Dom pre 7 ľudí

Ahojte, tak už sa k vám strecháčom pripájam aj ja s našim prvým návrhom. Ide o dom pre 7 ľudí (áno, naozaj 7 :-D ), takže preto tá veľkosť + menší hosťovský dom, ktorý bude ale viac-menej trvalo obývaný. Inšpirovali sme sa dosť projektom od Apexu. Pozemok má cca 40x45m, rovina, ale kvôli blízkosti vody bude dom mierne vyvýšený. Strecha rovná. Ospravedlňujem sa za amatérske prevedenie, ale zatiaľ sa s tým iba tak hráme. Uvítam praktické pripomienky x-)
Odpovedať
1
2
@ninnu nuz neviem ako inych ale mne ten nakres uraza esteticke citenie, same vyklenky, take nesurode... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@ninnu skús to nejako spraviť bez výklenkou. oceníš pri fasáde a pod. A čím viac rohov tým viac únikov tepla.
Odpovedať
@ninnu pri takej velkosti by bol poschodovy dom efektivnejsim riesenim. Musi byt bungalov? preco?
Odpovedať
Profilova fotka
@ninnu K tomuto je aj škoda niečo písať čím skôr si nájdite architekta alebo aspoň projektanta lebo zatiaľ je v tom projekte viac nevyužitého priestoru ako reálne využiteľného. Nehovoriac o tom že sa vám pravdepodobne takýto dom ani nezmestí na pozemok lebo bežne sa dá zastavať tak maximálne 30% plochy čiže už teraz by ste mali radšej začať uvažovať nad poschodovým domom.
Odpovedať
Fuúúúú....tak to je ozaj výzva pre našich slov. murárov a iných majstrov. O architektúre, úspornosti, pracnosti sa radšej nevyjadrím. Mne to pripadá ako kult. dom. Rozhodne je poschodie rozumnejšie. Ak tam má bývať tolko ludí, bude na jednom podlaží hluk, šum, život, buchot napr. z garáže. Čo ak bude niekto chorí, bude potrebovať klud k učeniu, študovaniu, vytváraniu čohosi. Nie všetci dokážu pracovať popri "živote" v dome. To poschodie to istí.
Odpovedať
Ja by som strašne rád na tom videl strechu... 8-)
Odpovedať
@eeffka @poliacik321 @spiderhst @martosko @staronova @dedo758 Skúsim sa vyjadriť postupne ku všetkému :-) Poznámku k výklenkom určite beriem, aj som čakala, že to tu padne, aj keď skôr z toho technického hľadiska, pretože esteticky nám to nevadí. Práveže určite nechceme obyčajnú jednoduchú kocku. Samozrejme beriem, že to asi všetkým očiam nelahodí :-D a isto nad tým ešte budeme rozmýšľať, ale takisto berieme do úvahy to, že strecha a celkové prevedenie, nie iba takéto holé múry, spolu napríklad aj so stromami a okolím celý dom zjednotia a nebude to tak kričať. Časom bude celá stavba tak trochu skrytá od okolia, to budeme ale riešiť s nejakým záhradným architektom. Poschodovému domu sa chceme vyhnúť ako sa len dá z prostého dôvodu, jednoducho nechceme v dome žiadne schody, hoci by to bolo možno zo stavebného hľadiska praktickejšie. Okrem toho vzhľadom na pozemok a okolie sa nám tam určite hodí viac bungalov. Takže aspoň zatiaľ sa budeme snažiť poriešiť to takto. Hluk je tiež super poznámka, ale vzhľadom na situáciu sú už u nás všetci zvyknutí a v prípade potreby sa každý môže zatvoriť do svojej izby. Dom bude zrejme dosť veľký na to, aby mal každý svoj priestor. Nebudeme stavať na Slovensku, ale v úplne inom kraji sveta, takže sa nebojíme ani slovenských murárov :-) a taktiež v danom regióne je bežná prax zastavať pokojne 70-80% pozemku, čiže v tomto máme iba veľké šťastie, že máme pozemok, na ktorý sa nám bez problémov zmestí aj väčší dom. Úprimne však neviem, čo presne bolo myslené tým nevyužitým priestorom, tipujem že hosťovský dom a tá centrálna časť? S tým hosťovským sme sa veru natrápili, zatiaľ sme neprišli na iné riešenie, ktoré by rovnako spĺňalo všetky požiadavky, ale určite to neberieme ako finálnu verziu a sme otvorení aj inému riešeniu. Inak inšpirácia bola v tomto projekte - http://www.apex-arch.sk/projekty-domo... - vizuálne si to predstavujeme veľmi podobne (aj strechu :-D tiež bude pravdepodobne časť zvýšená). Obrázok pozemku mám v albume. Ďakujem ešte raz, že ste si aspoň našli čas a budem rada za každý ďalší návrh :-)
