Drevodom-viac o tejto stavbe

Zdravim vsetkych rozhodli sme sa postavit drevodom,nasli sme chlapika z kosic ktory to robi uz dlhe roky,a je dobry v tomto remesle,rad by som zistil nieco viac ak niekto ma uz drevodom,plusy minusy ake vyhody ci nevyhody,kurenie,izolacia a vsetko spojene s vystavbou ,dakujem krasne. :-) :-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Plusy : rýchle zvýšenie vnútorných povrchových teplôt stien pri zakurovaní, nízka energetická a ekologická náročnosť, dosiahnutie tepelného štandardu alebo nadštandardu bez podstatného zvyšovania hrubok konštrukcie obvodových stien, suchý proces výstavby, rýchlosť výstavby (ak to robí kvalitná firma a nie flákači!) Mínusy: slabšia odolnost proti živelným pohromám, neodbornosť pri výstavbe, každá odfláknutá vec pri výstavbe sa v budúcnosti určite ukáže, preto by ste si mali vybrat kvalitných stavbárov.
Odpovedať
@speedyna vyhod je kopec, akurat sa toho nesmie chopit slovenska fyrma, lebo v tom momente sa menia vyhody v nevyhody a z lacnej stavby sa stava predrazeny macko-pes s kopou nevyhod
Odpovedať
poradte nejakeho projektanta skuseneho dobreho ktory vie aj poradit,okolie poprad,kezmarok,dakujem.
Odpovedať
Dobrý večer, veľmi Vám neodporučam domček z takéhoto materiálu. Už názov drevom nie je správny. Skôr by som to pomenoval drevotrieskový dom.
Odpovedať
ešte k nevýhodám/mínusom: nutné pravidelné ošetrovanie dreva z exteriéru bez ohľadu,aký druh náterov zvolíte v intervale 4-5 rokov
Odpovedať
@hora111 odporúčam pozrieť staré drevené domy v niektorých lokalitách sú ešte stále z vonkajšej strany neošetrené i viac ako 200 rokov , letopočet je vidieť na stavbe , potvrdený , len to vypadá ináč ako natreté no stále zdravé, pokiaľ to nenamokne a nemal hnilobu či lykožrúta vydrží i dalšie storočia, odporúčam BOCA , Kežmarok, a kopa kostolov na ceste z PO po hranicu PL
Odpovedať
@duzu stavba typu drevenica alebo zrub a drevodom nie je to iste.
Odpovedať
@hora111 ved ty píšeš ošetrenie dreva
Odpovedať
Profilova fotka
@archtech Nesrandujte prosim Vás. Ked o drevostavbách viete jedine to že sa oplaštuju OSB, DTD tak radšej tu ani nekomentujte. Musim Vám rozšírit Vaše očividne obmedzené informácie. Drevostavby sa neoplaštuju len drevotrieskovými materiálmi možu sa použit vrstvené kompozity ako napríklad preglejka, latovka, lignotrend, biodosky, novatop solid, steko, CLT, alebo kompozity z drevných častíc (Cetris, Cementovláknité dosky, Sádrovlákno, drevovlákno). Ale v jednom s vami suhlasim ak sa bavíme o konštrukčných systémoch ako stlpíkový, montované domy alebo skeletové konštrukcie, radšej by som tomu hovoril stavby na báze dreva, keďže sendvičové skladby obvodových stien obsahuje rôzne ine materiály ako len drevo. A nechápem zmysel vášho antidrevostavbárskeho príspevku. @hora111 Ak sa bavíme o montovaných drevostavbách alebo drevostavbách stlpíkového systému tak na exterierovej strane nemusia byt žiadne drevené prvky s nutnostou pravidelného ošetrovania, ak teda nechceme drevený obklad.
