Ako umiestnit okna, aku strechu zvolit?

Navrhujeme si projekt na pozemok znazorneny na obrazku. Zeleny bude nas. Riesim otazku okien v izbach na poschodi. 1.alternativa - sedlova strecha so stitom do ulice - okno jednej izby na ulicu, okna dvoch zadnych izieb do zahrady. Minusom je, ze sa nevyuzije slnko z juhovychodnej strany. Viekerom a stresnym oknam by sme sa chceli vyhnut. 2. alternativa - pultova strecha - okna v izbach na poschodi by boli na juhovychodnu stranu. Mohli by byt aj dalsie na ulicu a do zahrady, aby mal dom peknu architekturu. Ale nechcem mat tych okien privela. Orientovat okna k susednemu domu? Dostanem tam juzne slnko ale vyhlad bude na susedny dom. Odstup bude 7 m. Co by ste poradili?
Odpovedať
Profilova fotka
Nepíšete síce, ako sú svetové strany Vášho nákresu, ale z uvedeného dedukujem, že si vyberáte domček niekde na internetových katalógoch a nie ste si istí, ako tie okná a strechu riešiť. Ja sa len môžem domnievať, že vstup je od severovýchodu (SV) a vnútorný dvor od JZ... Potrebujete (podľa môjho názoru) projekt s východo - západnou orientáciou. Takých je na mraky. Napr. http://www.denystav.sk/products/lagun... T.j. hrebeň strechy rovnobežný s komunikáciou, aby ste si mohli zatieniť strechou terasu od JZ slenčne exponovanej strany. Zo severu okno max. ak na WC alebo špajzu (kvôli susedom!), z tej južnej strany pokojne okno byť môže - ale chce to exteriérové žalúzie... - letá začínajú byť pekelné... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pokračovanie: Určite nie štítom do cesty, lebo si nezatienite terasu z obývačky. Čo sa týka obytného podkrovia- od SV pokojne strešné okná, ale od JZ odporúčam vikiere, lebo strešné okno je ŠOŠOVKA v letnom období a znásobuje teplo v podstreší. Čo sa týka celkových "tepelných ziskov" cez okná - tu by som mal na pamäti, že letá sú stále teplejšie a na tie zisky sa budeme orientovať v zime a prechodných obdobiach. V lete bude treba tieniť a pokiaľ sa toto nezvládne v projekčnej príprave, tak budeme chladiť, pričom chladenie je minimálne 2 x tak drahé, ako kúrenie. 8-)
Odpovedať
@leonardom dakujem za prispevky. Na obrazku su 2 sipky, jedna ukazuje sever a druha vstup z ulice na pozemok. Ako viac treba popisat svetove strany, vstup a dvor? Hladame poschodovy dom, nechceme si bungalovom zapratat cely pozemok a mame urcenu max 25% zastavanost. Terasa moze byt tienena aj inym pristreskom, nemusi to byt strecha. Otvorenou otazkou stale ostava, ci vyuzit slnko z juhu, aj ked ho v lete bude treba tienit alebo nechat okna len na ulicu a do zahrady.
Odpovedať
Profilova fotka
Sorrrrrrry....! To robí asi tých 31°C v tieni, že som si nevšimol tú šípku na sever. Navyše ani nie som na svojom PC, ale tak tom srandovnom dotykovom kašlátku... Aj tak sa prikláňam k názoru, a dnešné tropické horúčavy mi dávajú za pravdu, že dom treba orientovať nielen s ohľadom na tepelné zisky mimo leto, ale aj na ochranu pred stále sa stupňujúcimi horúčavami v lete. Áno, tieniť sa dá aj inak, ale pokiaľ nám k tomu napomôže umná konštrukcia strešného presahu, je to absolútne najefektívnejšie (aj finančne). Napr. dom s obytných podkrovím, s hrebeňom súbežným s prístupovou cestou... http://www.denystav.sk/album/fotogale...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?