Vysoká spotreba energie: rady a skúsenosti

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako ste riešili vysokú spotrebu energie vy ? My sme mali ročnú spotrebu tento rok 25000 kWh co je podľa mňa veľmi veľa a ešte k tomu sme doteraz boli v tarife DD3 v ZSE. Áno, určite veľa zožerie elektrické podlahové kúrenie ( káblové ). Ale všimol som si že aj bojler vkuse svieti, teda že zohrieva vodu. Akurát dnes sme dali tarifu dd5 a čítal som že je dobre riešenie aj napojiť všetky tieto žrúty energie napojiť tak aby išli len keď je nízka tarifa. Dom som doteraz nemal zateplený, ale už je na ňom od minulého týždňa polystyrén. Mali ste niekto skúsenosť že po týchto "opatreniach" vám trochu klesla spotreba resp. vám došli menšie nedoplatky ? Rozmýšľal som už aj nad tým že mám možno aj zle nastavené termostaty v každej izbe. Plocha domu je 100m2, všade dlažba a elektrické káble. Ďakujem za vaše rady a názory :)
Odpovedať
Pri moderných bojleroch s dobrou izoláciou je strata (ak nie sú v hodne studenom priestore) v podstate zanedbateľná voči ostatnému odberu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od romsmato:

@duzu : mne bojler hreje non-stop na termostat 45…
@romsmato potom musíš mať i nonstop odber,ja v noci nemám žiaden odber a bojler v noci nejde, cez deň postupne dohrieva podľa odberu, v lete je rozdiel teplôt 20 vstup a 40-45 výstup, v zime o 10 st viac
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@romsmato potom musíš mať i nonstop odber,ja v no…
@duzu moj bojler non stop urcite v noci nejde.tam je take svetielko, ked svieti tak nahrieva. Termostat bojlera sa zopne raz za cas, zrejme ked teplota vody klesne pod 40. Dohreje na 45 a sa vypne. Jednoducha automatizacia. Je to asi podobne ako s kurenim v dome. Mozes bud temperovat na nejaku teplotu central termostatom alebo si prikurit rano a vecer 1-2 hodky. Je to plus minus to iste. Co rozhoduje je izolacia domu a tiez reakcna doba systemu na zmeny teploty v okoli. Tomuto teraz verim ja. 😁
Odpovedať
Podstatne väčšia úspota je pár stupňov nižšia teplota než nejaké vypínanie alebo časové spínanie. Ak je pravidelný odber nemala by ani Legionella hroziť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Podstatne väčšia úspota je pár stupňov nižšia tep…
@starysomar to je pravda, udrziavat vyssiu teplotu vyzaduje viac energie. Podobne aj objem bojlera. Ja mam v plane prejst z 150L na novy 80L . Uplne to staci pre 2 osoby, odber vody je pravidelny a malo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od romsmato:

@starysomar to je pravda, udrziavat vyssiu teplot…
@romsmato tiež sme už len 2 a mám 80l ohrievam len na 45 pre 2 i veľa, stačí i na vaňu podstatný objem sa vyplní telom a 45 st nevydržíš musí sa riediť studenou, bol som v Sklených Tepliciach je tam "Parenica", ktorá má 42st a mal som problém vydržať 10 min
Odpovedať
boli sme na služobke od štvrtka , do soboty večera , plyn bojler 120 l , podľa udajov z kotla , nedohrievalo vôbec, nastavená teplota 52 st. režim eco , dohrieva pri poklese o 10 st. , v tech. miestnosti bola teplota 15 st.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?