Atypicky projekt a kurenie v peci

Profilova fotka
Zdravim strechači:D studujem Vas tu teda stale, ale aj tak sa nevieme rozhodnut...dom ma atypicky tvar/musi byt podla tvaru pozemku/, TS budu do 5kW, drevostavba bez plynu, rovna strecha, cca 150m2,dve poschodia, chceli by sme iba finsku pec, ale obavame sa , ze kedze nebude umiestnena v strede domu , ze nevykuri dostatocne vrchne poschodie...skusali sme rozne umiestnenia, ale najlepsei nam asi vyslo toto/vid foto-gauc je len orientacne// kedze pec je financne narocnejsie kurenie/ale myslime, ze prijemnejsie/, ti, ktori ju mate doma alebo s nou skusenosti co myslite bude to stacit?Alebo dajte pls nejake typy na ine kurenie...dakujem:D
Odpovedať
Profilova fotka
jaj nevzalo mi obrazok...tak pridavam predbezne riesenie , kde nie je este zakreslena pec, ale uvazovali sme o peci na sikmej stenie pri priecke dlhej 2560cm ...dakujem este raz:)
Odpovedať
Profilova fotka
@jersey2 WOW! Pekné a vymyslené... My sme práve zrekonštruovali 1 starší objekt a dávali sme okná s trojsklom a na fasádu 20 cm zapletenia, takže TS budú kdesi na úrovni 4 - 4,5 kW. Tiež sme zvažovali pece, kozuby apod. Ale keď sme si to všetko prerátali, dali sme elektrickú podlahovku a do obývačkokuchyne sme dali za 200 € ešte aj decentnú piecku ako alternatívu pre prípad núdze (operatívnej potreby). Elektrické podlahové kúrenie (aj s termostatmi - každá miestnosť sa ovláda - reguluje samostatne!) nás pri ploche cca 80 m2 vyšlo na cca 1.000 € (+ odmena elektrikárovi za zapojenie). Toto riešenie by som Ti odporúčal ja. 8-) 8-) 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom dakujeme:D pouzivate viac podlahovku alebo piecku...a ako casto kurite v tej piecke?
Odpovedať
@jersey2 My kurime salavou pecou, ale mame len prizemny dom. Dost clenity a vo vseobecnosti vobec nie idealny podorys na kurenie z 1 bodu. A predsa to vykuri 2/3 domu. Vy to mate lepsie a vhodnejsie. Ak mate aj horne poschodie tak "otvorene" ako prizemie, nemate problem. Neviem ci vies, ale aj @kafulienka ma finsku pec, mozno ti poradi, kam ju dat. Mozno lepsie by ju bolo mat v strede, rovno pod tymi schodami. Pec je super a urcite odporucam! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado viem, ved prave tu som to objavila:D tiez sme mysleli, ze ju dame pod schody, ale vyskovo sa nam tam nezmesti:( uz sme riesili asi milion moznosti ale pri tej priecke vychadza asi najlepsie..ale mozno by mal niekto este lepsi napad...veru ved viac hlav viac rozume:D..pec sa nam strasne paci, chceli sme najskor kachlovu, ta by sa pod schody zmestila, ale ked som videla finku...hmmm..:Duz si tam inu asi ani neviem predstavit...aj ked otvoreni sme aj inym moznostiam...poschodie bude praveze trosku uzavrete/foto/....ako ste spokojni s tou vasou?
Odpovedať
@jersey2 My mame malu kachlovu pec Rath, 2,1kW (pri 8 hod. intervale), taka polotazka, kurime na 12 hodin, rano a vecer. Dom ma tepelne straty okolo 4kW, cize sme nerobili pec na 100% kurenia, dokurujeme, hlavne kupelnu, ale aj zadne izby trochu. Pec nam spravila viac ako 70% tepla, zvysok elektrina, cize financne veelmi v pohode ;-) Filozofia bola taka, ze radsej slabsia pec, aby sme mohli kurit uz od "prechodneho obdobia" a radsej potom dokurit v pripade tuhej zimy. Zaroven prevencia prekureneho domu. Ale vo vasom pripade by som sa prekurania nebal a urobil by som pec kludne aj na 100% tepelnej straty. +rataj s nejakym dokurenim v kupelniach, hlavne dolnej. El. spirala do klasickeho radiatora, alebo infrapanel. Da sa pec este aj "pokazit" teplovzdusnymi prieduchmi na poschodi... Pripadne som videl niekomu otvory v podlahe, prekryte peknou drevenou mriezkou, na priechod vzduchu. Ale to je aj hluk.. :-| Pripadne hypokaust na poschodie so salavou stenou kdesi na chodbe. 5kW pec 24 hodinova tazka, to je 35-40kg dreva na jedno kurenie. Slusna davka =-) Ci sa mylim?
Odpovedať
Profilova fotka
@jersey2 Nooooooo.... - my sa zatiaľ len domestikujeme... :-) Viac - menej chodíme na víkendy. Tú elektrickú podlahovku máme myslenú ako hlavný a primárny (a najmä KOMFORTNÝ) zdroj vykurovania... A tú piecku len ako záložný zdroj... A práve preto, že v pondelok ráno odchádzame a spravidla v piatok sa do domčeka vraciame, slúži tá piecka aj na okamžité zdvihnutie hladiny tepla v dome. Podlahovke pod 3,5 cm poterom to trvá niekoľko hodín kvôli naakumulovaniu. A keby ešte aj piecka bola nejaká "sofistikovaná" akumulačná, tak by sme si asi veľmi nepomohli. Preto sme si kúpili jednoduchú na úrovni niekdajších kachiel "Peter". A funguje to... 8-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?