Výmena nástrešáka - realizácia

Zdravím. Tento rok by som chcel rekonštruovať strechu na rodinnom dome ale ešte predtým ako sa pustím do strechy by som chcel zo strechy odstrániť nástrešák a preložiť prípojku na konzolu na stenu domu a pripojiť sa káblom aby som nemusel pretláčať kábel pod cestou. Dá sa to takto zrealizovať? Alebo bude nutné ísť s prípojkou už do zeme? Vopred ďakujem za vaše rady
Odpovedať
@duri181 odpoved zrejme dostaneš na tvojej distribúcii u nás sa to robí tak i tak
Odpovedať
Profilova fotka
@duri181 Nikoho sa nič nepýtaj a sprav to tak, že na distribúcii ohlásiš poruchu na rozvádzači a požiadaš o odplombovanie elektromeru. Máš na to ak sa nemýlim 72 hodín, za ten čas zlikviduješ nástrešák, preložíš ho kam potrebuješ a požiadaš o opätovné zaplombovanie elektromeru. Príde elektrikár, zaplombuje a nič nebude zisťovať, kde bol, či nebol predtým umiestnený prívodný kábel. Čím viac sa bude u elektrikárov vypytovať, tým viac problémov budeš mať. Za to od a zaplombovanie sa platí nejaký poplatok, ale je to rádovo okolo 50€. Žiadna likvidačná suma. :-)
Odpovedať
@jamk1 len mne ide aj o to že potrebujem zrušiť starú prípojku zo stĺpa (4 dróty) a pripojiť to na novo štvor žilovým káblom
Odpovedať
@duzu takže by to bolo možné pripojiť nanovo vzduchom samonosným káblom?
Odpovedať
@duri181 Zemou by to bolo popod akú dôležitú cestu?
Odpovedať
@duri181 ak ideš meniť aj prívodný kábel (to sa už považuje za rekonštrukciu prípojky), distribúcia ti to vzduchom na 90% nepovolí a budeš musieť ísť zemou.
Odpovedať
Profilova fotka
@duri181 Ani v tom nevidím problém. Kábel od ističovej skrine na stĺpe si môžeš vymeniť vo vlastnej réžii. To Ti aj tak elektrárne robiť nebudú. Ak si dostatočne technicky zdatný, zvládneš to sám, ak nie, tak Ti to spraví elektrikár, ktorého si zavoláš. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Nikomu to nemusí uväzovať na nos, že ten kábel ide meniť. Ako som písal, kto sa veľa pýta - veľa sa dozvie a niekedy je to len na škodu veci. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ale ešte neviem či vôbec má na stĺpe poistkou skrinku alebo je napojený priamo na vzdušné vedenie
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 a dokonca si ho bez oznámenia ani nemôže vymeniť, pretože všetko čo je pred elektromerom patrí distribučke. Pracovník ktorý mu to príde dodatočné zaplombovat ho kľudne môže nahlásiť a problém je na svete.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter11balog Nemáš pravdu. Kábel od stĺpa k Tvojmu elektromeru Ti elektrikári nevymenia. Viem zo svojej vlastnej skúsenosti. Keď sa mi odlomil zoxydovaný spoj na nástrešáku, prišli chlapi s poruchovej služby SSE s vysokozdvižnou plošinou, povedali že kábel je v zlom stave a opravu spravili, ale dlho nevydrží a že si mám kábel vymeniť. Dokonca ani nepovedal, že si ho mám dať vymeniť. Tak som si ho dal vymeniť a stálo ma to len jeden telefonát na povolenie pre odplombovanie a druhý telefonát a poplatok za zaplombovanie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peter11balog To by bola aká blbosť, aby bol pripojený priamo na vedenia na stĺpe bez ističovej skrine na stĺpe. Poviem pravdu, že som také pripojenie ani nevidel. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jamk1 pozri, ja sa tým živím a viem čo rozprávam :) prípojka je ich majetok aj keď ty na ňu znášaš náklady. A ja som takú bez poistiek mal na svojom dome takže očividne sa to takto robilo aj keď je to blbosť. Tebe stačilo vymeniť len kábel pretože sa jednalo o havarijný stav a teda ťa nemohli nútiť do rozbitia fasády. Ak ale je prípojka v poriadku a chceš len preložiť nastresnik, s vysokou pravdepodobnosťou budú žiadať projekt podľa platných noriem. Čiže prípojku zemou.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ja som mal priamo zo stlpu z ulice na stlpik na streche a odtial dolu do hodin kde bola plomba. Stare domy to mali tak vsetky to az posledne dve desatrocia sa davaju hodiny na plot
