Vodáreň pre kopanú studňu

Profilova fotka
Zdravim Vas, Mam kopanu studnu 6m, priemer 1m. Vonku som vybudoval sachtu kde chcem umiestnit tlakovu nadobu dalsie prislusenstvo, do studne ponorne cerpadlo. Mam maly domcek s jednou kupelnou, 4 ludia tam budu byvat. Nasiel som na internete set za cca 300 eur: https://www.prodoshop.sk/hlavna-stran... Pisal som uz na poradenstvo firmy co to predava, chcel by som si nechat poradit este od Vas ci som si vybral dobre. Nechcem investovat do drahsej ponorky a tiez nechcem frekvencny menic. Ak Vas napada lepsie riesenie ako je ten cely set, poradte prosim.
Odpovedať
nechcem byt zly...ale v 6m hlbke nebudes mat nahodou este povrchovu vodu? nie som expert ale v tejto hlbke je este vysoke riziko ze ju nebudes mat. pitnu alebo ze s nou budes mat v urcitych castiach roka problemy...
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko Dobra pripomienka ale myslim na to. Do domu mi idu dve hadice - jedna zo studne a druha z vodovodu (buduceho). Vnutri to mam spravene tak ze kym nebude vodovod, tak mi ide voda zo studne vsade, ked vodovod bude tak si to budem vediet prepnut a voda z vodovodu pojde do sprchy, umyvadla a kuchyne. Zachod a pracka budu pouzivat studnicnu vodu. Dovtedy vsak budeme pit a varit zrejme z kupovanej vody. V sachte budem mat aj jednoduche filtre na upravu - mechanicke, ducicnany a zelezo.
Odpovedať
@martiner33 To čo si urobil vieš že je to NEPRÍPUSTNÉ???? Jeden ventil /prepínač / na verejný vodovod a ten istý na TVOJU studňu?? ]-( Alebo ako to "prepínaš" ??? A do kopanej studne nechceš čerpadlo s FM??? Dnes už to nie je luxus ale si myslím že viac menej potreba,nehovorím o stálom tlaku a životnosť čerpadla..No ale keď ho budeš používať málo pretože pôjdeš na "verejný" vodovod tak ok...Aj keď budeš používať závlahu tak čerpadlo s FM je na nezaplatenie...
Odpovedať
@technik007 ako vieš že to bude prepínať z jednej vetvy? do WC , či práčky môže mať dva vstupy oddelené
Odpovedať
@duzu "Vnutri to mam spravene tak ze kym nebude vodovod, tak mi ide voda zo studne vsade, ked vodovod bude tak si to budem ***vediet prepnut a voda z vodovodu pojde do sprchy, umyvadla a kuchyne." ** To ako píšeš že pôjde do WC či práčky 2vstupy a oddelené??? Chcel by som to vidieť že bude mať samostatný """sólo"" prívod 2x ??? :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 @duzu Vsetko je pripustne 🙂 Takto si to riesi kazdy kto stavia dom kde je planovany vodovod. Mam to spravene uplne blbovzdorne. Do domu mi idu dva privody - vodovod a studna. V dome mam poriesene prepinanie. Vid foto. Za normalnych okolnosti (ked nieje vodovod), je otvoreny ventil 1 a 3. Tympadom tecie rovnaka voda vsade. Ked ale bude pripojeny vodovod, bude ventil 1 aj 2 otvoreny, 3 vsak zatvoreny. Nasledne bude tiect voda zo studne do jedneho rozvodu, z vodovodu do druheho. Co sa tyka frekvencneho menica - neberiem Ti tvoj nazor. Uplne suhlasim ze to setri cerpadlo, taktiez rovnaky tlak vody, daju sa aj nejake peniazky usetrit a cena za FM sa mi vrati casom, plne tomu verim. Menic si raz iste dam, ked budem mat na drahsie cerpadlo. Pocital som si to: ak miniem denne 200l vody (coz je extrem), to je 6m3 mesacne. Aby mi cerpadlo dodalo 6m3 vody, pri jeho maximalnom prietoku 35l/min mu to bude trvat 1,5 hodiny. Lenze v kombinacii s tlakovou nadobou, tolko cerpadlo nebude bezat. Takze ak by bezalo hodinu mesacne, tak to je cca 3 eura mesacne. Zle ratam? Kolko by mi usetril FM? 1 euro mesacne? Ak by som mal drahe cerpadlo tak jednoznacne FM aby som si ho ochranil. Viac ma ale trapi ten staly tlak vody, ake su tam vykyvy? Velmi citelne? Pravdu povediac, ak by som mal viac penazi tak su kupim poriadne cerpadlo a FM, aktualna situacia to nedovoluje.
