Dvojpodlažný dom vs. bungalov

Ak môžete porovnať, objektívne. Všímam si, že dnes sú prevažne moderne bungalovy. Zatiaľ len chceme kúpiť pozemok, viem ze veľa zavisí od rozmerov pozemku. Ale, chceli by sme stavať nízkoenergetický dom a čo pozerám projekty, ceny bungalovov ak chcem väčší a ceny dvojpodlažných jednoduchšich domov sú už pomaly rovnaké. Viem, ze väčšia spotreba energii bude asi v dvojpodlažnom ako v bungalove, len pri bungalove mám pocit, že izby sú veľmi malé. Za aký dom ste sa rozhodli vy a prečo?
Odpovedať
Dvojpodlažný. Ten pomer obytná plocha vs. zastavaná plocha je super. Energeticky, samozrejme, bude náročnejší, lebo to treba aj vykúriť, ale dnes už sú také technológie a smart riešenia pre vykurovanie, že sa náklady dajú pekne stlačiť dole. Ale nemám vôbec prehľad o cenách nových domov.
Odpovedať
To nie je pravda že podlažný má vyššiu spotrebu tepla na kurení , práve naopak - nižšiu ! , najvačší inuk tepla je oknami a strechou, najmenej podlahou a stenami, ak majú rozumné izolácie samozrejme. Dá sa stavať už len nizkoenergetický, od nového roka už len A0, iný ti už ani neschvália. V bungáči porovnatelných rozmemerov plochy máš veľká strechu. V poschodáku je polovičná. Faktor budovy je pre výsledok tiež duležitý - teda jej tvar. / kocka, kváder, L-kový, atyp a pod. / Ono sa dá technicky dotiahnuť aj bizardný tvar, ale chce to dobrého projetanta.
Odpovedať
@katkami123 opačne v dvojpodlažnom je spotreba menšia, a to preto že má jednu plochu spoločnú , prízemný má všetke plochy ochladzované od spodu máš asi 10 st C , no na poschodie ide z prízemia i viac ako 20 st C, na povalu je len jedna plocha ochladzovaná
Odpovedať
Profilova fotka
@katkami123 poschodový (podkrovný) dom má naviac schodisko a strop, ale ušetrí na základoch, streche a má pri rovnakej podlahovej ploche menšiu obálku, teda menšie prevádzkové náklady.
Odpovedať
Tiez sme chceli velmi prizemny. Hold ked mas pozemok 650m2 tak to je skoda ho tak zastavat tak sme zvolili poschodovy. Je to urcite aj o tom aky mate pozemok. Na poschodovom sa pyta mat 2kupelne alebo aspon jednu hlavnu a druhu len taku zaloznu. V prizemnom by mi stacila jedna.
Odpovedať
my ideme do poschodoveho s balkonmi, aj ked viem, ze tie balkony maju najvacsiu stratu tepla, no mne sa pacia :-D navyse pozemok chceme vyuzit aj na ine veci ako len na samotnu stavbu. susedia maju ako bungalov, tak poschodovy, takze si mozeme vybrat podla seba.
Odpovedať
my sme sa rozhodli stavat poschodovy dom.. nechceli sme si stavat "byt" .. realne mas skoro 2x viac plochy, vacsie izby, vacsia predsien .. a to, co zaberie schodisko, to v bungalove zaberu chodby (alebo "velka obyvacka", co je vlastne prechodna obyvacka na chodbe) a naozaj, ked fungujes na pozemku a nie v bytovke (kde mas pred bytom vzdy nejake chodby), je lepsie mat predsien vacsiu ako 0.9x1.2 m 😄
Odpovedať
@leatea Prečo si myslíš že máš pre balkony významná stratu tepla? Uvedom si že to je len malá stičná plocha medzi balkonom a ostatnou častou domu a v železobetonovom jadre to je relatívne malý oblžník plochy. Navyše je dobre izolovaný z každej strany lebo sa s tým ráta. Prakticky celý balko je v izolačnej obálke. Prestup tepla v závislosti od dlžky betonom klesá. Tepelné zisky južnej strany nie su tiež zanedbateľné. Máme 2x 7 metrové balkony z juhu a severu a z hľadiska izolácie a tepelných strát nevidím žiadny problém.
Odpovedať
@janopopovec super, to ma tesi. vsetci nas s tym strasia, ze je tam velky unik tepla. viem, ze ich budeme izolovat podla terajsich predpisov. teraz som teda este kludnejsia, ze su to len reci a ze strata sa da minimalizovat zateplenim a izolaciou.
