Garaz so stavbou domu alebo neskor?

Ahojte, prave riesime projekt domu a vieme, ze urcite chceme dvojgaraz s jednou branou, samostatne stojacu. Akurat ale zvazujeme, ci je cenovo vyhodnejsie postavit garaz murovanu zarovno s domom (porobeton), alebo ju poriesit neskor z ineho materialu - bud plechovu omietnutu alebo betonovy prefabrikat. Co je cenovo vyhodnejsie, ked zapocitame aj cenu prace, dopravu a pod.? Dakujem.
Odpovedať
@cloockie25 najlepšie vymurovať a používať tam rôzne zbytky/odpady z domu. Garáž dokončiť čo najskôr lebo bude treba odkladať kúpu vecí.
Odpovedať
My sme to spravili naraz. Pokial zrel veniec spravila sa plátna na garáž, pokial strechári spravili strechu, chalani postavili garáž a zaliala sa platna na garáž a je to hotovo.
Odpovedať
Nie je garáž dnes už prežitok? Autá, pokiaľ ich teda človek vôbec potrebuje, vydržia celú svoju životnosť aj vonku, nepotrebujú parkovať vo vykúrenej "obývačke".
Odpovedať
To ze sa to vola garaz neznamena ze to musi nutne sluzit len na parkovanie aut. Mozes si to nazvat aj dielna ci sklad s garazovou branou. K teme - robil by som to naraz s domom, ak su na to financie (aspon hrubu stavbu). Na uskladnenie veci sa to urcite zide.
Odpovedať
@spikerhc uf to je servis a nie garáž, autu to netreba @mmjoy99 pre sklad je to veľmi drahý priestor
Odpovedať
@erik8989 podľa mňa to nie je prežitok ale nutnosť pri domoch bez pivnice. Máme doma 5 bicyklov, kočík už len toto si neviem predstaviť kde to dať. Mám suseda čo má bungalov a nosí bicykle na povalu už stavia garáž lebo ho to 3r prestalo baviť. Auto som v garáži ešte nemal.
Odpovedať
@cloockie25 možno dačo usetris na materiály akože dovoze a využití strojov a robisov keď výkopu a zalejú zalady naraz a pod..
Odpovedať
@erik8989 prečo by to mala byť zbytočnosť? pokiaľ nemáš auto ako spotrebný materiál tak je vždy lepšie ho garážovať. navyše niekomu viac vyhovuje si sadnúť do relatívne teplého auta ako do zmrznutej/rozpálenej "krabice".
Odpovedať
@duzu no je to na dve auta plus dielňa. Nemáme pivnicu a mame prvé dieťa na ceste takze si myslím že bude miesta akurát. 8x6,5metra
Odpovedať
Profilova fotka
tiež staviame naraz s domom oddelenú dvojgaráž. Až po omietky som robil všetko naraz aj na dome aj na garáži.Teraz už robím len na dome, keď sa dokončí dom , pustím sa do garáže. Treba ešte strop spraviť, izoláciu stropnú a poter. Vonkajšiu izoláciu a fasádu chcem naraz. V pohode,inak by som to ani nerobil.
Odpovedať
My mame dom s dvojgarazou 36m2 (spojene ako celok). Za seba mozem povedat, ze to bolo to najlepsie co sme pri vybere domu mohli spravit. Kuri mi to tam podlahovka na cca 15 - 16 stupnov. Auta v zime teple, bez skriabania okien, deti nasadaju do tepla... nehovoriac o tom, ze tam mam 5 regalov zapratanych od spodu az po vrchnu policu (a to mame pochodznu povalu). Mame aj zahradny domcek10m2 + pristrsok 6m2, zapratany je v zime nakomplet. Nejde o ziadeb luxus ale o mimoriadne prakticku miestnost 🙂
Odpovedať
@jumt tak to je potom iné, ja si na ten účel chcem postaviť taký "domček" kde budem parkovať bicykle a odkladať záhradnú techniku. Bude vpredu pred domom od ulice. Vykurovať to ale neplánujem, len tam dotiahnem elektrinu a EZS. Garáž mi príde zbytočný luxus na účel skladovania, ale zvažovali sme aj to, no upustili sme od toho.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sousedekovci89 plechová krabica je to tak či tak, či vyhriata či studená 😄 Ale vlastne si to vystihol, je to o pohodlnosti, žiaľ. Ale riešením je aj pekná strieška obrastená zeleňou.
Odpovedať
Treba tu garaz postavit zaroven s domom, ked tam budes uz mat murarov tak koli garazi ich tam znovu nedostanes a to iste o ostatnych profesiach, pokial si to nechcete realizovat sami. Nad takymi predrazenymi sprostostami ako skladana garaz ani neuvazuj nedajboze komunisticky prefabrikat! A ked uz tak dvojgaraz, nech sa tam i daco zmesti, vratane planovanych regalov, ale to uz mas na stavebne povolenie.
Odpovedať
Ja som staval az po stavbe domu ale bola to chyba. Potom uz davat pozor na fasadu,znova prach omietka stala viac lebo malo m2 tak isto poter. / ale ten by som nedal ale lesteny beton/atd... Uz by to staval spolu s domom. 8x8m a je full dve auta motorka kosacka zahradne sedenie regale... A tie plechove budy su onicom teplo je tam v lete v zime zima.... vyzera to pekne ale interier cele zle.
