Odpoveď na príspevok od tibsijr:
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako ste riešili vysok… @tibsijr dovody tej spotreby su 2: nezatepleny dom a podlahove elektricke kurenie. Kurenie elektrikou je nahorsi sposob kurenia aky mozes zvolit k nezateplenemu domu. Takze spotreba je viac menej adekvatna. Dufam ze si dom zateplil aspon poriadne nieze nejakymi smiesnymi 10 cm. Dolezite je ale aj poriadne zaizolovat strechu. Ja mam vodnu podlahovku a vodu do nej ohrievam elektrickym kotlom. Ked som mal nezatepleny dom iba s vymenenymi oknami zhruba rovnakej velkosti ako ty som za prvu sezonu mal 18000 kwh a to na juhu SK pri kureni na 21,5 stupna v interieri. Po zatepleni strechy 26 cm vaty s lepsou lambdou, 16 cm zateplenie stien a 12 cm sokel a zaroven ale dvihnuti vykurovacej teploty na 22,5 stupna som so spotrebou klesol na zhruba 10000 kwh.Odpoveď na príspevok od tibsijr:
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako ste riešili vysok… @tibsijr do najvacsej miestnosti si daj klimu tak aby bola dobre smerovana a ucet za kurenie bude polovicny! Cize by si mal realnu navratnost klimatizacie i za 1 vykurovaciu sezonu, ak je to ten hlavny problem!Odpoveď na príspevok od rkorba:
@tibsijr do najvacsej miestnosti si daj klimu tak… @rkorba ďakujem za odpoved. Zabudol som dodať, že mám v obývačke klimatizáciu ktorá je vlastne v strede domu. Podlahové sme hlavne dali kvôli tomu že mám všade dlažbu. Kvôli vysokému poteru som musel dať káblové. Takže myslite že keby som vedel vykúriť s klímou tak mám radšej kúriť v zime tak ? Mne ide hlavne aj o to aby nebola dlažba studena. Môžem si nastaviť na termostate aby len dlažbu vykurilo ale potom som zas na tom istom, či ? Klímu mám 3,5Odpoveď na príspevok od tibsijr:
@rkorba ďakujem za odpoved. Zabudol som dodať, že… @tibsijr pokial mas klimu, ktora je vhodna i na vykurovanie (kurit dokaze kazda) a ma nainštalovaný odporovy kabel na ohrev vanicky, popriade ohrievanie kompresora, tak smelo do toho a s podlahovkou, len "temperovat".Odpoveď na príspevok od tibsijr:
@rkorba ďakujem za odpoved. Zabudol som dodať, že… @tibsijr kurim troma klimami 100m2 dom ... zatepleny 3,5kw klima ti nevykuri nezatepleny dom... ale ak si dal zateplenie to je dobre... ak je klima novšia s invertorovym kompresorom, určite kúr ňou ! mne po zmene kurenia z kablov na klimy klesla spotreba o 2/3 takže z tvojich 25 000 vieš sa podľa mňa dostať na 15 000 minimálne... určite kúr klímou prípadne kablami len "dokuruj" aby dlažba nebola studená... také kombo ľudia používajú... lamely na klíme nastav smerom k zemi nech fúka tak... teplo stúpa hore ty ho chceš dole na podlahe... a bojler skontroluj môže to byť vadný ternostat keď vkuse hreje vodu alebo je niekde únik ! pozor na to ak termostat nevypne vie ti rozdrapiť aj bojler voda neni horúca?Odpoveď na príspevok od tibsijr:
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako ste riešili vysok… @tibsijr budem úprimný.. Novostavba a vykurovanie elektrickými rohožami? Projektanta by som dal zavrieť do basy. Všetko, zdôrazňujem, úplne všetko je lepšie, ako elektrickými rohožami kúriť do podlahy.. To už aj ten konvektor na stene alebo infrapanel je účinnejší. Toto pochopím pri rekonštrukcii, ked nie je iná voľba, ako núdzovka v nejakej miestnosti-kúpelni, ale aj tak by som sa osobne takému riešeniu snažil vyhnúť.. Ale aj tak sa mi zdá spotreba 25MW príliš veľká na novostavbu, aj ked nezateplenú. Predpokladám, že cca polovicu ušetríte dobrým zateplením. Ale mám 120m2 spodné podlažie, 80m2 podkrovie, zateplený starý 60 ročný dom a tepelnú spotrebu okolo 8MW, t.j vaša tretina.. Niečo sa mi tam nepáči.Odpoveď na príspevok od dexter89:
