Bungalov s energetickou triedou A0

Ahojte, rada by som si prečítala vaše názory. Chystáme sa stavať bungalov ktorý od 1.1.2021 musí spadat do triedy A0. Ako mate riešené kurenie, aby sme spadali do tejto triedy? Tepelne čerpadlo nechceme dat. Chceme dat kotol na drevo v kombinácii s plynovým kotlom na podlahové kúrenie. Mame informáciu ze musíme dať k tomu aspoň solarne panely. Ale zas poznáme aj také novostavby kde solarne nie sú, ani fotovoltaika ani rekuperacia. Tak teraz tomu celkom nerozumieme.
Odpovedať
1
2
@monulik007 my mame plynový kotol na podlahové kúrenie k tomu ako sekundárny zdroj krb a k tomu mame Rekuperáciu
Odpovedať
Energetická trieda nevraví aké technológie musíte alebo nesmiete mať. Vraví len o tom, akú max spotrebu energie na m2 môže mať. Ako to dosiahnete je len na vás.
Odpovedať
Profilova fotka
@monulik007 no....tak treba ísť za majiteľom takej stavby.... kúpiť projekt (ktorý má certifikát A0) a postaviť rovnaký 🙂
Odpovedať
@spikerhc a rekuperacia vás kolko eur vyšla cca? Ak sa smiem spýtať
Odpovedať
@koenzim áno rozumiem, možno som zle položila otázku. Ako zistím ci by mi kotol na drevo a plynový kotol, trojsklá, zateplenie, stačili do energetickej triedy A0?
Odpovedať
Ja mama KK plynovy kotol a tazku akumulacnu kachlovu pec a kolaudoval som v 2021 na A0
Odpovedať
@monulik007 zeby projektom? Ps. Co vedie ludi na kombinaciu kotol na tuhe palivo + KK? Akoze to mate pozichrovane aj 2 privody vody, elektriky, 2 okruhy kurenia, 2 varne doksy, 2 chladnicky, 2 domy atd?
Odpovedať
To si je potrebné overiť a spocitat u projektanta, keďže sa to počíta v zmysle pomeru k každému zdroju. Tu nik nevie o akú stavbu sa jedná a pochybujem, že by si tu nejaký projektant dal námahu prepočítavať na základe dodaných údajov. Ale všeobecne, kotol na plyn má docela nevýhodný koeficient prepočtu (1,1).
Odpovedať
@t0ny08 Čo bolo, to bolo. Koeficienty sa menili, upravovali. V súčasnosti plyn a elektrina majú docela "nevýhodné" koeficienty.
Odpovedať
@monulik007 z mojej aktuálnej skúsenosti, kedy musím spadať do A0 vam to určite stačiť nebude...ja mám navrhnuté TČ, krb a ešte trebalo dať rekuperáciou aby to vyšlo takže určite sa bude ešte musieť niečo pridať solar fotovoltika alebo reku A to som ani nevedel že to projektant dáva do dokumentácie tu reku, vôbec ma o tom neoboznamil
Odpovedať
@frantisekca comu nechapem lebo v podstate nic sa nemebilo okrem plynu ze cena je 15 perc. Hore
Odpovedať
@t0ny08 Omyl. Nie 15%. Ani elektrina nie 5%. Treba pochopiť, že tie reálne ceny sú úplne inde a rozdiel ceny dotuje štát z rozpočtu. Snáď netreba písať, čím a kým je plnená štátna pokladnička. Ten rozdiel, dotáciu zaplatia v konečnom dôsledku koneční spotrebitelia na daniach a poplatkoch. Nik tie potrebné eura nevytlačí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@frantisekca v momentálnej situácii to je veľmi zjednodušená a zavádzajúca interpretácia.....vzhľadom na zvýšenie ziskov výrobcov energií a palív sa dajú zvýšené ceny kompenzovať zvýšením daňoveho zaťaženia týchto podnikov, bežného daňovnika sa to môže dotknúť iba okrajovo....ako to nakoniec bude ešte nikto presne nevie.
Odpovedať
@eagleowl Ibaže to sa nedeje, to sa nestalo a momentálna situácia je taká, že vláda dokonca upravila podmienky výpočtu cien elektriny (pre URSO) práve na tie "najťažšie" mesiace. Proste cena sa vypočítavala z toho najhoršieho kvartálu roka. Čo sa tým sledovalo si neviem vysvetliť, každopádne to znamená, že vypočítané ceny sú podstatne vyššie, než by sa počítalo podľa staršieho postupu a ako bonus to bude kompenzované z našich daní. To povedal osobne minister hospodárstva.
Odpovedať
@monulik007 rekuperaciu nemame. Mame KK,k tomu krb. Stavebne vydane na jesen 2021. Opytajte sa vasho projektanta. Nas nam povedal,ze to pojde aj bez rekuperacie a tak mame aj navrhnuty dom 🙂 Vela zalezi aj od velkosti okien,na ktoru svetovu stranu su orientovane,sirka murov,hrubka zateplenia,atd.. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca ja som počul že metodiku výpočtu chcú meniť....čo dnes povedal nejaký minister, zajtra nie je pravda....ako to nakoniec bolo (špeciálne s tými daňami) si povieme o rok-dva. Takto dva roky dozadu počas Covid-u bolo katastrofických scenárov na výber ľubovoľne veľa.....realita je úplne inde. Ak sa odvolávaš na "reálne" ceny energie....tak to sú náklady na výrobu + primeraný zisk....to čo je tu dnes sú nereálne ceny a je len otázka času tak ako u ropy kedy a ako sa to utrasie.