Odpovedať
@katkami123 pri kresleni navrhu nám vyšlo akési neforemné čudo ak sme chceli mať veľkosť a počet izieb v podobe bungalovu. Zvíťazil poschodový dom a neľutujeme.
Odpovedať
Ďakujem za názor, tiež som viac za poschodový, len som to brala tak hlúpo z toho hľadiska, že bude potrebné vykúriť väčšiu plochu, tým myslím viac izieb, teda objem, ale to už je asi dnes je bezpredmetné. Zatiaľ pozeráme ešte iba pozemky, aj to je celá veda nájsť niečo vhodné a za normálny peniaz... Len finančne to vidím tak od tých 600 do 800m2, čiže ak kvôli tomu to vidím viac na dvojpodlažný.
Odpovedať
@katkami123 Na to, či postaviť prízemný alebo dvojpodlažný dom vplýva kopec faktorov a rozhodovacích kritérií. Rozhodovať sa na základe nejakej rady niekoho na nejakom diskusnom fóre je veľká chyba. Nerád robím reklamu, ale v tomto článku to autor pekne popísal, čo stavebník musí a čo by mal zohľadniť pri rozhodovaní medzi prízemným a podlažným domom: https://inardex.sk/prizemny-alebo-pos...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@chrobak7 Určite sa nebudem rozhodovať na základe diskusie, ale mám rada tzv. brainstorming, rada si vypočujem rôzne názory ako si ísť iba bezhlavo za svojím.
Odpovedať
@katkami123 ahoj, objektívne to asi nikdy nebude, lebo každý preferuje to svoje, niekto nechce schody, niekto veľký byt v podobe bungalovu. My sme si vybrali dvojpodlažný a prečo ? Pretože sa nám taký páči, snáď nechceš bývať v niečom čo sa ti nepáči a schody ? S nimi problém nie je pokiaľ je človek mobilný, čo sa týka kúrenia tak máme radiátory a krb, poslednú zimu sa kúrilo v pomere 70:30 v pomere plynu, lebo drevo bolo ešte dosť mokre, zálohové platby sme mali 80eur, teraz po zúčtovaní nám vracali cez 400 eur a platby stiahli na 42eur, je pravda že posledná sezóna bola slabá zima.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, takisto sme sa rozhodli pre poschodový dom, resp. obytné podkrovie. Viac miesta na pozemku, súkromie pre deti na poschodí ked budú vacsie (rodičovská spálňa je dolu) vačšie izby...najprv sme chceli jednopodlažný, ale nevedeli sme to nijako rozumne usporiadať, aby sa nám to páčilo, splnilo naše požiadavky a aby sme sa necítili ako v byte. Páčia sa nám aj bungalovy, ale naše rozhodnutie neľutujeme.
Odpovedať
@tomcok my mame teraz 34 schodov a to sme v rodinnom dome :-D ale aj tak ideme do poschodoveho, kde ich bude asi 16 :-N
Odpovedať
@leatea tiez ich mam 16 a je to ok
Odpovedať
Ahoj, ako už bol zdieľaný link od chrobak7 https://inardex.sk/prizemny-alebo-pos... Taktiež aj tu na tomto fóre sa to preberalo https://old.modrastrecha.sk/forum/pro...
Odpovedať
@jurkoboss @katkami123 dobre pisany clanok, a vystihuje zakladnu dilemu. Ked pozriem na kriteria co plochy a funkcnosti tak sme sa s poschodakom rozhodli dobre. Dole 120m2 - hala + kychyna + obyvacka, samostatna pracovna, plnohodnotna kupelka ( sprchac) spajza , technicka a garaz. Hore 120m2 - 4 izby, 3 satniky, velka kupelka, 2x 6m balkony. Obytne podkrovie s navysenim o 50 cm kvoli vyskam, v izbach hore v satnikoch aj sikminy, v izbach hore 3,1m stropy + niekde sikminy s min vysky 230cm. Moja osobna rada, zatial co bungalov si vela ludi s projektantom riesi individialne , co sa este da, velkakrat prevazia osobne zaujmy nad skusenostou, funkcnostou a praktickostou riesenia. Pri poschodovom na to treba brat ovela vacsi doraz dobre uvazujte a nechajte si poradit od profikov aby ste casom nelutovali. To co sa na zaciatku zda dolezite moze casom vyblednut, a to s co ste brali ojrajovo moze byt velky problem. Preto nezavrhujte moznosti katalogovych kvalitnych projektov nad ktorym projektant sedel xy hodin , vsetko predvidal a vacsinou to funkcne a esteticky vyriesil do bodky za vas, kde si vy uz len pozriete final.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?