Odpovedať
@ninnu fakt potrebujes dom pre 7 ludi a este hostovsky? naozaj tam bude tolko ludi? ako dlho? mas peniaze na taku chajdu? ja by som si daco take nepostavil, pri tej ploche jedine poschodove
Odpovedať
@sysell Áno, naozaj, najbližších minimálne 10-15 rokov :-) Potom sa môžeme presunúť do niečoho menšieho, ale zatiaľ potrebujeme čosi takéto. Finančne to nie je problém.
Odpovedať
Profilova fotka
Jaaj, no ja byt stavebny urad, tak to asi neodklepnem...nic v zlom, ale je tolko krasnych velkych domov, viliek aj na vase poziadavky, treba len hladat. Ono neide o to, ci vam tie vyklenky vadia alebo nie, ale ci sa ten priestor neda vyuzit efektivnejsie. Nie je vam luto tych penazi? Mohli by ste ich vyuzit ovela lepsie nie na "vyklenky" Drzte sa pravidla: V jednoduchosti je krasa...Ono ked clovek ma uricte poziadavky a tesi sa z toho ze to dal nejako na papier a zrazu pride niekto, kto to totalne skritizuje, tak je tam tendencia od autora v style: A just to tak bude! Avsak nie vzdy je to spravne. My mame malinky domcek 8x10,5 m pre 4 ludi (zatial) avsak mame vyuzity kazdy centimetrik a mozem povedat, ze sme z toho vytazili maximum a mame dokonca hostovku izbu :D Neplytvajte priestorom ani peniazmi, aj ked mozno na to mate, ved naco, radsej chodte potom na peknu dovolenku :-D
Odpovedať
Ked nemas financny limit,chod za dobrym architektom a nehladaj katalog ktory zbytocne upravujes. Krasny velky pozemok si ziada pekny prakticky dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninnu Pod nevyužitým priestorom si predstavte priestor v miestnosti ktorý slúži jedine na prechádzanie čiže sa doň nedá uložiť nábytok alebo ho ináč využiť na príklad jedálenský stôl je natlačený na kúsku miesta a skoro bráni prechodu do kuchyne ale v obývačke sa dá okolo sedenia behať dokonca v dvoch okruhoch menšom a väčšom. Alebo to že v dome máte päť kúpelní niektoré až zbytočne veľké ale ani jedno samostatné WC, a tak ďalej, čiže určite navštívte architekta vysvetlite mu vaše požiadavky a nechajte ho pracovať a potom s ním upravujte pokiaľ nebudete z výsledkom spokojný. @nicicka Zasa až tak malí domček nemáte ak som dobre videl fotky tak je to 8x10,5 ale dva poschodia čo je cca 160 m2.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Napíšem to takto. Teš sa z toho, že máš veľkú rodinu a aj dostatok peňazí. Robíš teda niečo, čo ťa baví a iste to ovládaš. Nechaj teda architektúru architektom, dizajn dizajnérom tak ako si údajne necháš tým záhradným navrhnúť záhradu. To čo si nakreslila je možno "zaujímavé", no z dizajnového, architektonického, stavebného a aj funkčného hľadiska je to hotová katastrofa. Zaplať si dizajnéra, alebo architekta, stojí to pár šupov v porovnaní s tým, čo vo finále do podobnej "funkcionalistickej" stavby investuješ. Ale samozrejme tvoje rozhodnutie je na 1. mieste. Prajem všetko dobré.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Tak cca 130 uzitkova, na upratovanie az az ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ninnu Sorry, ale prirovnať ten Tvoj výtvor k projektu domu od Apexu, na ktorý si dala link, to je, slušne povedané, trúfalosť. To ako po prvé. A po druhé: pri projekte od Apexu je kalkulovaná cena realizácie 666.000 €. Slovom: "šesťstošesťdesiatšeťtisíc eur". Ak máš 666.000 € na dom, tak si nájdi architekta, čo Ti za 2-3 tisíc € navrhne projekt, ktorý bude mať hlavu a pätu.