Odpovedať
@bedo96706 Ohľadom drevodomov mám dosť informácii. Samozrejme, že viem že sa nepoužívajú len OSB dosky ale aj iné materiály. Avšak technológia ktorá sa používa na Slovensku sa nedá ani zďaleka porovnať s firmami zo zahraničia. Je veľa firiem a technológii ktoré sa špecializujú na montované domy a veľa firiem ktoré to robia dá sa povedať na kolene doma. Nerozumiem prečo ľudia menia tehlu za takéto niečo. Viem, že hlavný faktor je cena ale ľudia by sa mali pozerať do budúcnosti. Tehla je tehla. Keď už by som mal stavať z dreva tak jedine zrub. Nechcem týmto povedať, že montované domy sú zlé, všetko má svoje pre a proti avšak drevodomy musia byť prevedené čo najlepšie inak to má životnosť možno 30 rokov a máte doma plno hmyzu a škodcov. Tieto technológie nie sú ešte na takej úrovni ako v zahraničí.
Odpovedať
Profilova fotka
@archtech Dost je relatívny pojem. Technologia ktorá sa používa na slovnesku je presne taka ista ako sa používa v zahraničí. Tak to je aj pri murovanych stavbach ked ste raz fušer možte robit aj stoličky a budu na ... A k tým firmám myslim si že je tu dostatok kvalitných firiem ktoré maju realizacie v rusku, rakusku, nemecku a v okolitých krajinách. Ked tomu nerozumiete prečo menia tehlu za drevo tak sa radšej nezapájajte do diskusii o drevostavbách lebo zjavne ani rozumiet nechcete... takže murovane domy mozu byt odflaknute ? Ked sa veci robia ako sa maju životnost 30 rokov je len vtip a hmyz a škodcovia nehrozia.
Odpovedať
@bedo96706 kym na slovensku bude vladnut veta " tehla je tehla " mozes robit len aku taku osvetu a vysvetlovat ludom veci okolo drevodomov. Aj tak to skonci stale pri tej istej vete. V inom vlakne sa opyta zenska .... A to sa nebojite ze vam odfukne dom? Co odpovies na taku otazku? Hmyz? Tak ako sa dostanu mravce do drevodomu tak isto sa dostanu aj do tehloveho ... Pre nich nie je prekazka .... Co sa tyka vystavby domu .... Na slovensku je fenomen ze kazdy vie vsetko ... Murar taha elektriku, tesar robi klampiara a pekar robi vodu a kurenie .... Lebo to udajne vie. A projektanti??? .... Najhorsi su ty stary ... Lebo ti povie ... Cely zivot projektujem domy z 50cm tehly a su to dobre domy .... Technologicky svet im uz davno usiel .... ( cest vynimkam ) Proste slovaci su divny ... Nie len v stavebnictve :-) lebo kazdy vsetko vie :-) a ja tiez nie som iny :-))))))))
Odpovedať
Článok sa načítava...
stale ta ista debata ze tehla je tehla je to iste ako ked v dnesnej dobe takymto ludom byvajucim v "tehle" ponuknes elektromobil. Bez zavahania povedia ze nechcu, lebo to nema dojazd aspon 500km, pricom na tak dlhej ceste neboli mozno dva roky a jazdia tak 15km denne :) Ak by aj moje deti, alebo vnucata chceli alebo museli moj drevodom o 80r zburat, tak ma to nebude hnevat, pretoze viem, ze ak sa ludstvo dozije, aj tak to nebude zaujimavy dom ziadnym z parametrov. Zoberte si ake nakladne je dnes tie zazracne tehlove domy prestavovat (a to po 20,30-50rokoch), kolko je to bordelu, penazi, namahy...casto to s povodnym domom nema nic spolocne. Po mne aspon ostane menej odpadu-v podstae len izolacie. A neratam s tym, ze deti budu tuzit so svojimi rodinami byvat v rodicovskom dome. Uz to ludia pochopte, doba dvoj-trojgeneracnych domov je prec !
Odpovedať
@bedo96706 ,,hmyz a škodcovia nehrozia." Práve že keď sa hmyz a hlodavce zahniezdia v konštrukcií ta k tam majú raj.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren V ktorej časti konštrukcii ?
