Zmena sústavy TN-C na TN-S

Zdravím všetkých, ktorá z priložených schém zapojenia zmeny sústavy TN-C na TN-S je správna, prípadne výhodnejšia? Istič pred prúdovým chräničom, alebo istič za orúdovým chráničom, alebo je to jedno? Ja osobne by som sa priklonil k alternatíve istič pred prúdovým chráničom. Ďakujem vopred za odpovede.
Odpovedať
1
2
V prvom rade nedavaj 3f prudovy chranič. Ja som zrobil tu chybu a teraz keď sa niekde niečo poruša, tak mi vyhodí z pántu rovno celý barák, aj so stodolou a všetkým :D Podľa toho, že aký chránič, ak máš na myslí hlavný istič, tak chránič až za neho, ak ide len o jeden podružný istič, napr. kupeľňovy, tak chranič pred neho.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

V prvom rade nedavaj 3f prudovy chranič. Ja som z…
@arcticcode Rozhodne nie, to je len schéma z internetu. Ja 3f rozvod ani nemám. Ale ďakujem za oprpomienku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chinatech:

Zdravím všetkých, ktorá z priložených schém zapoj…
@chinatech Keď dáš najskôr chránič,môžeš zaň pripojiť aj viac ističov.
Odpovedať
Profilova fotka

@chinatech ak idete takto zapájať iba jeden okruh, tak môžete použiť kombinovaný prúdový chránič s nadprúdovou ochranou. Ak plánujete zapojiť na to RCD viacero ističov, tak ističe za RCD.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@chinatech ak idete takto zapájať iba jeden okruh…
@merak Ďakujem. Budú tam zapojené len dve vonkajšie zásuvky.
Odpovedať

@chinatech ak idete takto zapájať iba jeden okruh…
@merak Ďakujem.Dobrý nápad s tým kombinovaným prúdovým chráničom, lebo tam budú zapojené len dve vonkajšie zásuvky
Odpovedať
Profilova fotka

@merak Ďakujem.Dobrý nápad s tým kombinovaným prú…
@chinatech pri tých kombi RCD si dávajte pozor aby ste si kúpili vhodné RCD. Nie všetky, ktoré sa u nás predávajú sa aj môžu inštalovať a používať. P. S. : ten prívodný TN-C kábel je už natiahnutý alebo ho budete ešte len ťahať?
Odpovedať

@chinatech pri tých kombi RCD si dávajte pozor ab…
@merak TN-C kábel je natiahnutý do poistkovej skrine s elektromerom (schválne píšem poistkovej, lebo sa jedná o starý dom kde sú ešte poistky) TN-S obvod chcem doplniť kvôli tomu, že chcem v tej poistkovej skrini mať namontované dve zásuvky, do ktorých budem zapájať predlźovačky v prípade ze budem používať na záhrade nejaké elektrické ručné náradie. Hlavná poistka je 25A(podľa zmluvy s distribúciou) a mal som v pláne pouźiť za 25A hlavnou poistkou20A prúdový chránič, za ním 16A istič na tie dve zásuvky. Ale ako ste poradili, tak za 25A hlavnou poistkou zapojím 16A kombinovaný chránič a malo by to byť v poriadku. Uvažujem správne?
Odpovedať

@chinatech ani jedna.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od paracetamol123:

@chinatech ani jedna.
@paracetamol123 dôvod?
Odpovedať
Profilova fotka

@merak TN-C kábel je natiahnutý do poistkovej skr…
@chinatech pokiaľ máte ako nadredý istiaci prvok poistku 25A a plánujete tam dať smostatné RCD, tak to RCD musí mať minimálnu hodnotu 32A. Ak použijete kombinované RCD s nadprúdovou ochranou, tak áno, na zásuvky 16A. Potom ešte treba uvažovať aj s charakterom záťaže a podľa toho navrhnúť vhodné RCD.
Odpovedať
Pre dve zásuvky si viem predstaviť zásuvkové chrániče, nedávno som kupoval dcére pre dve zásuvky v kuchyni v blízkosti umývadla.
Odpovedať
Profilova fotka

@chinatech toto zapojenie je naozaj zlé a nebezpečné a nie je ani v súlade s normami. Takto to nikdy nikde nezapájajte.
Odpovedať

@chinatech toto zapojenie je naozaj zlé a nebezpe…
@merak ak je chranic funkcny, tak to je praveze velmi bezpecne, lebo ked tam nieco zapoji, tak mu ho hned zhodi 😉
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od minoo:

@merak ak je chranic funkcny, tak to je praveze v…
@minoo pojkiaľ nemá zlepený kontakt na fáze
Odpovedať

@paracetamol123 dôvod?
@merak ako človek, čo má par24, by si mal vedieť. Veď na svetelekto si boss....
Odpovedať
Článok sa načítava...

@minoo pojkiaľ nemá zlepený kontakt na fáze
@merak ešte tuším aj pán admin....
Odpovedať
Profilova fotka

@merak ako človek, čo má par24, by si mal vedieť.…
@paracetamol123 tak teda sa aj dozvieme, čo je zlé na tom zapojení? Ten ľavý viem, to som aj okomentoval. Ale ten pravý čo je na ňom zlé? Okrem toho, že zle popísal PEN zbernicu? Že ju nazval PE a nie PEN.
Odpovedať
Profilova fotka

@merak ešte tuším aj pán admin....
@paracetamol123 tušíš zle. Admin nie som, iba moderátor.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom. @paracetamol123 a konkrétne akú?
Odpovedať
Podla mna chýba na oboch fotkách uzemnenie bodu rozdelenia na PEN
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan123456789:

Podla mna chýba na oboch fotkách uzemnenie bodu r…
@jan123456789 nechýba. Nie je nutnosťou, respektíve povinnosťou.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan123456789:

Podla mna chýba na oboch fotkách uzemnenie bodu r…
@jan123456789 STN 33 2000-4-41:2019 národná príloha N4.
Odpovedať
ja si myslim ze v tomto priklade je bod rozdelenia za prudovym chranicom a teda na vstupe prudoveho chranica nie je N vodic ale PEN vodic ktory by mal byt teda zltozeleny. Inak funkcne a bezpecne je to zapojene dobre...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

ja si myslim ze v tomto priklade je bod rozdeleni…
@neutrino bod rozdelenia má byť zrejmý. Na oboch schémach tazatela nieje. To, čo si "myslíš", je irelevantné.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Bod rozdelenia - bod, čo to je bod? :-) Už som to tu kedysi spomínal - mňa učili, že čím viac spojov, tým väčšia šanca na poruchu, vyšší odpor. Preto u mňa (nezovšeobecňujem) samostatné svorkovnice pre PE a N, každá napr. s dvomi-tromi vodičmi a 5 cm od seba nenájdu pochopenie. Odborne spôsobilá osoba pozrie a vidí...
Odpovedať
Profilova fotka

@neutrino bod rozdelenia má byť zrejmý. Na oboch …
@paracetamol123 odporúčam navštíviť očného lekára. Bod rozdelenia je tá PEN zberňa.
Odpovedať
A je v norme definovane, ze bod rozdelenia musi byt samostatne "zariadenie" - svorka, mostik, atd.? Alebo ten "bod" moze byt na jednom mostiku, kde oznacis casti PEN, PE, N? Lebo fyzikalne, to ci je medzi mostikmi klema, alebo je mostik v celku nema vplyv na funkci rostlinaře...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?