Sused ma od na plynovu pripojku

Dobry den, mam na Vas jednu otazocku, sused sa napojil od nasej plynovej pripojky (Moja mama mu to si ce dovolila, ale: 1 uz nieje vlastnickou danej nehnutelnosti, vlastnik som ja a ja som mu povolenie nedal, 2. nieje to zapisene na nasom liste vlastnictva ako tarcha), a trubky idu po nasom pozemku az po jeho dom, trubky idu po zemi, neviem ci to tak vobec moze byt,trubky vobec netatiera, su hrdzave, bojime sa ze to celkom prehrdzavie a zacne unikat plyn, plynomer ma na nasom pozemku hned vedla nasho, nestara sa ani o plynomerovu skrinku, uz by davno zhrdzavela keby ju ja nenatriem. Co s tym? Na koho sa obratit? Najradsej by som mu to odpojil, trubky odrezal a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
Oslovit plynarov ako prve a riesit tie trubky. Ziadat o riesenie tech stavu a prekladku. Sused predpokladam neplanuje riesit.
Odpovedať
Sused neplanuje riesit nic, lenze koho oslovit u plynarov? Volat na infolinku?
Odpovedať
Profilova fotka
Asi by som zasla osobne pre prvotne info a pre spravny kontakt.
Odpovedať
ja najradsej osobne bud na obchodnom mieste , alebo kontaktovať technika
Odpovedať
Este ma teraz napadlo ze ked mu moja mama dala povolenie na tu pripojku bola vlastnickou 1/2 domu, 1/4 som mal ja a 1/4 mala sestra. Ale podpis na tom papieri bol len mamin, ale ona nebola vlastnickou celeho domu, moj ani sestrin podpis tam nebol. Je teda to povelenie na tu pripojku platne? U nas uz nieje obchone miesto SPP, kde by som zohnal cislo na toho technika?
Odpovedať
napis maeil na obchodne miesto a napis o co ide
Odpovedať
Odpoved od plynarov: Vážený zákazník, dovoľte nám, aby sme odpovedali na Váš e-mail zo dňa 31.01.2015 Distribútor zemného plynu SPP - Distribúcia a.s. zodpovedá za plynárenské zariadenie po hlavný uzáver plynu. Hlavný uzáver plynu ho oddeľuje od odberných zariadení. Za odberné plynové zariadenie / rozvody od hlavného úzaveru plynu / zodpovedá odberateľ. Odberateľ je podľa zákona o tepelnej energetike povinný udržiavať odberné plynové zariadenie v zodpovedajúcom technickom stave. Odberné plynové zariadenie t. z. vnútorná inštalácia za meradlom je majetkom majiteľa domu. V prípade ak potrebujete vykonať kontrolu na vnútornej inštalácii je potrebné kontaktovať firmu, ktorá sa zaoberá plynárenskou činnosťou / revízny technik /. Ďakujeme Vám za doručenie Vašej správy.
