Závadná voda vo vodovode

Zdravím, mám problém ohľadne kvality vody vo verejnom vodovode. Kúpili sme pozemok v Púchovskom okrese aj s inžinierskymi sieťami od realitky. Firma, ktorá budovala vodovod ( majiteľ tejto firmy je synček majiteľky danej realitky a zároveň právničky ) by mala dočasne tento vodovod aj spravovať, kým sa neodovzdá do správy Považskej vodárenskej spoločnosti. Po roku a pol sa tak stále nestalo, od správcu vodovodu dostávam iba odpovede že je všetko pripravené na odovzdanie. Ale k veci. Voda z tohoto vodovodu je spenená, zapácha a po odčerpaní niekoľko desiatok litrov sa tento jav stratí, ale chuťovo je to jasný výluh plastového potrubia. V Považskej vodárenskej spoločnosti mi povedali že vodovod treba pravidelne odkalovať, nakoľko tam nie je zatiaľ dostatočný odber a za to zodpovedá správca. V ich správe to nie je a tak ani nemôžu nijako zasiahnuť. Zavolal som teda do laboratória a dohodol si akreditovaný odber a rozbor. Ako mám ďalej postupovať pri riešení tohoto problému ? Je možné to udať hygienikom alebo to riešiť iba súdnou cestou ? Za vodu si riadne platíme a za naše peniaze dostávame zahnitý nepitný brak. Za Vaše rady ďakujem.
Odpovedať
@zdendzi reklamovať kvalitu pitnej vody musíš u správcu. Prípadne sa obráť na svoj Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).
Odpovedať
@stastnyjim U správcu som to samozrejme reklamoval. Lenže situácia je taká, že správca vybudoval vodovod na dvoch uliciach ktoré spojil a tvrdí že zokruhovaním problém odstránil, čo nie je pravda. Jednoducho na to kašle. V tej oblasti budoval aj plynovod a na ten tiež kašle. Ale to už je iná pesnička. Zhrábol prachy a viac ho nič nezaujíma. Buď nekomunikuje, alebo ak áno tak 100 x omielanými argumentami stále dookola. Jednoducho môj pohár trpezlivosti preteká. V každom prípade ďakujem za tip na RÚVZ, určite ich oslovím.
Odpovedať
Vodovod moze spravovat iba pravnicka osoba a ta musi splnat podmienky. Pozri si zakon o verejnych vodovodich a kanalizaciach. Uzivat ho moze az na zaklade pravoplatneho kolaudacneho rozhodnutia, kj ktoremu by mal byt prevadzkovy poriadok. Vodovod nemoze prevadzkovat tak hocikto... a ano riesil by som hygienu okrem ineho
Odpovedať
@fuso platí len pre verejný vodovod, ak má niekto vlastný zodpovedá si sám
Odpovedať
Profilova fotka
to už nie je súkromný vodovod a na správu by musel mať povolenia a oprávnenia, tlačte na stavebný úrad, keby to bolo skolaudované, musel by to dať do správy oprávnenenj osobe. Potrubie nebolo prepláchnuté a dezinfikované, o tom musí byť doklad,
Odpovedať
@jan45 Pozrel som si všetky papiere čo mám doma ohľadne prípojok a skutočne som nenašiel kolaudačné rozhodnutie, ba dokonca ani stavebné povolenie, iba územné rozhodnutie. Takže vodovod je čierna stavba, nemal by sa využívať, ale vodomery máme popripájané a za vodu platíme zhotoviteľovi vodovodu, ktorý sa vlastne bez akýchkoľvek právomocí týmto pasoval do funkcie správcu, teda to dedukujem z toho že mu platíme za vodu. Takže zhotoviteľ nielen že porušuje niekoľko bodov v zmluve o dielo, ešte aj neoprávnene predáva vodu, ktorá je na 99.99% vadná. Toto ešte bude na dlhé lakte. Zvlášť, keď sa tento pán podľa mojich informácií pred ľuďmi vo vyhrotených situáciách oháňa tým, že ho jeho mamička právnička zo všetkého vyseká. ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@zdendzi zistite, či má vodomer centrálny pred súdliskom a či má zmluvu na odber alebo komu patria vodomery, začať trrebaako píše stastnyjim, ešte je tam aj &verejného ohrozenia. Obec tam má tiež zodpovednosť.
Odpovedať
@jan45 Centrálny vodomer tam je, ale ako je tam postavená zmluva s vodárňami neviem, ale zistím. V každom prípade Vám ďakujem za rady a v pondelok štartujem na stavebný úrad zisťovať podrobnosti. Som na 100% presvedčený, že toto sa deje za tichého súhlasu stavebného úradu, dobre o tom vedia že vodovod je postavený načierno a rešpektujú to, rovnako tak je to aj s plynovodom, tam už 2,5 roka čakáme na natlakovanie a ešte nie je ani vydané stavebné povolenie. Do plaču mi je z toho ako v tejto republike všetko prechádza aj za pomoci úradov takýmto podvodníkom.
