Úprava studňovej vody UV lampou - skúsenosti

Zdravím, máte niekto skúsenosť s používaním UV lampy na úpravu studňovej vody, ak má voda vysokú tvrdosť? Ide o to, že vraj pri takejto vode sa výrazne znižuje spoľahlivosť lampy a to práve kvôli usadeninám v trubici... Máme vŕtanú, 25 m hlbokú studňu. Voda z nej vykazuje známky fekálneho znečistenia (e-coli, enterokoky, koliformne baktérie) a tak rozmýšlame, ako ju upravovať, aby bola vhodná na pitie, keďže možnosť pripojenia na obecný vodovod nie je..
Odpovedať
@astro1 ak sa toho obávaš, daj zmäkčujúci predfilter pred UV lampu 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 no len aky.... Chemicke zmakcovanie vody nechcem, sice len mierne, ale predsa len zvysuje obsah sodika vo vode. magneticke zmakcovace velmi nefunguju... Je este nejaka ina, vhodnejsia moznost?
Odpovedať
@astro1 možno ešte hlbšia studňa
Odpovedať
@astro1 mas vodu znecistenu fekaliami a vadi ti mierne zvysena hladina sodika (mimochodom neprekracujuca hyg. normy) za katexom? Tak to uz hej. Realita je taka, ze katex je jedine naozaj funkcne a cenovo este prijatelne riesenie na zmakcenie vody. Kamarat riesil rovnaku situaciu ako ty, na vstupe trojfilter atlas + hydra (neviem ake vlozky), uv lampa a katex tusim az za nou. Draha voda veruze.
Odpovedať
Keď že tam máš fekálie tak v prvom rade by som riešila to a to bez chémie zjavne nepôjde a až potom keď budem vedieť že je voda čistá ,riešim tvrdosť.
Odpovedať
@kejsix presne tak.. Pretoze vodu znecistenu fekaliami nepijem, nepouzivam (este nebyvam), tu po uprave uz budem.. Voda so zvysenym obsahom Na nie je prave najvhodnejsia pre male deti. Hladam najidealnejsie riesenie. so.. @silvia_peterr ?? primarne predsa riesim fekalne znecistenie vody. A jej tvrdost len v suvislosti so zariadenim na odstranenie bakterii. Chemia jednorazovo nepomaha.
Odpovedať
@astro1 Aj vies o koľko je ten sodik zvyseny? Ci len tak... Este by tu bola reverzna osmoza, ale mam vyhrady voci postupu demineralizovat vodu a znovu ju mineralizovat. Inak viackrat sa tu v diskusiach o vode spomina firma marlus v dobrom, mozno by som sa spytal na radu aj tam na Tvojom mieste (nie, niesom zamestnanec ani od nich produkt nemam).
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix pri tom zmakcovani vody sa soli Mg a Ca nahradzaju Na, cize cim tvrdsia voda tym viac Na tam nakoniec bude.
Odpovedať
Profilova fotka
Je zmäkčená voda vhodná na pitie? Zmäkčená voda sa môže piť. Jej zloženie je rovnaké ako pred zmäkčením, iba vápnik a horčík je nahradený sodíkom. Pri znížení tvrdosti vody o 1° dH (stupeň nemecký), zmäkčovač pridá do vody 8 mg sodíka na liter vody. Osoby, ktoré majú diétu bez používania soli by túto skutočnosť mali zohľadniť. https://www.geotherm.sk/zmakcovac-vod...
Odpovedať
@majkoj Ja viem ako funguje katex... ale pytam sa kolko? Co je to viac? Venoval som tomu nejaky cas ale k exaktnym cislam som nedosiel. Mimochodom, ak tu vodu necham postat, sodik sa neodvetra? Pytam sa vazne :-) edit: aha , odpoved v druhom prispevku, dakujem za info
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix vsak som napisal presne kolko :) a nie neodvetra, sodik akosi nie je plyn :)
Odpovedať
Príčina sa dá vôbec odstrániť? Predpokladám, že je to spôsobené vypustanim žumpy do pôdy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Ja a chemia... jasne, bod varu skoro 900°C. Ok, 6g soli obsahuje 2,4g sodika... takze priklad: ak mam tvrdu vodu povedzme 40°dH, tak na zmakcenie na 5°dH treba 35*8= 280mg sodiku (zjednodusene) na liter vody. Co je adekvatne ani nie 0,6g soli. Tak?
Odpovedať
Mam taku istu situaciu. Treba zacat s rozborom vody s ktorym sa treba obratit na firmu zaoberajucu sa riesenim zmakcovacov. Ak chces viac info napis spravu
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix no ak si dobre pamatam maximum pre pitnu vodu je u nas stanovene na 200mg/l ...
Odpovedať
@majkoj Ano, vyzera ze mas pravdu. Cize zrejme preto nastavuju na vystupe katexu tvrdost tak, aby sa (aspon teoreticky) vosiel sodik do limitu.
Odpovedať
@astro1 Najprv by som vyskúšal dezinfekciu chlór- Savo , dať tam poriadnu dávku, viac ako predpisujú a na druhý deň čerpať , uvidí sa či to pomôže.
Odpovedať
@jean2 vyskusane, nepomohlo.. Zdroj vody je pravdepodobne sustavne kontaminovany.. Podla studniara mohlo dojst pri vrtani k vzniku trhliny, ktorou sa voda znecistuje.. Ci to tak moze byt, neviem posudit.. Mozno Savo na kratko aj pomohlo, vodu som dal na rozbor po nejakych 2 tyzdnoch a to uz vykazovala bakterialne znecistenie..
Odpovedať
Skor ma zaujima realna skusenost s UV lampou, nez to, co sa tu rozobera..
Odpovedať
@astro1 realne mam uv lampu, pred nou filter 5micron a zmakcovac s odstranenim dusicnanov. Funguje to v pohode,len lampa sa lubi prehriat keď hodinu netečie videa v dome no uistili na že sa tým nijako nemoze poskodit, uv lampu mam zapojenu cez wifi zásuvku aby som ju vedel vypnúť keď idem z domu a tiež v noci keď sa voda. nepouziva. Ak chceš napíš mi správu a poslem ti kontakt na firmu co mi to montovala. Pre každý prípad mam ešte v kuchyni systém reverznej osmozy, aby som mal istotu ze je voda vhodná na pitie
Odpovedať
Vyšli vám niekomu mikroorganizmy 22 a 37 stupňoch? Inak k ame rozbor ôk, odporučili uv lampu.... Skúsenosti?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Zdravim, bude o par tyzdnov vrtat studnu na chate, bohuzial iny zdroj nie je. Uz teraz vsak viem od susedov ze voda zapacha po vajcovke a je problem s fekalnymi bakteriami, v okoli su polia kde sa chova dobytok a skladuje hnoj. Studna bude cca 35m. Bakterie sa snad upravia UV, cim vsak upravit vajcov zapach? Myslite ze sa to bude dat upravit tak aby sa dala voda pouzivat na sprchovanie, WC, umyvacku riadu, pripadne umyvanie zubov? Kedze este nemam studnu navrtanu, hned ako ju navrtaju dam soravit presny rozbor.
Odpovedať
este mozno ci by pomohla studna napr. o 10m viac
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?