Odpovedať
@polur Bežne sa na dedinách robilo, že z jedného regulátora boli napojené dva domy, aj otec so susedom tak majú :-) Akurát v ich prípade je regulátor na hranici pozemku a plynomery na fasádach domov, asi 15 metrov od regulátora. Kto bude riešiť prípadnu opravu úniku plynu na tejto trase? Nám to spotrebu nemeria, ale keďže SPP sa od toho bude silou mocou dištancovať (podľa zákona aj spomenutého vyjadrenia), tak kým si to na vlastné náklady neopravíme (rozdelenie potrubia je meter pred plynomermi), tak to odstavia a neotvoria, kým to nebude vporiadku. Takže z toho vyplýva presne to, čo z SPP odpísali, starať sa o to a udržiavať v prevádzkyschopnom stave. Potrubia udržiavať v nekorozívnom stave, kovové skrinky plynomerov tiež. Oceľové rúry musia byť upevnené buď o múrik, alebo inú podpornú konštrukciu, určite nie voľne položené na zemi (pozrel by som si foto :-) ) Teda z toho mi vychádza nutná prekládka potrubia k susedovi, najlepšie by to bolo zakopať zeme, zakresliť do výkresov pre budúce generácie a užívať si dodávky plynu, kým ešte sú... :-) Ono sa sused zbadá, keď rúrka prehrdzavie a jemu vyskočí spotreba do nebeských výšin... :-D Spávať môžete bez obáv, malý únik plynu je neškodný, nakoľko sa plyn rozptýli vo vzduchu a veľký únik zasa nedovolí regulátor plynu, nakoľko je tak stavaný... Keď by ste nejaký únik cítili, zavoláte SPP, oni suseda raz dva odstavia - a keď bude treba, aj plynomer odoberú, kým to nebude mať OK... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím, tiež riešime teraz podobnú situáciu. Sused má starý dom, rozvod plynu ide od skrinky s meračom následne popri múriku k fasáde jeho domu a následne do domu. Popri múriku ide z našej strany pozemku. Staváme dom a dali sme si zamerať pozemok, a je to tak, že časť tohto potrubia je na našom pozemku. V tejto časti budeme mať vonkajšie otvorené parkovisko pred domom. My plyn nebudeme mať vôbec. Požadujeme od suseda aby si potrubie preložil. Aby si ho na rohu svojho domu zalomil a viedol po vnútornej strane múrika, teda zo svojej strany (bude ho mať tak na svojom parkovisku :-)). Najprv sľuboval že tak urobí po skončení vykurovacej sezóny, ale teraz to úplne ignoruje a ani sa tým netají. Samozrejme nám ide hlavne o bezpečnosť. Tá rúra je síce nejak kotvená do toho múrika, čiže je podopieraná, ale nie je chránená pred nárazom (ktorý na parkovisku ľahko môže vzniknúť) a je teda z nášho pohľadu nebezpečná. A je na našom pozemku, o čo tiež nestojíme. Keďže sused si ju dobrovoľne neodstráni, neviem na koho by som sa mala obrátiť, čo by ste mi tak poradili. Chcela by som na neho ísť skrz tú bezpečnosť. Rúra je dlhá cca odhadom 6m, z toho asi 2,5m je na našom pozemku, je vedená vodorovne vo výške cca 60cm od terénu. Nechcem niesť zodpovednosť za nič okolo toho, keby sa niečo stalo, proste tú rúru tam nechcem, a keďže ide o parkovisko, existujú oprávnené obavy že by do nej niekto mohol naraziť vozidlom, čo by spôsobilo jej vážne poškodenie. Čo by ste mi poradili?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@veonka ako sa vam to dari riesit ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@veonka podarilo sa vam prinutit suseda prelozit tu plynovu ruru? Lebo ja mam podobny problem a sused nechce a spp mi do telefonu povedali ze to mam riesit sudnou cestou ze oni ho nemozu prinutit.dakujem za odpoved
Odpovedať
@prenasedetisk Ahoj, zatiaľ sa nám to nepodarilo... niekto nám radil že treba kontaktova zhotoviteľa tej prípojky, a povedať mu že ju zrealizoval na cudzom pozemku, nech si ju odstráni. Ale zatiaľ sme to neriešili, treba vypátrať toho zhotoviteľa... a v podstate ak to mám tak povedať, chceme najprv v kľude skolaudovať ;-) a potom to poriešiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@prenasedetisk @veonka treba sa informovať na SÚ, akým spôsobom bolo povolené umiestnenie a uskutočňovanie stavby plyn. prípojky.. SÚ vyzve stavebníka, resp. vlastníka plyn. prípojky, aby doložil situáciu stavby overenú SÚ v stavebnom konaní, resp. v rámci ohlásenia DS (podľa toho kedy bola plyn. prípojka povoľovaná), pokiaľ ju SÚ nemá k dispozícii.. V stavebnom konaní alebo ohlásení DS stavebník predsa musel preukázať vlastnícke, alebo iné právo k pozemku - k stavbe oplotenia, na ktorom je stavba plyn. prípojky zrealizovaná..
