im záleží aj na mene, nakoľko sa tým chcú živiť aj naďalej ... Ľudia sa k nim vracajú, keď idú zväčša do väčšieho, lebo boli v minulosti spokojný ... Takže tvrdiť, že kvalita kríva je úplne zbytočné zovšeobecnenie ... Rovnako tak tu tvrdiť, že v novostavbách je všeobecne viac počuť ... Býval som 5 rokov v novostavbe z roku 2011 a bez problémov, resp. oproti porovnaniu so starým panelákom to bolo výrazne lepšie ... Pri množstve projektov dvojdomov som videl krásne 2 samostatné steny, medzi ktorými bola izolácia ... Tam ostáva slabosťou spoločná základová platňa, ale určite je to lepšie ako bez toho 🙂 Pýtajte si projektovú dokumentáciu, pozrite sa ako riešil tieto steny projektant a v prípade, že ste spokojný tak sa snažte odkontrolovať, či to tam je naozaj použité ...
Odpovedať
@lubk0 vdaka za podnet. Snahou tohto vlakna nie je pausalizovat, ale zdielat skusenosti a podnety od roznych ludi, pretoze taketo viac-bytove domceky rastu ako huby po dazdi a kazda skusenost od uzivatelov je cenna
Odpovedať
Profilova fotka
@stavkluc Všetko čo tu ľudia píšu sú len ich domnienky, reálne to je tak že medzibytové steny musia mať nepriezvučnosť min. 53 dB, a to by investor nemal obísť lebo nedostane stavebné povolenie alebo neskolavduje a či to dosiahne tehlovou stenou, betónovou stenou alebo sadrokartónom je na ňom. Stropy sú potom zasa druhá vec. Nakoniec keď sú všetky byty postavené viac menej rovnako aj tak najviac záleží na susedoch či to bude párik dôchodcov alebo mladá rodinka z deťmi.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?