Odpovedať
@ninnu @leonardom ...a to tam je cena bez dph.! 8-) ked sa k tomu este prida 19% dph, potom suma na kluč vychadza oči-vlhnúcich 792 540,-€ :-x :-.
Odpovedať
@ninnu a mne sa to celkom páči :-) ja som síce za poschodové, my sme mali mať 3 poschodia + pochôdzne podkrovie resp. vysoké stropy, ale aj tento je fajn... tipujem že je niekde v teple, keďže tam nemáš zádverie 8-) inak to zádverie ti tu asi ešte vytknú, ale môj sen vždy bol priamy vstup do obývačky - lenže v našich klimatických podmienkach by som dala aj dvoje zádverie :-N akurát menšie zmeny mám: 1) malinkáááá jedáleň a ešte sa cez ňu ide do kuchyne - to naozaj? pri 7 ľuďoch, takomto rozpočte a takejto veľkosti domu si jedáleň nezaslúži samostatnú miestnosť - či už reálne oddelenú alebo len vizuálne väčšiu - veď keby sa do budúcna nevyužívala, tak z toho môže byť posilka, pracovňa, knižnica, kreatívny kútik a pod. 2) chýba špajza! kde budú zaváraniny, cestoviny, zemiaky, ryža, ovocie, zelenina, rozličné menšie kuchynské roboty (na linke špatia a ak sa nevyužívajú denne, tak na ne sadá prach, ale na sviatočné jedlá sú treba, takže ich treba mať doma)... kde budete mať minerálky? vína? 3) zväčši garáž - bicykle, lyže, korčule, náradie, kufre... kľudne aj obidve garáže väčšie.... PLUS ešte budeš mať aj záhradný domček napr. na kosačku, polievanie, kýbliky, hrable, hračky do záhrady, psie hračky a iné hovadiny ktoré do garáže proste nedáš 4) medzi šatníkom a garážou je práčovňa s hosťovským wc? fúha, to by som asi nechcela.. my si odkladáme špinavé veci rovno k práčke a niekedy to tam naozaj smrdí - pričom hosťovské wc musí byť vypucované a vyvoňané vždy - dokonca ešte viac, než naše zo spálne, lebo tam chodíme iba my :-D 5) v hlavnej garáži mi ešte chýba umývadlo - my sme nedali a muž má zákaz chodiť do hosťovského wc (dôvod viď vyššie :-D ) a tak si ruky umýva vonku z hadice :-N
Odpovedať
Profilova fotka
Rozmiestnenie izieb je podla mna fajn, no trocha mi tam prekazaju tie vyklenky. Isto by som sa posnazil niektore z nich proste zrusit a dom zjednotit. Ono vedie tie vyklenky celkom podstatene navysit cenu co sa zateplenia a fasady tyka a v neposlednej rade aj vykurovania.. Skus preto nad tym porozmyslat.
