Treba v novostavbe RD v nepritomnosti zatvarat privod vody?

Ahojte, novostavba RD je stadiu holodom. Aktualne sa tam z finanncych a casovych dovodov nic nerobi, sme tam 1-2 krat v tyzdni. Odporucali by ste vzdy pri odchode zatvarat privod vody? Resp. kedy odporucate uzatvarat privod vody? dakujem za vase rady, skusenosti
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od itgospa:

Ahojte, novostavba RD je stadiu holodom. Aktualne…
@itgospa Nič nezatváraj! Ber to aj tak, že keď náhodou máš nejakú chybu v inštalácii, radšej nech sa prejaví teraz, než aby Ťa to malo vytopiť potom, keď sa tam nasťahuješ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@itgospa Nič nezatváraj! Ber to aj tak, že keď n…
@petersd moze sa take nieco stat, ze znenazdajky praskne nieco na vodoinstalacii a voda tecie prudom , tzn. za kratku chvilu vytopi cele obydlie? alebo sa vacsinou stava pomale, pozvolne "kvapkanie"?
Odpovedať
Zažila som vytopenie novostavby 2x v priebehu roka, vadný ventil. Vytopilo len kúpeľňu chodbu a kúsok obývačky, laminátka to ustála, keďže sa na to prišlo pár hodín od začiatku. V starom dome povolil starý ventil, voda tiekla asi niekoľko dní, tam bola škoda veľká.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od itgospa:

Ahojte, novostavba RD je stadiu holodom. Aktualne…
@itgospa Čiže odporúčam zatvárať keď tam dlhšie nie ste.
Odpovedať
Ja som nezatváral a po čase sa objavil na stene mokrý flak. Zistilo sa, že v tepelnom čerpadle slzil nejaký spoj, stekalo to na zem. Za TČ nie je sokel, takže to tieklo do špáry medzi dlažbu a stenou. Všimol som si to, prišiel technik opravil to, Kebyže zatváram vodu, neviem či by sa to stalo. Je to také otázne. Keď máš novú inštaláciu, nemalo by rachnúť nič, ale človek nikdy nevie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od itgospa:

@petersd moze sa take nieco stat, ze znenazdajky …
@itgospa Ako, kde a s akou intenzitou sa (ne)prejaví chyba sa nedá absolútne predpovedať. Sú stavby, kde ani po 50 rokoch nič nepovolilo a sú aj také, kde už po polroku máš za sebou niekoľko opráv. Je to nevyspytateľné. Najmä v súčasnej dobe, kde sa šetrí na všetkom.
Odpovedať
idealne vypinat alebo si nechat dorobit senzor, ktory kontroluje prietok, ktory aktivujete napr. spolu s alarmom ked idete prec
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od itgospa:

@petersd moze sa take nieco stat, ze znenazdajky …
@itgospa môže sa také niečo stať a nám sa aj stalo. Doslova roztrhlo ventil, ktorý išiel k WC nádržke. Vodár povedal, že chyba materiálu, že už sa vôbec nedá spoľahnúť na tieto veci, výrobcovia šetria. My sme boli našťastie doma a všimli si to hneď, voda tiekla prúdom a veru neviem, čo by bolo, ak by sa to stalo keď sme týždeň preč.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@itgospa môže sa také niečo stať a nám sa aj stal…
@akvi mne sa to stalo 2x v poslednom roku, okej, trochu svojou vinou ale, smerom von zahradny ventil, na nom hadica cez klasicku rychlospojku hadicovu, nezavreli sme ventil samotny, vystrelila tlakom spojka s hadicou (nepraskla, nic, len asi zle dotlacena) ...je tam akurat vetracia rura do pivnice, nastastie na 2hy den rano sme prisli, nevieme kedy strelilo - podla vodomeru cca 20m3 ... nic hrozne, vycerapalo sa z pivnice ...nename kanal, takze len 20e ... 2x co som si hovoril, ze uz musis prerobit, ale 30r to tam drzi ale aj tak, HDPE hadica, nepouzita prechodka priamo pre HDPE v tej dobe to proste natvrdo hadicu nasrobovali do zavitu mosadzneho :) v pivnici mi vypadla rura co som robil prieraz von, zelezna, zavadila o hadicu hlavnu, zo zavitu to vyletelo jak nic, sprcha, utek na vypnutie :) stihlo cca kubik - 2 vyletiet :D nez som nasiel koliecko na ventil, resp blicky :D cize ...je to otazka, na byte zatvaram vodu aj plyn, elek. ...no chladnicka musi ist ...tak smolka ...ale vypajam tv a pod zo zastrciek ...zbytocne riskovat nejaku spicku ked tam ani niesom 2 tyzdne ... dovolenka napr. kazdopadne ak mas poistku, tak smelo do toho, ved nato je poistka, budu aspon nove vecy :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@itgospa môže sa také niečo stať a nám sa aj stal…
@akvi S tými roztrhnutými ventílmi počujem aj v mojom okolí dosť. Aj mne nedávno roztrhlo v noci v technickej miestnosti 1" guľák, hlavný prívod vody do domu od ponorky zo studne. Jedno šťastie, že v tej miestnosti mám pod zásobníkmi, práve kvôli takým prípadom, extra spád podlahy (cca 10%) do guličky a ponorka zo studne tlačí akože nie veľký prietok vody. Takže všetko stihalo odtekať do kanálu. Kebyže som mal prívod vody prepnutý na verejný vodovod, tak ma to určite vytopí. Pozeral som na ten guľový ventíl, tak v mieste roztrhnutia mal stenu hrubú cca 1 mm. Ani sa nečudujem, že rafol. (a to bol starý asi 2 - 3 roky). Nebol to žiaden nepodarok, až takto dnes šetria.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?