Odpovedať
@cloockie25 Garáž je ideálna, keď je súčasťou domu. Žiadne prístavby ani prílepky. Dom naprojektovať spolu s garážou ako jeden celok. Časom preverené. Nemenil by som. A také sprostosti, že to je prežitok si ani nevšímaj.
Odpovedať
@cloockie25 Môj názor je , že to treba stavať spolu s domom, ak to odložíš na neskôr tak sa k tomu už potom možno ani nedostaneš.....ako som to už pár krát videl u známych, potom keď dostavali dom , ploty, zariadili dom zistili že už na to nie sú eurogroše....my sme stavali samostatnú dvojgaráž 66m2 zároveń so stavbou domu a nemenil by som....vynikajúce miesto na uskladnenie materiálu a samozrejme teraz veľké parkovisko-úložisko....tie reči že zbytočný drahý priestor moc nechápem...neviem kam by som dal: bicykle, motorku,kosačku, vertikutátor, náradie, na zimu záhradný nábytok, na zimu gril, prepravku na psa, prepravku na mačky, pneumatiky, rebrík, fúrik, aktuálne nenosenú obuv atď.....a samozrejme autá.....na povale nemám absolútne nič, všetko mám v garáži....
Odpovedať
@erik8989 ??? Kedysi autá vydržali vonku. Tieto hrkalky, čo sa vyrábajú dnes by potrebovali aj postieľku, nie len obývačku. A garáž je praktická vec. Neslúži len na parkovanie auta. No a k veci... Garáž by som staval hneď so stavbou domu, pokiaľ sú na to fin. prostriedky. Ako písal spikerhrc, dá sa to súbežne a zbytočne sa nenaťahuje čas.
Odpovedať
Akurat som bol v mojej garazi, otvoril som interierove dvere a ľaľa garaz vykurena na 21,5C ako tu poniektorý nemaju ani v obyvacke :-D Jedina nevyhoda je, ze ma len 37m2. PS: svagor ma tusim okolo 120m2 v ramci domu a je velka tak aku rat 8-)
Odpovedať
Mame dom s garazou pozdlz celeho domu, cize parkovanie pre dve auta. Velmi vhodny projekt sme vybrali, lebo prichodom na stavebny utad nam bolo oznamene, ze pocitaju tri parkovacie miesta na dom :-N takze hned mame dve miesta a tretie vonku. Neskor si vzadu spravime odkladaci priestor a vpedu odparkujeme jedno auto. Kedze je sucast domu, stavali to naraz a to je najlepsia volba. Hned vytiahnu mury, spravia strechu a netreba dlho cakat, aby prisli. Aj ked je pravda, ze min rok sme dlho necakali na tie profesie, no dohadovali sme dopredu, kedze sme netusili aka zla bude situacia
Odpovedať
Určite naraz, tiež staviame naraz, jednak pre väčšiu garáž ako 25m2 potrebujete zvlášť stavebné povolenie, tak aby ste to nemuseli riešiť so všetkými povoleniami opäť. A finančne sa to zvezie pri dome.
Odpovedať
@leatea plánujete mať 3 autá? 😛 🤔 😢
Odpovedať
@erik8989 nie, no nas stavebny urad pocita 2 auta na domacnost a tretie je navsteva, preto tri parkovacie miesta. Teraz mame jedno auto a casom mozno aj druhe, no to teraz neriesim.
Odpovedať
@cloockie25 Tak my mame rovno s domom, vstup do garaze teda prepojeny s domom, co je paradna vec, hlavne pri nepriaznivom pocasi. Casom sa z garaze zvykne stat aj plus sklad, dielna, ..., kde ocenis, ze mas k dispozicii rovno z domu
Odpovedať
Profilova fotka
@erik8989 ja len poznamku, stavame dom v FR, v ziadosti na SP musime mat vyznaceny urcity pocet parkovacich miest na pozemku. Za kazdych zacatych 60m2 zastavanej plochy, jedno parkovacie miesto. Aby auta nestali hocikde na ceste. Zvyk je dvaja dospeli, dve auta + navstevy + ked uz dieta ma svoje auto a byva u rodicov. Samozrejme ze kazda dedina/mesto ma svoje poziadavky.
Odpovedať
@leatea @lenkito10 áno, platí to aj u nás, a keď som to počul, myslel som si že je to zlý vtip. Ale ani nie tak kvôli tomu priestoru, lebo po kolaudácii si tam aj tak každý urobí niečo iné než parkovanie, ale skôr ma zarazilo to, že počítajú 2 autá na rodinu plus návšteva. Ja chápem legislatívu, veď nechcú aby sa parkovalo na ceste, ale takýmto prístupom sa počet áut len ťažko zníži.
Odpovedať
@erik8989 oni nepotrebuju znizovat pocet aut ako takých, ale pocet aut stojacich na ulici....u nas je to rovnako...novy dom, 3 miesta....ked idem po ulici, kazdy parkuje pred domom, autom pomaly do polovice cesty, smetiari maju isto radost, je to taka uzka cestička pre jedno auto....ale keby hori niekomu barak a hasici nevedia prejsť kvoli takemu trulkovy tak by mu dotyčný isto podakoval...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?