Odpovedať
@martiner33 Čerpadlo s FM TI zabezpečí neustále konštantný tlak / ako si nastavíš tlak/ kde nornálne čerpadlo s tlakovou nádobou sa nechytá..Keď nemáš to napojené na závlahu tak beriem že Ti to stačí..To čo si poslal foto tak by som Ti doporučil aby si ho rýchlo stiahol, pretože ako to máš teraz urobené, tak si koleduješ o VEĽKÝ malér!!!! Môžeš mať 2 prívody do domu ale nie tak ako si to urobil, ale nejakou flexi hadicou so spätnou klapkou a môže byť napojený buď jeden obvod /studňa/ alebo mestský vodovod ale NIKDY že tam dáš JEDEN ventil kde si prepínaš prívod... V prípade zistenia Tvojho "diela" vodárenskou službou / v prípade zamorenia pitnej vody z verej.vodovodu/ nechcel by som byť na Tvojom mieste ]-( Alebo alternatíva že potiahneš iba studničnú vodu do WC "sólo" prívodom tak je to ok... Ale nikdy NESMIEŠ združovať vodu kde môže prísť ku kontaminácií zdrojov studňa-verejný vodovod... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Tak som si o tom troska precital a mas pravdu ze to nieje spravne riesenie. Spravil mi to tak vodar, vobec ma neupozornil na to ze to je proti zakonu. Na teraz by som sa vsak nebal lebo vodovod tu tak skoro nebude. Riesenie bude vsak jednoduche, dat ten ventil 3 prec a na tie T spoje zatky. A bude to. Este je dobre tu napisat ze jednou z moznosti ako zabranit kontaminacii je spatna klapka na vodovodnom potrubi ktora vsak tiez nieje 100%. Spomeniem este ze tlak vo vodovode je vacsinou vyssi takze zamorenie zo studne je malo pravdepodobne, skor opacne. Kazdopadne vdaka za informacie. Co sa tyka riesenia vodarne: Nakolko mi to financie nedovoluju, FM nebude teraz kupeny ale nachystam si to tak aby som ho tam vedel doplnit dodatocne. Tympadom mi bude ale tlakova nadoba nanic. Co myslite? Viem ze pre FM nieje vhodne kazde cerpadlo. Bude to cerpadlo SQIBO 0,55 vhodne? Ak tam napojim aj zavlazovanie, treba tam este nieco?
Odpovedať
@martiner33 Ja som Ťa ozaj nechcel vyplašiť, ale mám veľmi dobrého vodára čo sa tomu venuje roky ako aj kamoša na vodárňach a tiež sa zhodli nezávisle na tom čo som Ti písal. Divím sa že ten vodár Ťa na to neupozoznil, pretože to MUSÍ vedieť že sa to tak nesmie!!!! V prípade nejakého problému ver tomu že by mal čo vysvetľovať a časť problému by šla na jeho vrub, pretože to montoval on.. ]-( Ten vodár mi poradil že to dať na flexi hadice a v prípade potreby ich IBA jednoducho zapojiť-prepojiť.... Je to najjednoduchšie riešenie a na 100% účinné..Lebo nevieš, náhoda je blbec a iste nechceš aby z toho boli problémy z toho zapojenia ako máš teraz...Ja si nemyslím že tlaková nádoba Ti v budúcnosti bude nanič, pretože aj teraz som montoval s kamarátom synovi ponorku s tlakovou nádobou a s FM..Závisí aké čerpadlo kúpiš a potom do budúcna možnosť pripojiť"prifázovať" FM...Vieš čo bude o pár rokov??? Aj teraz máš čerpadlá bez tlakovej nádrže /automatika spolu s FM/ že Ti neustále udržuje tlak ako otvoríš ventil..S FM vieš dobre že nie sú tie zapínacie a vypínacie rázy veľké ale pomalý nábeh to neguje..No ale viem že ak finančná doba je taká aká je a každý vychádza z jej možností..Možno o pár rokov budeš meniť terajšiu dosluhujúcu vodáreň za inú už komplet s FM..
Odpovedať
@martiner33 - to cerpadlo je pri vsetkej ucte uplny smejd. Dovolim si tvrdit ze ti nevydrzi zaruku ak ho pouzivas denne doma. Tieto lacne vretenovky sa pouzivaju tak na vycistenie studne namiesto vibracneho cerpadla alebo ako low cost niekde na chatu kam chodis raz za cas na vikend. Ja myslim ze za o trochu vyssiu cenu si vies zohnat odstredive cerpadlo ktore ti vydrzi dlhsie. To iste nadoba, prever si (prepocitaj podla rozmerov) prosimta ci je objem tej nadoby 80l alebo do vaku vojde 80litrov vody. Minule sme to pozerali v predajni s vodarenskou technikou, dve nadoby vedla seba, kazda iny vyrobca, obe 80litrove a jedna o 1/4 mensia. Obe splnaju normu ale realne ta jeden klame o 20litrov.