Odpovedať
Profilova fotka
pokiaľ máš vyriešené stropy a strechu a páči sa ti to...OK, je to tvoj dom. Nedaj si do toho kecať. Pre mňa to vyhovuje.
Odpovedať
@ninnu praktické pripomienky: a nechceli by ste ku každej detskej izbe dať vlastnú kúpeľňu? Menšiu, ale vlastnú by som chcela skôr ako prístupnú z 2 izieb naraz. Obývačka bude tmava. Okno ma na sever a ešte z oboch strán kryté - či budete stavať na južnej pologuli?
Odpovedať
@ninnu Uz tu bolo povedane vela, ale tak ja dam svoje :) Neviem kde sa chystate stavat, ale vedzte, ze slovenske urady su este relativne benevolentne, smerom na zapad Vam mozu vklude aj predpisat orientacnu podobu domu, farbu fasady a podobne. Takze to rieste aj tymto smerom, nez si date vypracovat projekt, ktory vam ihned zamietnu. Dalej, dizajn je dizajn, ale teplotechnicke normy nepustia. A tie sa zavadzaju pre celu europu a dostat taky rozlahly prizemny clenity dom este aj s garazou do takmer pasivneho standardu bude fuska, ak to vobec bude mozne.. Ja by som hned z fleku napriklad odporucil aby ste nestavali hostovsky dom oddeleny, ale ako spolocnu stavbu. Pisali ste, ze nechcete schody, tak potom spravte kompaktnejsi (menej clenitejsi) bungalow a hostovsky dom nad nim ako poschodie s vlastnym vchodom a mate vyriesene. Iste, hostovsky dom je mensi, tak mozte zo zvysnej plochy spravit velku zatravnenu terasu pre hosti (predpoklad plochej strechy). Garaz mozete oddelit, ta nemusi byt vobec vykurovana (resp. len minimalne temperovana), moze byt blizsie ku kraju pozemku (alebo dokonca na hranici) a dom moze byt dalej a dat Vam tak viac sukromia. Prechod z garaze ku domu mozte spravit nejakou efektnou pergolou. Orientacne vygoogleny obrazok, ako to myslim..
Odpovedať
Ďakujem za komentáre, aj tie pozitívne, aj negatívne! :-D Všetko beriem, tento projekt bol úplne prvý nástrel, takže aj tá katastrofa je snáď trochu ospravedlniteľná a samozrejme to budeme ešte dlho prehodnocovať. Vďaka aj za rady typu bež za architektom :-N - logicky za nejakým pôjdeme, ale opakujem, zatiaľ sme len na úrovni kreslenia si doma na papier návrhy, ktoré by sa nám teoreticky páčili. Verím tomu, že si tým prešli všetci, ktorí sa pustili do stavania domu, takže netreba hneď útočiť :-) Niektoré pripomienky ale naozaj pomohli sa trochu zorientovať a myslieť aj na praktickosť a podobne. K poznámke k cene iba toľko, že v danej lokalite by nás kúpa vyšla pravdepodobne niekoľkonásobne viac ako ten projekt od Apexu. Možno sa to ťažko chápe, ale žiaľ, nie všade sa dajú kúpiť/postaviť domy za 80000€, obzvlášť ak ide o takúto veľkosť. Ešte pripájam najnovšiu verziu upravenú aj na základe vašich rád, snáď to vyzerá o trochu lepšie :-) Stále nám tam však nesedí napríklad riešenie spálne a nejaké ďalšie drobnosti. Na garáži spojenej s domom netrváme, takže jej umiestnenie možno bude nakoniec ešte aj úplne inak.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninnu Noo, hned to krajsie vyzera - na oko urcite, aj ked komentov asi este bude habadej :)
Odpovedať
@ninnu vstup do domu je vhupnutim do obyvačky. Kde budu topanky či v zime kabaty? Dom či stavba je planovana na SVK? Mne to pride ako kopirajt americkeho domu . Spalňa (v ľavo) ta šikmina s kupelňou, to je zle. Ja by som ju presunula za šatnik. 120m2 kuchyňa+oby .. to bude veľka hlučnosť. Prakticky dom nebude mať tichu miestnosť. Jedine až v pristavbe. Kupelne .. bože tolkeho pratania... ale k veci, k detským izbam nestači sprchovaci kut? A po druhe, spoločna kupelňa s wc pre dve izby, aj to nie je velmi prakticke,
Odpovedať
Ahoj, mozes napisat, kde to budete stavat? Lebo takyto projekt je skor pre primorske destinacie, pripadne Ameriku. To su potom ine standardy, ci uz technicke, dispozicne, velkostne, vizualne. Aby ludia na fore vedeli reagovat. Pretoze tuto su zvacsa ludia, ktori stavaju domy 100-200 m2. Toto co ukazujes je uz iny level Ale ako ti ostatni poradili, najlepsie si pomozes so skusenym architektom, ktory sa venuje takemu stylu domov.
