Reverzná osmóza

Ahojte, prosím Vás o radu, našla som už aj niektoré diskusie o tom ale chcem sa opýtať priamo na náš prípad. Dom máme napojený na obecný vodovod, obecná voda je z potoka a ide cez čističku, podľa rozboru je voda pitná, ale predsa je to len voda z potoka a stav vody sa môže meniť. (npr. dažďom, keď niekto niečo do potoka vyhodí,...) Voda je strašne chlórovaná. Máme malé dvojročné deti a už ma naozaj nebaví vláčiť ťažké fľaše ani chodiť nakupovať drahé balené vody. Rozmýšľame preto nad osmózou, na nete som našla rôzne názory a na jednej strane mám pocit že by to mohlo pomôcť na druhej ale sa obávam, či to nie je škodlivé. Prosím Vás o názory, hlavne tých ktorí s tým máte ozaj reálnu skúsenosť. Veľmi pekne každému ďakujem za rady.
Odpovedať
@66simonka66 neviem a čo by si chcela vedieť? v robote sme mali 3 stroje na úpravu vody. Mne osobne tá voda nechutila. Bola to kombinácia mechanických filtrov + reverzná osmóza. Každých 6 mesiacov to chodili servisovať jeden servisák, osmóza najlepšie čo môže byť mál to aj doma druhý, že blbosť.
Odpovedať
Reverzna osmoza odstrani toho vela z vody, aj zleho aj prospesneho. Niektore mineraly a pod. Treba mat potom pestru stravu, zeleniny a pod, aby ste doplnili organicke mineraly
Odpovedať
Profilova fotka
Osmoticka voda je mrtva voda treba potom obcas mineralky pit
Odpovedať
Ja pijem osmoticku vodu rokya nic mi nieje. Treba pri kupe osmozy zvolit taku v ktorej je navyse mineralizator a energizer ktore dodaju osmotickej vode naspat mineraly a chut. Za mna mozem leen odporucit. Predlzis zivotnost aj kanvice alebo kavovaru
Odpovedať
Co vas vedie k spochybnovaniu kvality tej "obecnej" cisticky? Vlastnikom vodovodu je obec, alebo nejaka vacsia vodarenska spolocnost? Pokial vodu deklaruju ako pitnu, tak pitna urcite je. To predsa nieje cisticka nejaka len aby bola, ale urcite je to viacstupnove zariadenie s pozadovanymi parametrami. Inak by predsa obcania mali permanentne nejake problemy, to si na triko nik nezoberie. Chlor sa da odburat filtrom. Tym neodhovaram od osmozy, len sa pytam.
Odpovedať
@kejsix proste tú vodu nechceme piť, od malička sme pili balené vody a kopec ľudí v našom okolí obecnú vodu nepije. Dôkaz čistoty vody svedčí už len o tom, že po daždi máme vo vode piesok, alebo čo to je, keby bola čistička taká účinná nie je možné aby nám po daždi tiekla špinavá voda. Pred polrokom boli v obecnom potoku vyhodené smeti, dokonca zdochlina. Ak by vám neprekážalo takú vodu piť tak v poriadku, ja ju bez ďalšej úpravy odmietam piť. Nemám problém s vodou, aj keď som bola na internáte pila som vodu z kohútika, tejto vode ale neverím a rozhodne ju odmietam bez ďalšej úpravy dávať deťom. To že sa rozbor vody vykoná raz ročne ešte nesvedčí o kvalite vody, nakoľko je to voda z potoka. Som si istá že keby pošlem na rozbor tu špinavú vodu ktorá tečie po dažďoch, určite by rozbor nebol taky fajn. Keby ste sa opýtali ľudí na našej dedine či pijú túto vodu, tak by vám drvivá väčšina odpovedala že nie.
Odpovedať
@kejsix ja sa do toho nevyznám, ale toto je rozbor zverejnený na obecnej stránke, mám pocit že tie mikrobiologické ukazovatele asi nie sú v limite. A to nehovorím o tom, že tento rozbor určite nebol robený npr. po dažďoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@66simonka66 len potom rátajte aj veľkým množstvom odpadovej vody pri osmóze.
Odpovedať
@igorkoo ja viem, som si toho vedomá a nie som z toho najšťastnejšie, ale keď tú obecnú vodu nechcem dávať hlavne deťom. Buď musím zabezpečiť nejakú filtráciu alebo naďalej kupovať balené vody. Možno nie je ten rozbor až taký hrozný keď ho schválili ale fakt sa v tom nevyznám a príde mi, že sú tam veci ktoré by nemali byť.
