Ako umiestniť stavbu na pozemku?

Ahojte. Rozmyslame nad vystavbou domu. Mame pozemok, na ktorom je stary dom z valkov. Pozemok ma na sirku cca 13,5 m. A je mierne svahovity. Dom stoji na hranici pozemku. Vramci tekto zastavby vsetky domy stoja na hranici pozemku... Momentalne rozmyslame ci by bolo jednoduchsie tento stary dom zburat a na tom mieste postavit uzsi dom, ciastocne podpivniceny (garaz, technicka miestnost a podobne - nejakych 40m2), aby sme vyuzili ten sklon na zaciatku pozemku. Druha moznost je ta, ze vzadu za nim, kde je sklon pozemku mierny postavime dom bez podpivnicenia a stary som nam bude sluzit ako "zahradny domcek".. avsak neskor budeme donho musiet vrazat €, pretoze uz teraz je v horsom stave... Pozemok ma dlzku cca 110m v najuzsom mieste ma cca 10 m.... Vzadu vsak uz maju susedia len zahrady, teda by nemusel byt problem s odstupovymi vzdialenostami. Ako to vidite vy, ktori uz mate tuto pociatocnu fazu zasebou? Dakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@de_monka problem je ze nikto vam uz nedovoli stavat na hranici pozemku... je nutne dorzat odstupove vzdialenosti a to pri takomto uzkom pozemku bude velmi tazke.... a taktiez niekedy nechcu povolit stavat vzadu v zahrade nakolko sa vyhovaraju na ulicnu ciaru.... mali by ste navstivit prislusny stavebny urad a povedat im ake su vase zamery a oni vam uz povedia ze mozete a co nie....
Odpovedať
Profilova fotka
@de_monka pokiaľ kopírujete pôvodnú zástavbu (plocha, umiestnenie, výšky) môžete stavať na pôvodnom pôdoryse.
Odpovedať
@de_monka To ako myslíš ,,Vzadu vsak uz maju susedia len zahrady, teda by nemusel byt problem s odstupovymi vzdialenostami." ??? Myslíš že susedia potrebujú zatieniť záhradu. Ja, na ich mieste nikdy by som ti súhlas nedal.
Odpovedať
ruren, jedna alebo jeden z tych závistlivých hadov, ktori robia ludom len problemy! Co sme to za narod???? Ja by som mu dal, lebo kazdy chce byvat. Poznal som suseda, ktory okolo seba nedovolil nikomu stavat, nakoniec on sam vyhorel (bez poistky) a teraz zije v domove dochodcov. Karma je spravodliva. A ver tomu, ze ak nema dostatočný dovod na nesuhlas, sud prehra. Zahrada a par paradajok ma vzdy nizsiu prioritu ako vystavba.
Odpovedať
@ruren skor som myslela ine odstupove vzdialenosti.. teraz tym, ze mam z druhej strany na hranici pozemku susedov dom, tak tam by mala byt dodrzana vzdialenost 7 m bez okien do obytnych miestnosti.. Vzadu na zahrade by sme dodrzali zakonom stanovene podmienky na odstup od hranice pozemku.. teda nepotrebujem ziaden suhlas.. V danej obci nie je problem s ulicnou ciarou, teda mozeme.stavat aj vzadu, dokonca stavebny urad by nam pozemok klasifikoval ako uzku zastavbu.... Stavat teda mozeme aj na moeste stareho domu.. skor z toho prakticeho a funkcneho hladiska ma zaujima efektivnejsie umiestnenie..
Odpovedať
Profilova fotka
@de_monka pokiaľ by ste fakt nemali problém stavať vzadu, tak asi by som to riešil skôr tak. ale pozisťuj si to najprv, aby si s tým nemala zbytočné problémy.
Odpovedať
@angel1 Tak len pre zaujímavosť. Dom a domácnosť mám poistenú, A mojou prioritou sú paradajky väčšou ako susedova stavba.
Odpovedať
Profilova fotka
@de_monka podla mna je lepsia ta druha varianta, postavit si novy dom za tym starym a ten stary neskor (ked budete mat peniaze) zrekonstruovat.
Odpovedať
ak budete stavať na povodnom podoryse (základoch), nemusíte vybavovať stavebné povolenie ale len rekonštrukciu. Odpadá kopec vybavovačiek. A ak by ste stavali na pôvodných základoch, nemusíte dodržať odstupy od domov, teda môžete stavať aj na hranici pozemku. Dobrý architekt Vám vie navrhnúť dom s max. využitím priestoru (alebo ja sami si navrhnete :) )
Odpovedať
@ruren ale nedristaj .....nemas chlopa, nemas pravdy!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?