Odpovedať
Profilova fotka
najskor by som kontaktoval plynarov. to by malo byt prve, co by ste mali spravit a potom zabehnite na stavebny urad a popytajte sa ako sa vlastne ta jeho pripojka planovala
Odpovedať
@kristian3367 ved oni kontaktovali plynarov, necitas reakcie vobec? :-D :-D :-D
Odpovedať
Ja by som tu plynovu ruru stlacil, aby cez nu nepresiel plyn, tym padom by bol nuteny urobit novu pripojku, ktora by uz neisla cez vas pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 nejako som veru prehliadol, sorry
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@dedo758 Dobrý deň, je možné aj dnes realizovať takto prípojku resp zo súhlasom suseda? Môj sused je môj strýko ktorý s tým nemá problém. Je to možné aj dnes? Ďakujem
Odpovedať
@bigmanik áno je na oficiálnych stránkach majú nato tlačivo.
Odpovedať
@audinak Dobrý deň, na stránke SPP?
Odpovedať
@bigmanik https://www.spp-distribucia.sk/tlaciv... a tam predchádzajúci súhlas majiteľa 👍
Odpovedať
@bigmanik Tak tak. Treba sa informovať na SPP, povedia, či áno, alebo bude treba buduvať vlastnú prípojku...
Odpovedať
@audinak Super ďakujem pôjdem sa opýtať na SPP ako postupovať. P.s. Ma niekto reálnu skúsenosť aká je cena takejto "prípojky" ktorá je realizovaná z odbočky od suseda?
Odpovedať
@bigmanik to isté +- ako keby si ju robil normálne, ja som robil 40m od potrubia do plota a od plota do domu cca 15m a vyšlo má to 1400e na komplet material, práca revízie, len dodám stredne Slovensko 😊
Odpovedať
@dedo758 Od uja by som tu prípojku mal do domu možno do 20m. Ak ju budem musieť realizovať druhov stranov tak to bude vyše 40m. A len za samotne pripojenie do plota chcú 1500-1700€. To mám plynovod hneď na hranici pozemku bez potreby prekopovania cesty a pod. Cena prípojky od plota do domu je už zanedbateľná. Tam sa platí len výkop, cena za potrubie + revízia.
Odpovedať
@audinak zaujímavé 🤔 ja som za 2m čo bola symbolická vzdialenosť mal asi 7-8ponuk od 1500-1700€. Pritom výkop by som si urobil sám.
Odpovedať
@bigmanik veď práve samotné to pripojenie je najdrahšie ako to bolo aj u mňa 3 kolienka jedna skriňa 60m hadice a 1400 v cudu ale zase treba chápať potrebujú NATO školenia, vybavenie poistenie keďže to robia za plnej prevádzky atď tadt.
Odpovedať
@audinak Jj ja netvrdím že to majú robiť zadarmo. Len pre mňa to pri tej cene prestáva byť zaujímavé. Plyn podľa mňa má potenciál ale nezdá sa mi to logické že ja si mám kúpiť prípojku preto aby som im robil potom odber. Viem že pre SPP som nezaujímavý ale ten prístup má odrádza. Ale skúsim sa popýtať aj tak. Zatiaľ ďakujem za info
Odpovedať
@bigmanik no bohužiaľ tak je to s každou pripojkou, prípojis sa aby si robil odber a pri súčasných cenách plynu neviem či je lepšia alternatíva nato sú tu iní odborníci 😉
Odpovedať
@audinak Cena alebo rozdiel plynu začína byť zaujímavý s vyššou spotrebou. Ale stále plyn vychádza najlacnejšie.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?