Susedia sa chcu napojit na nase pripojky

Ahojte, potrebovala by som sa poradit, aby som neurobila zle rozhodnutie. Nedavno sme dokoncili pripojky (voda, plyn, kanalizacia a elektrina). Teraz urobili novu cestu a starosta im nechce asi dovolit cez nu kopat. Chcu sa preto napojit na nase pripojky. Ja ale neviem, ci im to mam dovolit, ci z toho vyplyvaju pre nas nejake obmedzenia alebo mozne problemy do buducnosti. Vraj nebudu kopat cez nas pozemok. Mozno sa pytam hlupost, ale bude kapacita nasich pripojok dostatocna pre dalsi rodinny dom? Dovolili by ste vy niekomu cudziemu, aby sa pripojil na vase pripojky? dakujem pekne za nazory.
Odpovedať
1
2
...NIE
Odpovedať
Rozhodne nie. Ked nemozu kopat cez cestu, nech si daju siete pretlacit popod cestu. Niekedy je to lacnejsie ako prekopavka
Odpovedať
@paja777 Nech si spravia pretlak popod cestu
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 daj na svoje pocity a ked sa pytas na to na fore tak to tak asi nechces
Odpovedať
Profilova fotka
V ziadnom pripade.
Odpovedať
Viete mi prosím niekto napísat aj dovody? Ked to budem odmietat aby som im vedela aj povedat preco. dakujem
Odpovedať
@paja777 lebo bude treba nejaku dohodu o vlastníckych vztahoch. Zaplati sused cast vami vynalozenych nakladov na zriadenie pripojok. Kolko? Polovicu? Tretinu? Nic, lebo pripojky ste robil pre seba. Kto bude platit pripadne opravy? Vy sa teoreticky mozte slusne a obojstranne vyhodne dohodnut, ale zmeni sa majitel nehnutelnosti. Predate vy, umrie sused a dostanu to dedicia. Co potom s vasou dohodou, aj ked bude na papieri. O tom, ze siete nemusia kapacitne stacit ani nehovoriac. Mozno dnes ano ale aj o par rokov?
Odpovedať
Ak je dostatočná dimenzia kábla, Váš elektromer v plote a distribučná povolí, tak elektrinu by som povolil aj ja. Plyn, ak je regulátor tesne pred plynomerom, sa dá rozdeliť tiež (cólová prípojka dva domy utiahne). Ostatné samostatne...
Odpovedať
@paja777 Pri vode, plyne a el. by som až taký problém nevidela, body napojenia pri susedov by boli umiestnené pred vašimi meračmi. O vhodnosti bodov napojenia beztak by sa vyjadrili dodávateľské firmy vody, plynu a el. ako dotknuté orgány v stavebnom konaní. Kanalizáciu dovoliť iba v prípade, že v PD predložia od projektanta výpočet kapacity kanalizácie - exist. prípojky, že táto kapacitne bude postačovať pre obidve stavby. Pred vydaním stavebného povolenia by ste uzatvorili medzi sebou zmluvu o spoločnom užívaní existujúcich podzemných vedení, v ktorej budú uvedené aj ustanovenia týkajúce sa prípadného poškodenia exist. prípojok vo vašom vlastníctve a ustanovenia týkajúce sa spoločnej údržby existujúcich prípojok. Touto zmluvou by susedia preukázali iné právo k stavbe (exist. prípojkám inž. sietí), na ktoré by sa mali napojiť a doložili by ju k žiadosti o stavebné povolenie. V zmluve bude potrebné uviesť, že sa vzťahuje aj na právnych nástupcov, teda nových vlastníkov susednej nehnuteľnosti, pokiaľ by došlo k predaju a zmene vlastníckych práv. Takúto podmienku si môžete uplatniť aj pri stavebnom konaní, resp. v konaní o zmene stavby pred jej dokončením, pokiaľ už SP bolo vydané. O zmenu bodov napojenia prípojok inž. sietí na vaše prípojky musia susedia ako stavebníci požiadať stavebný úrad.
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 preco by si niekto daval robit ep pripojku dimenzovanu na 2 domy ?
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 nie
Odpovedať
@paja777 My sme robili vodovodnú prípojku 1 col pre tri bytovky x 6 bytov a v pohode nikto si nesťažuje. Tak isto plyn, hlavný prívod 1 col sa rozdelil pre 6 bytov, v každom byte plyn. kotol a o elektrike škoda reči.Žiadajte preplatiť časť nákladov na zriadenie, na opravy sa budete deliť 50/50, vždy lepšie ako 100 %. Treba len dobrú vôľu. Časom si ani nespomeniete, že sused je tam tiež pripojený.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ved ked donesu projekt a schvali im to distribucka (elektriny), ze je vsetko v sulade s normami vidite v tom problem? Ale sa obavam, ze to neprejde. Jednoducho treba ich poslat po papiere. Nie davat laicku odpoved. Ak distribucka od vas bude nieco vyzadovat budete lepsie vediet odpovedat.
Odpovedať
@paja777 Ešte doplním svoju odpoveď. My máme so susedom jednu vodovodnú prípojku aj spoločnú vodomernú šachtu s 2 meračmi a tiež aj plyn. prípojku pod cestou, ktorá je rozdvojená medzi cestou a hranicami našich pozemkov a každý má už vo svojom oplotení samostatný plynomer.
Odpovedať
A ked bude nedoplatok a sused nebude mat peniaze? Odpoja aj vas? Ja by som nepristupila.
Odpovedať
Inak zaujimave ako si ludia prelozia "nechce dovolit kopat" na "napojit sa od suseda". Hlavne, ze za ine blbosti su ochotni vyhodit tisice €.