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr Ale no... býval som od svojho narodenia v rodinných domoch a vždy sme mali "POISTKU" na stĺpe. Viem, že niekde ju chodil otec opravovať sám a inde sme zase volali elektrikárov, ak ju vyhodilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter11balog Už si konečne uvedomíš, že ak nikomu nič nebudem hovoriť, tak ani nikto nič nebude vedieť a ani riešiť? Mal som drevenú poistkovú skriňu pri vchodových dverách do domu, ktoré boli vo dvore. Kábel bol vedený zo stĺpa ponad cestu na nástrešák a potom v chráničke cez celú šírku podlahy do tej poistkovej skrine, kde bol aj elektromer. Požiadal som o odplombovanie hodín v piatok poobede. Kábel zo stĺpa, ktorý viedol k elektromeru sme vybrali, namiesto pôvodnej drevenej skrinky s poistkami a elektromerom som osadil len ističovú skrinku a druhú elektromerovú skrinku som zasekal do fasády na strane ulice. Nový kábel sme potiahli zo stĺpa na nástrešák a dole asi tri metre k elektromeru. Od elektromeru sme ťahali kábel k ističovej skrini na druhú stranu domu. Teraz nemusia chodiť pri odpisovaní do dvora a majú elektromer na stene domu z ulice. V pondelok som zajhlásil skončenie opravy a prišiel chlapík a ani len nemal tušenie, kde bol elektromer predtým a či sa niečo menilo, alebo nemenilo. Zaplomboval hodiny a viac ho nezaujímalo. Ver tomu konečne že taká je realita. To že Ty s tým robíš a vieš o čom hovoríš, ešte neznamená že to robíš pre zákazníka najjednoduchším a najlacnejším spôsobom. :-)
Odpovedať
@duri181 staci ti sikovny elektrikar,nemas nejakeho znameho? Rob ako pise @jamk1 Presne tak sa to robi a nikto ti to nezisti,co si pokakany. Nebudes prvy ani posledny.
Odpovedať
@peter11balog nikto nic nebude ziadat. Chce to len sikovnost. Nebudem tu davat navody,este z toho budem mat problemy nahodou,ktovie kto to tu cita :-D
Odpovedať
@jamk1 ako vieš, že ma poistkovu skriňu na stĺpe? Nemusí mať. Ako áno, veľa veci sa dá spraviť aj na čierno. To by potom mohol aj stĺp distribucky prehodiť, keď mu zavadzia a má kľúče od odpajaca dediny... Ja by som šiel oficiálnou cestou....
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 @hoblinka13 Môže si kľudne prehodiť drôt cez vzdušné vedenie a napojiť sa na čierno, čo ste všetci pokakaní ? :D veď ak to nikomu nepoviem a nikto ma nenahlásil nemám problém...načo si operovať koleno u chirurga keď šikovný automechanik na to má tiež náradie a návod na YouTube a spraví to za polovicu. Hlavne si duri nechaj poradiť od neelektrikarov ale za to skúsených ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 to že tebe to prešlo neznamená že to prejde aj jemu. Tak ak niekomu radíš nech porušuje zákon upozorni ho aj na to čo mu za to hrozí, a nech si spočíta či mu to za to stojí.
Odpovedať
My sme toto leto tiež likvidovali nastresak, uplne jednoduchým spôsobom. Urobili sme všetko akokeby na nivu prípojku, zavolali na poruchovku službu, ze "nejako nam nejde jedna fáza", prišli poruchovkari, premiestnili a preplombovali elektromer, zapojili všetko nanovo, odstránili vzdušný kábel a hotovo. Bola to vopred dohodnutá akcia s chlapikom od energetikov, poruchovkari dostali kešovku a všetci sme vysmiati 😄 Keby sme išli oficiálne, papierovacky a robota by bola ako na fungel novú prípojku, teda projekt, červene razítka, povolenia, úrady, atd. A nerátam tých kopec peňazí!
