Privod 12V pre led pas

Zobraz úvodný príspevok
Zdravim, Uvažujem nad predpripravou centralneho napajacieho zdroja pre LED pásiky v dome. Kedze ide o rekonštrukciu a novou elektroinstalaciou, uvazoval som ci by sa nedal dako vymysliet centralny zdroj pre LED (kedze) zdroje nad 300W uz maju aj chladic ktorý samozrejme v miestnostiach huci, preto by som chcel dat zdroj do "technickej" miestnosti a pripravit rozvod uz len 12V na miesta kde budu casom LED, lenze ten nešvar "úbytok napatia" musel by som pri 20-30m pouzit uz 6mm med 😄 co nieje prakticke. Riesil toto uz niekto popripade ako by sa to dalo domysliet aby zdroj mohol byt ked aj 50m od LED pasiku? Ďakujem
Odpovedať
1
2
@marshall007 ono riešiť sa to dá. Ale v prvotnom príspevku si písal o 300W zdroji. To je podľa mňa somarina dávať do technickej pre skupinu svetiel. Na to som reagoval... Podľa tejto vety to vyznelo tak, že chceš jeden pre všetky svetlá LED... "Uvažujem nad predpripravou centralneho napajacieho zdroja pre LED pásiky v dome."
Odpovedať
@megdesign no ved pod centrálnym zdrojom som myslel miesto ze proste vsetky led budú napajane z jedneho miesta, ci uz zdrojom jednyn ked aj 800W alebo 5ks mensich je uplne jedno, tak ci tak by bezali 24/7 a ovladane led budu cez modul, (kazdy led pas bude mat svoj modul, aby sa dal kazdy pas ovladat zvlast) a chcel by som dat vsade RGBW (aj ked bude vacsinou pouzivana asi biela) ale nech je tam moznost aj farieb, cize do tohto led ide 5pin kabel. Takze varianta 1 je tahat dvojlinku a modul sa bude musiet schovat niekde ako som pisal (mozno za zasuvku) alebo niekde kde to nebude otravovat oci ale bude to pristupne v pripade poruchy. Alebo varianta 2 je umiestnit modul uz do technickej miestnosti a tahat 5vodic ked aj cysy5x1.5 uz priamo do pasika (toto by bolo uplne najlepsie riesenie) ale skor mi technicky prislo mozne tahat tu dvojlinku a pri ubytku napatia viem trochu pridat zdroju a tak to "korigovať", pricom uz z modulu cez 5zilu neviem korigovat ten dava proste 12v do led pasu.
Odpovedať
@marshall007 treba si uvedomiť, že síce vieš úbytok napätia na vedení upraviť trimrom na zdroji, ale ten úbytok sa niekde prejaví. Zvyčajne oteplením vedenia... Keď tak, vedel by som si predstaviť na každý pás osve zdroj v TM. Ale treba prepočítať úbytky napätia na dĺžke vedení a správne dimenzovať prierez vodičov.
Odpovedať
@megdesign to ano, to prehrievanie som rozmyslal eliminovat tak ze by sa ten kabel dal priamo do steny bez chranicky, predsa by mal lepsi odvod tepla. No uvidime ako to teda bude. Zatial som to neriesil lebo na stavbach som isiel bud podla projektu alebo podla toho kam povedal majiteľ tam sa hodil ten zdroj aj ked niekedy to bolo tak ze bud to bolo viditelne okom alebo to bude velmi tazko pristupne pri poruche a nieco sa poskodi bud strop alebo stena. Ale pri svojom som chcel pouvazovat nad všetkými moznostami 🙂
Odpovedať
@marshall007 inak, nedávno som bol u známeho, čo sme mu robili inštaláciu asi 4 roky dozadu. Tiež chcel všade pásy v SDK nikách a pod. Som sa ho pýtal, či to aj zapína. Vraj asi prvý mesiac od nastahovania to pár krát preblikal diaľkovým cez všetky farby a odvtedy ani tuk. Že vraj už ani diaľkové nevie kde má... Daj zapustené led panely a máš po problémoch. Tak ako ja. Nad každým je pekne zdroj a v prípade poruchy vycvaknem svetlo a vymením. Mám ich v dome 35 ks 18W, asi 30 z toho stmievatelnych a menil som jeden zdroj. Po štyroch rokoch. V-Tac. 😉
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?