Odpoveď na príspevok od romsmato:
@duzu : mne bojler hreje non-stop na termostat 45… @romsmato potom musíš mať i nonstop odber,ja v noci nemám žiaden odber a bojler v noci nejde, cez deň postupne dohrieva podľa odberu, v lete je rozdiel teplôt 20 vstup a 40-45 výstup, v zime o 10 st viacOdpoveď na príspevok od duzu:
@romsmato potom musíš mať i nonstop odber,ja v no… @duzu moj bojler non stop urcite v noci nejde.tam je take svetielko, ked svieti tak nahrieva. Termostat bojlera sa zopne raz za cas, zrejme ked teplota vody klesne pod 40. Dohreje na 45 a sa vypne. Jednoducha automatizacia. Je to asi podobne ako s kurenim v dome. Mozes bud temperovat na nejaku teplotu central termostatom alebo si prikurit rano a vecer 1-2 hodky. Je to plus minus to iste. Co rozhoduje je izolacia domu a tiez reakcna doba systemu na zmeny teploty v okoli. Tomuto teraz verim ja. 😁Odpoveď na príspevok od starysomar:
Podstatne väčšia úspota je pár stupňov nižšia tep… @starysomar to je pravda, udrziavat vyssiu teplotu vyzaduje viac energie. Podobne aj objem bojlera. Ja mam v plane prejst z 150L na novy 80L . Uplne to staci pre 2 osoby, odber vody je pravidelny a malo.Odpoveď na príspevok od romsmato:
@starysomar to je pravda, udrziavat vyssiu teplot… @romsmato tiež sme už len 2 a mám 80l ohrievam len na 45 pre 2 i veľa, stačí i na vaňu podstatný objem sa vyplní telom a 45 st nevydržíš musí sa riediť studenou, bol som v Sklených Tepliciach je tam "Parenica", ktorá má 42st a mal som problém vydržať 10 min