Odpovedať
Samozrejme má to aj svoje výhody v podobe rozobratia stavby. Skôr ako montované drevodomi sa mi pozdávajú montované keramické domy avšak toto robí len jediná firma na Slovensku čo je veľká škoda.
Odpovedať
Profilova fotka
Ma aj vyhody aj nevyhody. Lahsie v nom vies ziskat taku energeticku navratnost. Rychlesia vystavba je asi taky najvacsi plus. Myslim si, ze samotny stavebny material je osetreny ci uz voci ohnu, skodcom, plesniam, takze v tomto by som medzi drevostavbou a klasickou murovanou stavbou asi rozdiel nevidel
Odpovedať
Murovaný dom má zase výhodu v tom, že steny si teplo vedia naakumulovať a držia si ho aj po vypnutí kúrenia čo pri drevodome nie je veľmi možné.
Odpovedať
Profilova fotka
@archtech Čo je výhoda hlavne v lete kde je akumulačná schopnosť materiálu takmer nežiadúca
Odpovedať
@martosko samozrejme že v lete je to nežiadúce. Vždy bude mať jedna jechnógia v niečom na vrch a v druhom nie. Je tam veľa parametrov ktoré sa dá dajú rozoberať a porovnávať.
Odpovedať
Profilova fotka
@archtech To máte pravdu preto nechápem to vaše tvrdenie že " tehla je tehla " :-|
Odpovedať
@martosko jednoznačné výhody tehly sú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti bez zateplenia, relatívne rýchla výstavba, svojpomocná výstavba, výhodná cena, navyše dom z tehly má vyššiu hodnotu ako keramické domy a drevodomy. Pracujem v jednej firme ktorá vyrába a realizuje montované domy a poviem na rovinu, že je to otras. To čo sa robí a ako sa ľudia klamú a navyše o kvalite ani nehovorím. Navyše neviete si skontrolovať čo sa v tej stene nachádza.
Odpovedať
@archtech to co pises nie je o drevodomoch ale o ludskej hluposti, o neserioznych firmach ktore sa tvaria spickovo ... Zial toto nie je problem len v stavebnictve ale je to vizitka celeho Slovenska .... Skus nam napisat ci vasa firma ma naozaj profesie obsadene ludmi ktory maju vzdelanie v obore .... a ci robia naozaj len to .... alebo ste klasicka slovenska firma kde kazdy vie vsetko a do kopy nic .... ....... to je problem a nie to ci je dom z tehly alebo z ineho materialu ..... .... a vetu: jednoznačné výhody tehly sú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti bez zateplenia, .....to si vsak nemyslel vazne :-))))))
Odpovedať
citujem zakladatelku: "ak niekto ma uz drevodom,plusy minusy ake vyhody ci nevyhody,kurenie,izolacia a vsetko spojene s vystavbou ,dakujem krasne" Nerozumiem, naco prispievaju do tejto temy ludia, ktori ani nepisu k veci. Ju nezaujimaju vyhody tehlovych domov ani nic podobne. Zaujima sa o DREVODOMY, takze asi chce vediet nazory ludi, ktori realne ten drevodom maju a byvaju v nom! My staviame tehlovy dom, ale svagor ma drevodom. Firma ho postavila strasne rychlo, doviezli ho na jednom kamione, myslim ze tak do pol roka v nom uz aj byvali. Raz sme u neho boli na navsteve ked fukal silny vietor, vtedy v celom dome bolo pocut hluk, netusim ci to robila plechova strecha alebo komin a ci to tak ma byt, ale mne osobne to vadilo. Zatial byva len par mesiacov a jedine na co sa stazoval sam majitel domu bol hluk z vonku.
