Odpoveď na príspevok od kejbl:
Zdravim. V obci kde staviam mame tvrdu vodu. Nej… @kejbl v povodi vahu mame vsetci 35dh tvrdu vodu. Akurat som predvcerom menil po 5 rokoch zivicu, co prestala plnit svoju funkciu. Na pitie mam samozrejme neupravovanu s uhlikovym filtrom.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@kejbl v povodi vahu mame vsetci 35dh tvrdu vodu.… @rkorba tak mam len jeden rozvod vody, cize jedine zeby som katex dal len na teplu vodu na vstup do bojlera/kotla a studena by sla len filtrovana a neupravovana. Kolko inak kostovala taka zivica? Pripadne ak by som mohol poprosit, kolko to rocne kostuje zivit taku upravnu vody? Aspon orientacne. DakujemOdpoveď na príspevok od kejbl:
Zdravim. V obci kde staviam mame tvrdu vodu. Nej… @kejbl Zmeraj si tvrdost kvapkovym testerom, kupis to vo vodoinstalaterskych obchodoch, ptacek a pod. Stoji to okolo 10-15€, je to na viac pouziti a mas v podstate presny vysledok. Funkcnost katexu taktiez obcas kontrolujem prave kvapkami. Podla mna je nezmysel nedat to na studenu. Zanasanie sanity, perlatorov, kartusi atd. sa az tak vyrazne tym padom neznizi, nehovoriac o WC. Ja pri 18dH miniem necelych 50kg (20€) soli rocne (cca 150m3 vody), makcim vodu na 6dH (mimochodom, 6dH je spodna hranica v norme pre pitnu vodu). Upravena voda je pitna, netreba zasa z toho robit taku vedu. Pri znizeni o 1dH katex do vody "prida" 8mg sodika. Preto zalezi, aka je celkova tvrdost a podla rozboru sa da dopocitat, kolko sodika sa celkovo prida a posudit to. V drvivej vacsine sa norma neprekroci... Aj kava a caj je z upravenej vody chutovo vyraznejsi. Ja mam pred katexom odbocku, kde viem nabrat neupravenu vodu do dzbanu, v lete odtial beriem ale v zime z kohutika az tolko nepijeme. Mam viessmann aquahome siedmy rok, zatial len dosypam sol, vsetko funguje. Montaz zvladne laik, dolezite je pochopenie funkcie obtokoveho ventilu. @rkorba pouzivas priebezne nejaky tekuty cistic na tu zivicu?Odpoveď na príspevok od kejsix:
@kejbl Zmeraj si tvrdost kvapkovym testerom, kupi… @kejsix nic take nepouzivam, ani neviem ze take nieco existuje :-) Len regenerujem bud 1x za 30 dni, alebo po 4m3.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@kejsix nic take nepouzivam, ani neviem ze take n… @rkorba To nema automaticku regeneraciu? Moj ma v sebe prietokomer a podla nastavenej tvrdosti na vstupe pocita, kedy "konci" kapacita zivice a regeneraciu si pusta sam. Resp. pusta ju o nieco skor, nez sa zivica uplne "vybije", aby bezala vzdy v noci (mam nastavene o 02:00). Ako viem pustit aj okamzitu, ale to som robil len pri uvedeni do prevadzky. Podla grafu spotreby vody sa spusta cca kazdych 10 dni, podla toho, v akej prevadzke funguje dielna pri dome. No a cistic - tiez som nevedel, ze existuje :) teraz som to zbadal na eshopoch, ked som sa pozeral, kolko vlastne stoji 25kg soli... lebo ja kupujem po 7€ vrecko od chalana, co to berie na palety. Napriklad tu, ale najdes toho viacero: https://aquacentrum.sk/produkty/D2690... Ale neviem, co by to vlastne malo cistit, ked mam na vstupe atlas trio s poslednou vlozkou 1mcr ...Odpoveď na príspevok od kejsix:
@rkorba To nema automaticku regeneraciu? Moj ma v… @kejsix mas tu regeneraciu predpokladam rovnako 2 parametre a regeneruje, ktora podmienka sa splni skôr.