Odpovedať
@martiner33 Kľudne si daj toto https://www.prodoshop.sk/hlavna-stran... bez expanzky, bez ničoho, akurát jeden filter...
Odpovedať
Profilova fotka
@mirec1 Mam moznost zadovazit si za dobry peniaz (100 eur) Pumpeg 6-16T: http://www.pumpeg.sk/pumpeg/eshop/0/0... Repasovane, plne funkcne. Co poviete? @dedo758 No to som uz pozeral - je to super kompaktne ale bojim sa hluku - bolo by sice v sachte ale ta bude od terasy len par metrov .. takze predpokladam ze je lepsie dat ponorku. @technik007 Vyzera to tak ze sa mi podari zohnat frekvencny menic pomaly zadarmo, nestavany do sachy takze ho budem musiet umiestnit do nejakej skrinky s dobrym kritim. Cele to zatial nabera kontury: 1. Cerpadlo Pumpeg 6-16T 2. Frekvencny menic Rockwell PowerFlex525 3. Expanzna nadoba 8 litrova 4. Spatna klapka 5. Filtre - Podla rozboru stanovim ake ale iste jeden mechanicky preplachovy. Kedze chcem pouzit cerpadlo pre domcek aj pre zavlazovanie, staci ked budem mat dva vystupy? Jeden smer domcek, druhy smer zavlaha? Ci je tam este nieco potrebne?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martiner33 Hluku sa báť netreba. Kolega ho má v dome v pivnici a nepočuje ho...
Odpovedať
@martiner33 Závlahu chceš ako riešiť??? Priamo z vetvy bez RJ závlahy??? ;-) Ak bez tak zriaď aj tretiu vetvu na krátky hydrant ak by si potreboval napustiť vodu napr. do kýbla, alebo na WAP pri umývaní chodníka, auta.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 No ja som velmi citlivy na hluk. V pivnici je to ine, mat ho par metrov v sachte .. hmm .. no neviem .. ale paci sa mi ze je to super kompaktne. @technik007 Zavlahu chcem riesit samozrejme s pomocou nejakej riadiacej jednotky. Co sa tyka tej tretej vetvy, to som samozrejme chcel len som to nespomenul 🙂
Odpovedať
@martiner33 Len potom aby Ti stíhalo čerpadlo aj na závlahu, lebo je rozdiel ak máš studňu iba na závlahu/ ideál vŕtaná s ponorkou a FM/ a máš pripojený aj dom /hoci občas/ ale na to musíš myslieť tiež. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Dobra poznamka, myslim na to. Zavisi to dost od velkosti zavlazovanej plochy, intervaloch, atd. To cerpadlo ma max prietok 54l/min coz je necely liter za sekundu. No zda sa mi to malo. Moznost je teda bud dalsie cerapdlo alebo take s vyssim vykonom. Co poradis?
Odpovedať
@martiner33 Pozri, synovi sme montovali v auguste závlahu /vŕtná studňa/ čerpadlo výdatnosť 90l/min. a samozrejme RJ k závlahe...Idú najprv trysky /závlaha trávnika 1/2 strany/ cca 6min.potom druhá strana cca 6min. potom kvapôčková závlaha tiež cca 6min.potom ďašia strana tak isto 6.min. Hydranty sú nezávisle od postreku /čo pracuje/ na druhom okruhu a PONORKA kľudne stíha. ;-) .Vody je tam koľko chceš, ale pri kopanej studni budeš mať vodu raz dva preč ]-( no počítaj že budeš mať aj nejakú spotrebu aj v dome...Výkonnejšie čerpadlo je ok. ale za chvíľu máš po vode..Neviem aký obsah máš v studni.. Tak si to prepočítaj a uvidíš čo Ťa čaká a neminie :-| Veľa možností niet :-(
Odpovedať
@martiner33 - Pumpeg je overene vretenove cerpadlo, prever si ale ci ti pojde s FM. Vacsina menicov nejde spravne s vretenovkami, doporucuju sa odstredive cerpadla. Vretenovka ked nema vodu ide tazko,odstredivka lahko a potom ochrana nevie ako ma zareagovat. Budes musiet asi aj prepocitat jednotlive vetvy, cerpadlo dava dobry tlak ale malo vody. Tych 54l mas maximalne hodnoty ktore su ale pri nulovom vytlaku, realne mozes pocitat tych 30-40l ze dostanes.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?