Odpovedať
Profilova fotka
@archtech S prvou vetou nesúhlasím lebo tepelnoizolačné vlastnosti závisia aj od typu tehly nedá sa to brať paušálne. Relatívne rýchla výstavba, svojpomocná výstavba, výhodná cena to platí viac o drevodome ako o tehle. To že má tehlový dom vyššiu hodnotu oproti drevostavbe viete aj niečím dokázať alebo si to len myslíte. To že vaša firma nie je schopná kvalitnej realizácie neznamená že to nedokážu iný ( predpokladám že vaša firma láka klientov hlavne na nízke ceny )mimochodom je zaujímavé že pracujete vo firme ktorú ohovárate po internete ešte by ste mohli povedať názov aby sa jej ľudia vedeli vyhnúť, alebo čo keby ste zjednali nápravu nasmerovali firmu tak by si dal záležať na kvalite.
Odpovedať
@martosko samozrejme nedá sa to brať paušálne, každá tehla má trochu iné vlastnosti. Cena je dobrá aj pri tehlových domoch avšak v dnešnej dobe je každý chamtivý. Mám niekoľko známych znalcov a známych v bankách takže teda viem ako sa to posudzuje. O firme kde som zamestnaný sa nebude viacej vyjadrovať ani uvádzať jej meno. Tá firma sa nedá nasmerovať do kvality. :-) už sa o to pokúšali viacerí :-) Nie všetky firmy sú rovnaké to máte pravdu. A k vete, že tehly majú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti za tým si stojím. :-) Mám skúsenosti s energetickou certifikáciou ale to je už zase iná téma. K tejto téme už viac nemám čo povedať. Je na ľuďoch čo si vyberú. :-)
Odpovedať
@archtech vasa firma asi robi montovane domy v hale, ale ked firma robi konstrukciu na mieste tak sa to odkontrolovat da. Asi by som si nedaval stavat steny zmontovane vo fabrike, ale na mieste. @reno84 mam montovany dom, niekedy ked poriadne fuci tak to mozno pocujem ale nie do takej miery aby som to nejako registroval. Takisto ked su vonku poriadne lejaky tak ani doma o tom neviem, jedine ked som v obyvacke a pocujem ako to cinka na plech, ktorym je nadkryty komin.
Odpovedať
inak aby som povedal, doteraz ma vzdy najviac vystrasili ohladom montovanych domov diskusie na forach ako samotne byvanie v nom.. asi by som mal citat menej diskusii. Pretoze "odbornici" na forach riesia ako dom odfukne, co je blbost, riesia vlhkost,ktora je pravda iba do urcitej urovne a riesia take veci, ktore ja v dome neregistujem, ako hluk medzi stenami atd..
Odpovedať
Profilova fotka
@archtech Pracujete vo firme na montovane domy, velebite murovane stavby, vystupujete pod firmou ako architekt, mate vedomosti v cenach nehnutelnosti a dokonca aj v teplnych certifikatoch. Vsetko viete vsetko ste videl. Tohto pana by som nebral vazne a jeho komentare maju vypovednu hodnotu 0. @dzonyby steny montovane v hale su kontrolovane a je to vyhoda pretoze pocasie ma mensi vplyv na vystavbu
Odpovedať
Profilova fotka
@archtech Tak potom je to asi jediná výhoda tehly keď taký dom posudzujú znalci z banky. Tehly majú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, to možno áno ako som písal hore nie všetky a keď sa porovná cena takej tehly a jej tepelný odpor s klasickou zateplenou stenou asi aj tak dopadne horšie ale to je už o inom. Pre mňa osobne nemá tehla žiadne viditeľné výhody prevyšujúce ostatné materiály je to taký šedý priemer. Ak by som chcel materiál najlepši pre svojpomoc idem do pórobetónu na rozdiel od tehly má rovnaké vlastnosti vo všetkých smeroch, ľahko sa s ním pracuje či už pri rezaní alebo drážkovaní rozvodov na rozdiel od tehly. Ak by som chcel aby mal dom dobré akumulačné schopnosti idem do betónu alebo VPC tehál a dobrého zateplenia. Ak by som chcel dom s najlepšou vnútornou klímou idem do drevodomu a tak podobne.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?