Odpovedať
@frantisekca To je taká čudná interpretácia. Presúvali to, pretože cena na trhoch stúpla násobne a dúfali, že v tom ďalšom období dôjde k poklesu. No cena rástla ďalej až už nebolo kam termín posúvať. Čiže neposúvali na najhoršie možné obdobie, pretože aké budú ceny nikto dopredu nevie. Ak by to neposunuli a ceny by klesli, všetci by kričali, prečo neposunuli termín.
Odpovedať
@tomas_st Aha, takže prvý polrok 2022 bol "horší" než druhý polrok? URSO rozhodoval o cenách až koncom roka... OK, keď to tak cítiš. Realita však je taká, že tie vypočítané ceny sú podstatne vyššie na základe zmeny, čo urobili a teraz sa budú kompenzovať z našich daní. Už to tu nebudem rozoberať, lebo tu bude diktátor mazať 😄
Odpovedať
https://spravy.rtvs.sk/2023/01/cast-p...
Odpovedať
@frantisekca To nieje o cítení, to je fakt 🙂 Nikto nevie predpovedať budúcnosť. Ak vieš v ktorom období budú aké ceny, tak na burze môžeš zarobiť milióny 🙂 Ja to neviem a ani urso. Skúsili, nevyšlo. Spätne hodnotiť, čo sa malo urobiť, to vie každý.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca Vláda schválila zdanenie mimoriadnych ziskov energetických firiem. Až 90 percent „nadzisku“ im zoberie.....to budú tie "naše dane", ktoré má štát na kompenzáciu cien ...
Odpovedať
@eagleowl Nie som účtovník ale každopádne je to o tom ako presne je zadefinovaný mimoriadny zisk. Lebo účtovne tento vedia podľa mňa umelo znížiť napríklad investovaním do inovácií vrámci firmy. Slovnaft napríklad tých X miliónov, ktoré zarobí viac ako by zarobil kebyže boli "normálne" ceny ich výrobkov - tak tie milióny investuje do úpravy technológie na prechod z ruskej ropy ako základnej suroviny na iný druh ropy. Či?
Odpovedať
Profilova fotka
@monulik007 Aby si sa dostala aj k nejakej použiteľnej odpovedi, dom musí spĺňať platné normy ale ako to dosiahneš je na tebe, či tvoj dom spĺňa požadované normy zistíš v projekte, každý projekt na stavebné povolenie obsahuje energetické hodnotenie kde to je uvedené, ak by to nevychádzalo tak projektant navrhne nejaké opatrenia, u mňa najčastejšie lokálnymi rekuperáciami. Pre info rekuperácia nie je spôsob vykurovania ale spôsob na zníženie tepelných strát objektu čiže to nieje iný spôsob vykurovania.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 ale Slovnaft nevyrába elektrinu ani nedováža plyn...oni investície do technológie urobiť museli.... Naviac pokiaľ viem ani ceny benzínu nijako dotované neboli. Ako som napísal.... koľko a akých daní nás to bude stáť si budeme môcť povedať o rok -dva.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozeff32 mal by si si uvedomiť že tvoja skúsenosť je len tvoja lebo to či A0 niekomu vyjde závisí od tvaru a rozmerov domu.... parametrov plášťa a okien z hľadiska tepelnej straty atď.....
Odpovedať
@eagleowl To že neboli dotované ceny pohonných hmôt neznamená, že Slovnaftu štát nechcel zdaniť nadmerné zisky. Podobné inovačné investície môžu kľudne urobiť aj dodávatelia plynu či elektriny, nemyslíš? Plynári kvôli prechodu na iný plyn, možno je treba nové plynovody, regulačný a riadiaci softvér, rekonštrukcie starých rozvodov a armatúr - ktoré sú v "kritickom" stave - proste investície do niečoho čo sa možno dlho odkladalo. Detto s elektrickou energiou - všetky rozvody sú na Slovensku podľa teba v poriadku? Ak tie peniaze, ktoré investujú dodávatelia elektriny teraz do rekonštrukcie by im inak štát zobral pretože by boli "nadmerným ziskom" tak to dáva zmysel ich radšej investovať, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 zbytočné špekulácie....o rok či dva sa uvidíme koľko a akých daní štát rozdal. Najlepšou vizitkou uvažovania ľudi u nás je toto:"Spotreba plynu podľa Eurostatu poklesla vo všetkých štátoch s výnimkou dvoch. Sú nimi Malta a Slovensko."....a hlavne že ľudia sú zneisteni vystrašení a potrebujú pomoc .... jediná pomoc by u nás bola taký nejaký automat kde by sa čapoval zdraví rozum 😂
Odpovedať
@eagleowl kde obmedziť spotrebu energií ? najviac iste v priemysle, jedine zrušiť prevádzky z vysokou spotrebou, ktoré dotuje štát čiže všetci a predáva dotované výrobky,
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu zavádzajúci a extrémne zjednodušený pohľad na vec....
Odpovedať
Nik z nás do toho nevidí, nemáme šancu sa dostať o overeným informáciám, keďže každý deň vídu nejaké nové. Hold neostáva nám len čakať čo bude
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?