Odpovedať
Profilova fotka
@zdendzi bohužiaľ, to je za Vašej pomoci, Vy ste ho financovali
Odpovedať
@zdendzi tak ako písal @fuso a @jan45 nie je to len tak že môže hocikto, hociako a ako sa mu zachce, to by bolo keby sa developeri starali o pitnú vodu. Upravuje to pár predpisov, napr.: - 354/2006 Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu - 355/2007 Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov - 528/2007 Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na obmedzenie ožiarenia z prírodného žiarenia - 550/2007 Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o podrobnostiach o požiadavkách na výrobky určené na styk s pitnou vodou - Smernica Rady 98/83/ES o kvalite vody určenej na ľudskú spotrebu - 442/2002 Zákon o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách Právne predpisy týkajúce sa verejného vodovodu http://www.zakonypreludi.sk/hladanie?... Čo sa týka reklamácie (ak si ju podal a podľa teba sa nič nestalo alebo ju nevybavili) tak toto zasa musíš riešiť cez SOI (Slovenská obchodná inšpekcia). Píšeš že vodárenská spoločnosť ešte ten vodovod nespravuje, nespravuje ho obec? Neplatíš developerovi a ten to odvádza obci? Ale to zistíš ľahko ÚRSO schvaľuje ceny vodného a stočného, tak pohľadaj v zozname či tam nájdeš svojho zhotoviteľa vodovodu, prípadne tvoju obec. http://www.urso.gov.sk:8088/CISRES/Ag... Pri dodávke pitnej vody verejným vodovodom (vodné) a pri odvádzaní odpadovej vody verejnou kanalizáciou (stočné) je úrad (ÚRSO) oprávnený kontrolovať dodržiavanie regulovanej ceny a dodržiavanie štandardov kvality. Tak sa skús obrátiť aj na nich či ti nevedia pomôcť. Prvé čo musíš zistiť je, kto naozaj spravuje, a potom budeš vedieť s kým to máš riešiť.
Odpovedať
@jan45 to máte pravdu, ale viete, podpísali sme zmluvy o diela na vodovod a plynovod a uhradili najskôr zálohy a po začatí prác zbytok. Stavby sú postavené, ale voda zlá a plyn žiadny. A teraz čo ? Súdiť sa s ním aby nám tak ako mu ukladá zmluva o dielo uhradil za každý deň omeškania penále ? Už by nám mal za každú prípojku vrátiť cca 1/3 nami uhradenej sumy. To je u nás snáď nevysúditeľné. Alebo mám odstúpiť od zmluvy, aj to je jedna z možností, ale aj tak by sme s tých peňazí už nevideli ani fuka, nehovoriac o tom že domy máme predsa prispôsobené na tieto siete. Takže aj tam boli náklady. Tu asi pomôže naozaj iba riadny preplesk...
Odpovedať
@zdendzi neber to osobne, ale toto nie je o podvodníkoch a zlých úradoch, ale o ľuďoch, ktorí sú chcú stavať domy. A nezistia si, či je pozemok vysporiadaný, či to sedí na katastri, či tam nie sú vecné bremená, či pozemok nemá iné závady, kto budú susedia, aký je územný plán obce, čo sa bude v okolí stavať, či majú vôbec prístupovú cestu, či cez pozemok nevedú nejaké siete, ktorých ochranné pásmo musia rešpektovať aj keď to nie je zapísané na liste vlastníctva, či sú siete dovedené k pozemku, koľko bude stáť dovedenie sietí, či si obec preberie kanalizácia a vodovod a kto to nakoniec bude spravovať, a dalších x-vecí, ktoré môžu človeku ubrať zo života.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stastnyjim Neberiem to osobne, len by som chcel podotknúť, že sa tu nejedná o jeden alebo dva pozemky. To realitka vysporiadala a odkúpila pozemky na poli, vymerali a predali to ako stavebné parcely. To je nová IBV-čka, tento problém sa týka cca 30 pozemkov. Ako som písal vyššie, realizátor je syn majiteľky realitky, teda jeho firma nám bola ponúknutá a nebol dôvod pochybovať, na začiatku išlo všetko v poriadku. A teraz, keď sa prvý stavitelia chcú pomaly sťahovať zrazu BLIK, niečo tu nesedí...
Odpovedať
@duzu mozte tak mat svoju pripojku nejaku zdruzenu,ale verjny vodovod urcite nie, ten je definovany v zakone, treba si nastudovat a jeho moze spravovat len pravnicka osoba, ktora musi splnat ajajaj veci :) detto kanal. A pri zdruzenej prioojke je tiez otazne ci to nebude nakoniec vodna stavba a este dalsia vec ak je to mala dedinka niekedy starostovia aj kvoli nevedomosti zakona vydaju povolenie na vodne stavby, dokonca som uz videl i ohlasenie drobnej staby na rozsirenie vodovodu. Takze vivat slovakia. Vitajte krajine kde je mozne aj nemozne :)
Odpovedať
@fuso ja som písal len o vlastnej prípojke , rozumej tá nie je z verejného ale z vlastnej studni, dnes tak funguje kopa domácností ani v 21 storočí nie je všade verejný vodovod a kanalizácia už vôbec
Odpovedať
@duzu tak to som zas nepochopil ja, ano mate pravdu. A len tak okrajovo, studna ktora nema rucne cerpanie je tiez vodnou stavbou a mala by mat povolenie :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?