Odpovedať
@66simonka66 Podľa mňa máš v prvých dvoch ukazovateľoch prekročený limit. Máš “výsledok = 8” a limit je “ 0 “
Odpovedať
@beno78 aj ja som to tak pochopila, 1. 2. a 5. má prekročený limit a nemalo by sa to vo vode nachádzať a to fakt nehovorím o tom, akú farbu má voda po daždi a hlavne po búrkach, podľa mňa by v tom prípade bol rozbor ešte horší. Takže si myslím že filtrácia pri takejto vode je asi dobrá vec, len neviem či ísť do tej reverznej osmózy, ktovie či je naozaj taká účinná a prefiltrovala by tú vodu hlavne na jar keď sa topí sneh a pri búrkach a po ďalšie mám trochu strach z toho, či to nie je naozaj škodlivé. Na nete sú rôzne názory.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
@66simonka66 kupuješ balenú vodu Rajec?, bol som tam pozrieť okrem iného je tam vyrezávaný drevený betlehem i s pohybujúcou mechanikou, za obcou Rajecká Lesná dokonca "Krížna cesta" takže tam denne plno ľudí, do toho potoka čúrajú a pri ústí po 5 km do väčšieho potoka pri ceste je plnička rovno do kamionov a pozri reklamu aká je zdravá z horského potoka
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu takú hlúposť že Rajec sa plní z povrchovej vody máš z vlastnej hlavy ?
Odpovedať
@66simonka66 Vykop si na pozemku svoju studňu a vybavená vec. Máš investovať do pochybných osmotických technológií s nejasným účinkom na zdravie, investuj radšej do vlastného vodného zdroja
Odpovedať
Nejde mi do hlavy, ak teda správne čítam ten rozbor vody, ako môže vodáreň pustiť do vodovodu vodu, ktorá prekračuje niektoré limity. Nestálo by za to venovať energiu tomu, aby ste do obecného vodovodu dostávali vodu, ktorá ich spĺňa? Výhodou takéhoto prístupu je, že je to prospešné pre všetkých. Keď si každá domácnosť vo vašej obci bude tento problém riešiť sama, prerobíte všetci.
Odpovedať
@petiar co by si cakal pozri sa napr. na VVS ako sa z isteho pana stal lokalny magnat, nemaju konkurenciu nie je tlak na kvalitu. Ak sa ozves odstavia ta z predstavenstva/dozornej rady. Stat nezvladol manazment "trhu" s pitnou vodou.
Odpovedať
@eagleowl chod sa tam pozrieť v lete ked je veľký dopyt, ja som tam bol
Odpovedať
@petiar Nechce sa mi teraz študovať, čo - ktorý parameter z uvedeného rozboru vody znamená... a nezdá sa mi, aby v dnešnej dobe si ktokoľvek dovolil zdravotne závadnú vodu pustiť do VEREJNÉHO vodovodu. A ešte aby výsledok toho "nebezpečného" rozboru ešte aj zavesil na svoj web? Doma na novozhotovenej studni som si s odstupom pár rokov dal opakovane 3-krát urobiť kompletný rozbor vody. V riadnom epidemologickom - na to určenom labolatóriu na Okr. hygienickej stanici ( dnes Ústav verejného zdravotníctva). Výsledky mi vždy vyšli také, že boli asi v 2 -3 položkách niekoľkonásobne prekročené referenčné limity. Výsledok? Voda pitná. Nechápal som to a vec som bol osobne konzultovať v labolatóriu. Pozreli na výsledky a povedali niečo v tom zmysle, že prekročenie tých konkrétnych parametrov je vlastne k dobru. Aby som si nevšímal práve tieto limity a aby som bol v podstate aj rád, že to mám také. Uzavreli to s úsmevom, že " nemusím toľko mineraliek kupovať". Z toho mi vyplýva, že nie je limit, ako limit. Ešte doplním, že do jedného z tých rozborov, som dodal aj mierne zakalenú vodu. Bolo práve po dlhtrvajúcich dažďoch a voda v studni sa trochu zakalila. Aj ten hygienicko-epedemic. rozbor bol dobrý. Pijem vodu z tejto mojej studne (niekedy aj nie príliš priezračnej) takmer 30 rokov a chválabohu nič. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu táraš nezmysly o vode z potoka ....voda čo sa fľaškuje je z vrtov á 100m hlbokých.
Odpovedať
@petersd len zo zvedavosti, aku ti odmerali vodivost v studnovej vode?
Odpovedať
@soki Oj, to Ti už ani pri najlepšej snahe nepoviem. 😞 Studňa bola kopaná niekedy pred rokom 1995, práve sme sa nasťahovali do novybudovaného domu, 2 malé decká, nuž vtedy ma ešte mátala hygienická spoľahlivosť našej vody. Všetky 3 rozbory som zrealizoval v období cca 1995 - 2005. Fakt už nenájdem doma žiaden výsledok. O 2 parcely ďalej vyššie od nás na ulici (o cca 50 m) si vykopali novú studňu. Vodu majú takmer naisto z toho istého vodného sloja, či žily, čo aj my. Ich výsledky by boli v podstate aj našími. Chceli dať vodu na rozbor, no keď im povedali cenu za rozbor 150 € (a ktovie, či ešte aj nie DPH k tomu ?) , tak ich hneď prešli myšlienky o rozboroch... a chutí im aj neotestovaná 🙂
Odpovedať
@petersd hej, tak nejak stal zakladny rozbor aj nas. Ale bez rozboru by som vodu nepil 🙂 A v nasom pripade ani s rozborom, namerali nam v prepocte okolo 700ppm, co je extremne mineralizovana voda, ale podla nich je vraj normalne pitna. Co je nezmysel. Studnovu vodu nepijeme a mestsku (400ppm) filtrujeme cez osmozu, aby sme sa dostali na uroven nejakych 40ppm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?