@tibsijr kurim troma klimami 100m2 dom ... zatepl… @dexter89 ďakujem veľmi pekne za odpoved. 2 roky kúrim tou podlahovou a stále nedoplatok 800 eur. Áno samozrejme za ten nedoplatok môže aj zlá tarifa nakoľko som bol v dd3. Nehovorím že by ten nedoplatok vôbec nebol, ale nebol by až takto veľký.Odpoveď na príspevok od zicher:
@tibsijr budem úprimný.. Novostavba a vykurovanie… @zicher dom je z roku 1962, kde prebehla rozsiahla rekonštrukcia. Ospravedlňujem sa že som túto informáciu neuviedol na začiatku.Odpoveď na príspevok od tibsijr:
@zicher dom je z roku 1962, kde prebehla rozsiahl… @tibsijr rozsiahla mohla byt, ale za ucelom zobytnenia na krasu a nie na energeticku ucinnost ;-) Pozri na stitok co to mas za klimu a pouvazuj kde by si dal i druhu a bude dobre.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@tibsijr rozsiahla mohla byt, ale za ucelom zobyt… @rkorba áno áno v tom máte úplnú pravdu, teraz by som to už urobil inak, ale tak človek sa učí s vlastných chýb. Určite som teraz začal zvažovať druhu keďže ako tu čítam a od vás sa dozvedám že by bolo určite výhodnejšie kúriť klímou ako tými elektrickými káblamiOdpoveď na príspevok od tibsijr:
@rkorba áno áno v tom máte úplnú pravdu, teraz by… @tibsijr neboj sa ja som tiež dal všade káble... akurát mám zateplený dom ale inak taktiež prvý rok nedoplatok 500€ kúpil som klímu a razom preplatok ... po dvoch rokoch som domontoval ďalšie dve ... teraz mám 3,5kw v najväčšej izbe a multisplit 1,5+1,5kw na opačnej strane domu ... ale všetky tri nezapínam nikdy... väčšinou ide jedna a jedna v detskej izbe kvôli malej... kable v podlahe mam už len na okrasu a 5 rokov neboli zapnute ... volam to drahe teplomery v izbach :D teraz som na úrovni do 5500kwh/rok ... 100m2 plochy ... ale bojler tiež vie veľa zožrať keď je zle nastavený odsleduj si to či tam dačo neni pokazené ... hrej vodu len na max40°C a raz za týždeň,dva prehrej na maximum, kvôli termickej dezinfekcii a jak radi rkorba domontuj ešte jednu 3,5kw klimu alebo prehoď za 5kw a tuto 3,5 presuň inde ale asi jednoduchšie bude dokupiť nejakuOdpoveď na príspevok od dexter89:
@tibsijr neboj sa ja som tiež dal všade káble... … @dexter89 áno chápem. Dokonca túto jednu co mám je 5kw. Ale určite tak asi ešte jednu alebo dve keďže fakt asi mi to podlahové zožralo hlavu. Akože som s tým stotožnený že nebudem mať nikdy spotrebu ročnú že 5-6 tisíc kWh, lebo máme 3 telky doma, každý deň sa kúpeme traja, ja si napúšťam vždy vaňu lebo to je môj relax a žena každý deň skoro perie. Ale tak určite sa dá niako skresať dole z tých 25000kwh. A ako hovorím, po vašich radách a aj co čítam inde tak sa dá docela ušetriť s tým že vypnem podlahovú, resp. len dám možnosť kúriť podlahu aby nebola v zime úplne studena dlažba , a budem kúriť klímou..Odpoveď na príspevok od tibsijr:
@dexter89 áno chápem. Dokonca túto jednu co mám j… @tibsijr Ked budes pozerat klimy na kurenie, tak aby mali ucinnost A+++/A++ cize prvy udaj chladenie co ta az tak netrapi, ale druhy je kurenie, lebo lacne maju kurenie "iba" A+ a hlavne iba do -15C v porovnani s drahsimi do -25C.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@tibsijr Ked budes pozerat klimy na kurenie, tak … @rkorba aha chápem, dobre vedieť ďakujem :)Odpoveď na príspevok od dexter89:
@tibsijr neboj sa ja som tiež dal všade káble... … @dexter89 Voda v bojleri nastavená na cca 52°C, s termostatom celý rok nehýbem, cez stykač zopína bojler od 09:00 do 17:00 (do 19:00 od apríla do konca septembra). 5 členov v domácnosti, je pravdou že fungujeme cez sprchy. Spotreba ee od 1000 do 1200 kWh (istič s meračom ee).Odpoveď na príspevok od roberto1923:
@dexter89 Voda v bojleri nastavená na cca 52°C, s… @roberto1923 to by som potreboval asi aj ja. Lebo určite aj v noci mi zapína bojler alebo aj cez deň keď sa vôbec nekúpeme a zbytočná elektrina či ?Odpoveď na príspevok od tibsijr:
