Radiatory a plynový kotol

Zdravím, chystám sa prerábať starší dom a chceli by sme kúriť plynom. Plynovú prípojku už na dome máme dávnejšie len sa nepoužívala a plynom chceme iba kúriť žiadne spotrebiče na plyn nechceme, ale moja otázka je či si môžem radiátory a tie vnútorné rozvody na plyn urobiť svojpomocne a či si môžem aj sám zapojiť plynový kotol alebo to radšej nechať na firmu, pretože z SPP mi napísali že čo sa týka nehnuteľnosti som za všetko zodpovedný ja. A moja druhá otázka je či to ako je to zapojené teda tie radiátory a kotol kontroluje revízny technik alebo je to jedno? A kto mi vlastne príde spustiť plyn keď už budem mať teda zapojené radiátory aj kotol?
Odpovedať
Profilova fotka
@jano657 - plyn je vyhradene technicke zariadenie. Takze ak nemas skusky (podla typu otazok je mi jasne ze nemas), tak si musis najat nejakeho plynara, domovu pripojku alebo rozvod SPP neriesi. Aktualne ti plyn ide? Lebo ak si odpojeny, budes aj tak potrebovat reviziu a tu si sam rozhodne nespravis, aj keby si ostatne vedel.
Odpovedať
To zapojenie plynu je jasné že by som riešil s odborníkom len kamarát mi vravel že zapojenie riadiatorov a kotla si možem urobiť aj svojpomocne ale pokiaľ to potom kontrolujú tak sa mi to asi neopláca ak by to bolo na nič urobené. Plyn pravdepodobne nejde pretože v dome bolo predtým ústredné kúrenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jano657 ano, mozes, ale budes sa s tym dubkat 3 mesiace, aj tak to bude naprd (lebo dobry kurenar ma skratka znalosti ktore ty nemas a tu neziskas) a nakoniec kotol ktory nie je namontovany a spusteny opravnenym subjektom nie je pod zarukou. Tiez budes mat problemy s reviziou, lebo tieto "samodomo" instalacie nikto revidovat nechce (a ani sa necudujem). Zavolaj si teraz 3 kurenarov, daj si urobit cenove ponuky a rychlo si vyber kym nie je top sezona, lebo kurenara v oktobri novembri nezozenies. teraz este MOZNO ano, ale len na celu zakazku.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx pred dvadsiatimi rokmi som si robil sám rozvod kúrenia aj pripojenie radiátorov....bolo to v medi spájkované....kamarát mi ukázal jeden spoj a odišiel. Spravil som to za týždeň .....pri skúške mi tiekol jeden spoj ten som hneď opravil ..... je to dvadsať rokov v prevádzke a nikdy to nevyžadovalo žiaden servis okrem výmeny tesnenia na jednom radiátore na zátke s odvzdušňovákom.... Myslím že firma mi tam mohla niečo urobiť iba horšie.... Tým nemyslím priamo kúrenie...skôr drobnosti ako zamurovanie drážok tak aby to po pár rokoch nepopraskalo atď.... Dnes sa všetko lisuje....ak má kde človek požičať náradie a nerobí spoje v podlahe je priemerne zručný a trochu pedant je pravdepodobné či to zvládne bez problému. Na rozvode a napojení radiátorov nie je čo revidovať.....samozrejme treba mať buď základné vedomosti alebo projekt ako to spraviť. Kotol zapojí (ak všetko pripraví) servisák firmy čo to predala a potvrdí záruku....
Odpovedať
Dakujem za info. Chcem sa este opytat ci je mozne pri kureni radiatormi ich napojit cez PPR rury lebo med je pre nas velmi draha.
Odpovedať
Profilova fotka
@jano657 - urcite by som sa PPR vyhol (vela neusetris oproti PexAlPexu/Alpexu). http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?