Odpovedať
@paja777 Nech si dajú urobiť projekt IS , ale nevidím dôvod prečo by sa mali napojiť na vaše IS. Týmto to nekončí ,treba si ale urobiť aj zmluvu ak k tomu dôjde ,že všetko pôjde na ich náklady a aj prípadné opravy a rozkopávky budú hradiť zo svojho a všetko dajú do pôvodného stavu.
Odpovedať
Ale ved predpokladajme dobry umysel. Starosta nechce rozbit cestu, oni hladaju moznosti. Neni problem. Ak to je povolene distribuckou a su na to papiere preco nie? Ved dobre susedske vztahy su na nezaplatenie.
Odpovedať
@fuska Ten problém nastane len pri spoločnej vodovodnej prípojke, kedy vedia pri hl. potrubí vykopať a zavrieť. Pri plyne odoberú plynomer, v zemi sa nezatvára nič a pri elektrike tiež iba odoberú elektromer...
Odpovedať
Profilova fotka
nešiel by som do toho. Majú aj iné možnosti aby mohli mať svoje prípojky. Len myslím, že je to všetko o peniazoch a o tom, že sa im toho zdá ako jednoduchšia cesta. Ale nevidím dôvod prečo ja by som mal niekomu dovoliť sa pripojiť na naše prípojky, veď rovnako som si to musel riešiť a zaplatiť.
Odpovedať
Nepovolit. Za mna aspon teda nie. Mozno nie hned ale casom vystanu nejake problemy a co potom. Budu z toho len patalie. Chcu usetrit peniaze len to pojde vsetko na Vase triko. Vy ste si museli hradit celkove naklady sami nie? S vodou by bol najvacsi problem podla mna..
Odpovedať
@paja777 Neviem ci to zalezi na Vas. Vasim vlastnictvom je "pripojka" az za meracom. Pred meracom ide o rozvody, ktoré ste sice vybudovali na vlastne naklady ale dali ste bezodplatne do vlastnictva ci uzivania prevadzkovatelovi. Ak nieco take schvali distribucka, vodarne a plynari tak neurobite s tym nic. Takisto tie rozvody lezia v drvivej vacsine na parcelach vo vlastnictve obce a predpokladam ze nemate tam zriadene vecne bremeno vo Vas prospech. Takze ak to kapacita pripojky dovoluje mozu to dodavatelia plynu, elektriny a vody dovolit. Na druhej strane je urcite lacnejsie pretlacit to pod cestu ako prekopat celu cestu.
Odpovedať
@vackoo ano, my sme cele naklady sami platili, ale ponukli nam, ze nam preplatia polovicu. ale podla toho co mi tu vsetci pisete, mi to za to urcite nestoji.
Odpovedať
V prvom rade by som si zistila ako je to s tym,keby sused neplatil za energie. Ci mi hrozi odpojenie . Ak ano,tak v ziadnom pripade. Inak v tom nevidim problem,ved merace bude mat kazdy svoj. Ak im povolite,mohli by ste sa dohodnut,nech vam daju polovicu sumy,ktoru ste hradili za pripojky. A spravit pripojky popod cestu nie je problem,takze moznost maju
Odpovedať
Profilova fotka
Ono sa to jednoducho napise, že povedzte NIE...ale susedmi budete možno do konca života a už na začiatku robiť nejaké rozbroje nie je bohviečo. Treba možno potom dobre zvážiť a argumentovať a ak sú normálni tak isto pochopia. Ja by som im navrhla aby v prvom rade zistili a pokúsili sa všemožne o to pretláčanie popod cestu. Bežne sa to robí a ak má starosta problém ten, že sa nová cesta rozkope, tak toto by mohlo byť riešenie...Ak to možné nebude, tak potom zistiť u sietarov,t.j. voda, plyn, elektrina či je kapacitne možné, aby sa pripojili. Možno to zamietnu a máte po probléme. Ak povolia tak sa netreba báť, aj to sa robí. Však každý bude mať svoj merač a nech si všetky náklady na zriadenie pripojok hradia susedia.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless ako kde, moja je pripojka od poistiek na stlpe. A tu mam dimenzovanu na moj barak. Takze aj keby velmi niekto chcel , neda sa.
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 zavisi od toho, akym sposobom sa chcu pripojit. Ci na samostatne merace ako samostatni zakaznici dodavatelskych spolocnosti, alebo chcu odoberat cez vas na vasu fakturu. Prva moznost povedzme OK, druha v ziadnom pripade.
Odpovedať
@maslenka47 tu druhú možnosť si myslela ako vtip však? Že na ich faktúru :-D väčšiu sprostosť som tu dlho nečítal :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Ak su ochotní preplatiť polovicu nákladov ako si napísala, nevidel by som v tom problem. Platí to co napísal @niless - "Vasim vlastnictvom je "pripojka" az za meracom. Pred meracom ide o rozvody, ktoré ste sice vybudovali na vlastne naklady ale dali ste bezodplatne do vlastnictva ci uzivania prevadzkovatelovi. Ak to schváli distribúcia, mate to aj na papieri, ze to kapacitne bude stacit" Ak bude mat každé pripojenie svoje meradlo (voda, plyn, elektrina urcite ano) nie je problem ani do buducna - v prípade ich problémov im demontujú meradlo a vam bude vsetko fungovať.
Odpovedať
Ono je to ťažko. Neviem, či by som na vašom mieste s takýmto niečím súhlasila. Možno jedine v tom prípade ak by preplatili polovicu nákladov ako už bolo napísané vyššie. No vždy sa môže niečo stať a bude problém. Najlepšie je ak má každý svoje bo nikdy za nikoho ruku do ohňa nedáte. Zmenia sa pomery medzi susedmi a bude peklo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?