Odpovedať
Profilova fotka
@peter11balog Ty evidentne ani len netušíš o čom sa tu bavíme. Uvedom si, že ak niekto zadá na distrubúciu požiadavku na zaplombovanie elektromeru po oprave, tak pani tam pošle elektrikára. Ten má jedinú povinnosť a to zaplombovať elektromer. Nemaj strach, že je tak finančne, alebo inakšie motivovaný, že by prišiel a vypytoval sa, že či si neprekladal kábel, či si nepremiestňoval elektromernú skrinku, alebo či si ju nemenil za inú... on to má proste v Péčku. On je platený za to, čo mu prikážu spraviť a nie je v jeho záujme as ni nemá dôvod z vlastnej iniciatívy robiť niečo navyše, lebo z toho aj tak nič nemá. On príde, zaplombuje elektromer a ide si zase spokojne po svojom. Tak sa to robilo, robí a robiť bude. To len nejaký snaživý blbec bude vytelefonovávať po pol Slovensku, vypytovať sa čo a ako má spraviť, potom platiť za žiadosť, za projek, za realizáciu , za revíziu. Nebuď prosím Ťa pekne na smiech. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@strbskepleso Tak... k tomu sa nedá nič iné napísať. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 áno ? Tak prečo mi ten elektrikár čo prišiel zaplombovať elektromer, ktorý bol pol metra za starým plotom nechcel dať blombu len preto, že nebol elektromer v plote ? Pre vysvetlenie, robil som novú prípojku. Bol to starý plot ktorý sa posúva a nový sa bude robiť až po dokončení stavby. Musel som prísť a zhodiť starý plot, pretože mi nechcel dať plombu. Asi tak k tomu tvojmu elektrikárovi čo má všetko na háku a ide si po svojom ;) nikomu nemôžeš garantovať že ak to spraví protizákonné nebude mu hroziť postih, prípadne mu to nezaplombuju a môže to robiť celé od znova. Naťahovať sa tu nebudem. Vysvetlil som to jasne a každý nech si z tohto vlákna vezme čo mu vyhovuje.
Odpovedať
@jamk1 to sa mýliš. Kontroluje sa pri plombovaní a to všetko. Hodnota ističa, či nebolo manipulované s prípojkou, kontrola zapojenia elektromera atp. To, že @strbskepleso niekoho uplatil je vec iná. Keby ho ten človek natrie, že chce dať/dáva úplatok, má po úsmeve a troška iné papierovačky.....
Odpovedať
@peter11balog zivis sa robenim pripojok? Pretoze v tom mas trochu gulas. Pripojka je majetkom distribucky len po poistkovu skrinku... (ak nejaka je). Nieje pravda, ze vsetko pred elmerom je majetkom distribucky. @duri181 ak máš teraz poistkovu skrinku na stlpe, zavesny kabel k tvojmu nastresaku je tvojim majetkom. Sikovny elektrikar ti to prehodi bez problemov. Ak máš poistkovu skrinku na fasade domu, zavesny kabel je majetkom distribucky a tu uz to také jednoduche nieje. To treba riesit oficialne.
Odpovedať
Profilova fotka
@topfield áno máš pravdu, moja chyba. Nič to ale nemení na tom, že v tomto prípade, teda vzdušný kábel od stĺpa k poistkam na dome patrí distribúčke.
Odpovedať
@megdesign neviem kde ako, u nás ide vzduchom ponad cestu I. aj III. triedy vzduchom dokonca i VN, no rozvod NN siete je vzduchom po celej obci, každý dom je napájaný vzduchom i nové domy teraz stavané,
Odpovedať
@topfield závesný kábel k domu hradí distribúcia len pri rekonštrukcii celej siete a je jej majetkom,, ináč si ho vždy hradí každý, je jeho majetkom aj ked je elektromer na dome, ten máš prenajatý a platíš mesačný nájom
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?