@roberto1923 to by som potreboval asi aj ja. Lebo… @tibsijr s bojlerom by som si veľké starosti nerobil. Pokiaľ je moderný- cca do 15-20 rokov starý, tak veľkú stratu ti nevyrobí. Ako dlho a často kúri, závisí od výkonu a spotreby vody, pozri na štítok, koľko má KW. Zvyknú mávať 3kw, ked sú napájané z jednej fázy. Po nahriatí sa určite vypne, lebo ink by ste si určite všimli, že voda páli tak, že môžeš svine obárať. Ja mám 120L, kúrim ho na 50°C a zožeri mi mesačne 12m3 plynu. Sme dvaja, väčšinou len rýchla sprcha. Iba občas vaňa vody. T.j. spotreba je na úrovni elektriny do 20€ mesačne. To nie je ani 1€ denne. Tam problém zrejme nebude. Elektrine chvíľku trvá, kým nahreje také množstvo vody pri takom výkone. Plynom s24kW výkonom je to ohriate do20minút, ale elektrine to bude trvať viac ako 5 hodín. Samozrejme, pokiaľ máte spotrebu denne 3x vaňa tak bude spotreba aj troj-štvornásobná, to už asi stojí za zváženie a aj podstatne dlhšie bude ohrievať také množstvoOdpoveď na príspevok od zicher:
@tibsijr s bojlerom by som si veľké starosti nero… @zicher mám 120l drazice. Mňa to len tak napadlo či aj s tým sa tá spotreba nedá trocha skresať že by mi v noci a ráno nešiel lebo som si všimol že v noci idem do kúpeľne a vidím že ohrieva zbytočneOdpoveď na príspevok od tibsijr:
@zicher mám 120l drazice. Mňa to len tak napadlo … @tibsijr vôbec neohrieve zbytočne. Ohrieva preto, lebo bola odpustená teplá voda, pritiekla do neho studená, ktorú prichystáva na použitie. Kedže elektrine to trvá dlho, tak ohrieva pomaly. Ale ohreje. Keby ohrieval iba cez deň, tak by sa ti mohlo stať, že večer by ti chýbala teplá voda.. Nestíhal by dohriať.Odpoveď na príspevok od zicher:
@tibsijr vôbec neohrieve zbytočne. Ohrieva preto,… @zicher aha chápem. Takže je asi blbosť to dať nastaviť tak aby v noci neohrieval. Zas som o niečo múdrejší, ďakujem :)Odpoveď na príspevok od roberto1923:
@dexter89 Voda v bojleri nastavená na cca 52°C, s… @roberto1923 ja to mám podobne cca 1500kwh/rok na bojler ... a tiež sa 95% len sprchujeme , no len jemu zas telky a bojler 25 000kwh nemôžu spraviť tam bude to kúrenie určite hlavný žrút ja už mám všetko na elektrinu 100% aj auto nabijam len zo siete bez fotovoltiky a momentálne som na max. ročne do 8000kwh (5500 kwh) jak som písal ale bez nabijania autaOdpoveď na príspevok od dexter89:
@roberto1923 ja to mám podobne cca 1500kwh/rok na… @dexter89 áno tiež som už stotožnený z názorom že to kúrenie ma zabíja. No nič, tento rok budem kúriť len klímou a odsledujem si to :)Odpoveď na príspevok od zicher:
@tibsijr budem úprimný.. Novostavba a vykurovanie… @zicher konvektor i infra je na činnú elektrinu má rovnakú účinnosť ako káble či folia v podlahe, tam viac záleží na zateplení podlahy,klíma pre kúrenie je TČ vzduch-vzduch, tak isto ako kompresorová chladnička,mraznička akurát opačne ,a bojler treba nastaviť na 40-45st, ak by ohrieval stále je poškodený termostat to by išla para porovnávať DD3 a DD5 je nezmysel, lebo každá kúri v inom čase, DD3 bola niekedy vhodná práve pre bojler, no neboli iné veľké žrúty ako dnes, DD5,6 dostaneš len vtedy ak je celý dom len na elektrinu a má NT tarifu 20,resp. 22 hod na všetke spotrebiče, aj to je výhodná len pri určitej spotrebe, treba zistiť predel kedy je ktorá výhodnejšia a najvýhodnejší dodávateľ silovej, o cene energií na nový rok kecajú stále ale stále nevieme cenu, vraj energobločky, alebo iná adresná pre 90%,takže stále budú dotovať najchudobnejší vyhrievanie bazénovOdpoveď na príspevok od tibsijr:
@zicher aha chápem. Takže je asi blbosť to dať na… @tibsijr Mne bojler v case od 23.30 do 4.00 neihrieva.Je zbytočné v nom v noci udržiavať teplotu.Zbytočné straty.