Odpovedať
Profilova fotka
Z toho prvého nákresu som mala dosť zmiešané pocity, asi aj kvôli tým výklenkom. Tento druhý už je oveľa lepší :) Vyzerá to tak menej nesúrodé a asi to bude aj ľahšie na realizáciu :) Inak sa mi hrozne páči koľko kúpeľní máte. My máme zatiaľ dve a sme dvaja ale keď budú aj deti tak by som kľudne brala aj 10 :-D
Odpovedať
No tak ti poviem, ze tento druhy projekt, teda nakres vyzera omnoho lepsie ako ten prvy. Ako vela pomohlo, ked sa zrusili niektore tie vyklenky a hed celkovy dojem posobi omnoho lepsie. Ikde si mozno neodpustim taky dotaz ze ci by nebolo lepsie, ak by bol dom poschodovy. Podla mna by to pre takyto typ stavby bolo lepsie
Odpovedať
Som zástancom dennej a nočnej zony. Bude sa pozerať tv, oslavovať a neviem čo a z izieb budú chodiť na wc "pasažieri". Šikmé steny za mna nie. Je to úplne ako "vylizovať prstom zmrzlinu z pohára." A to iba na prvý kuk.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninnu mne by vadilo - vyhlad z obyvacky je orientovany na sever a tieneny hned dvoma bocnymi stenami. Podla mna tam budes musiet permanentne den-noc svietit aby ste mali dost svetla, alebo spravit na strechu priehlad ale na to by ste pri plochej streche museli mat riadne vysoke stropy aby to nevyzeralo hlupo; - spalnu by som upravila tak, aby bolo mozne v buducnosti pohodlne pridat priecku medzi obyvackou a kuchynou. Model otvoreneho priestoru ti totiz nemusi vyhovovat donekonecna a za tych par cm hore dole to podla mna stoji. Pripadne by som tam rovno riesila nejaky zaves resp japonsku stenu aby sa dal priestor v pripade potreby operativne rozdelit. Napriklad ked varis nieco aromaticke a nechces vycmudit cely dom - zvlast ked trvas na jednom podlazi - asi by ma trafil slak z tolkych kupelni to vsetko upratovat (ak na to budes mat externu pracovnu silu, tak potom OK :)) ) - v tak velkom baraku by som urcite chcela mat pri kuchyni spajzku, mat "neupratane" regale zatvorene za dverami v samomstatnej miestnosti je daleko pohodlnejsie ako uchovavat vsetky potraviny do kuchynskych skrinkach Nuz a este raz by som prehodnotila 2podlazny dom. Aj ked su problem schody, tak pri baraku s hentakym rozpoctom by vas nemusel zaskocit ani vytah.
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova s izieb nikto na wc chodit nebude, kazda izba ma svoju kupelku s WC ;)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?