Prehrdzaveny bojler po 5 rokoch

Zobraz úvodný príspevok
Zdravicko, Chcem sa spytat, ci mate niekto podobnu skusenost, popripade poradit co s tym do buducna. Pred necelymi 5 rokmi sme kupili kombinovany bojler Mora KEOM 120 s tym, ze zatial bude primarne na elektriku a jedneho dna napojime solar, alebo na vymennik ako doplnkovy ohrev. Zapojenie bojlera je podla schemy v navode so vsetkymi prvkami - to aby sa nezvrhla diskusia, ze nejaky pretlak, alebo nieco podobne. Avsak vcera som musel vecer riesit velmi neprijemnu situaciu, ked som si vsimol, ze z privodnej rurky mi kvapka voda. Myslel som, ze sa jedna o netesnost na pripojeni privodu, ale ked som to zacal skumat, dotkol som sa modrej lamely okolo privodnej rurky na bojlery a zacala odtial kvapkat voda ovela rychlejsie. Operativne som teda odpojil bojler, zastavil vodu a zacal investigovat az som sa nedopatral k tomu, ze to je okolo vstavanej trubky hrdzave. Ked som chcel skontrolovat spodny kryt kde je elektricke napojenie, tak ked som pootocil jednou srubkou, aj odtial zacala kvapkat voda. Vypustil som bojler, odmontoval ohrievacie teleso a na moje prekvapenie som prisiel na to, ze vo vnutri bojlera je viacero miest celkom pekne hrdzavych. Mam v plane skusit dat dolu horny kryt, alebo ho rozrezat a este lepsie sa pozriet na spodok, lebo mam podozrenie, ze tam toho bude prehrdzaveneho viac, kedze mi kvapkalo aj okolo srubky. Je toto bezny jav? Mal by takto prehrdzaviet zvnutra spotrebic, co je urceny na priamy styk s vodou po 4-5 rokoch pouzivania? Priznam sa, ze precisteny bol za tu dobu len raz, ale teda nemyslel by som si, ze toto je normalne. Vyberali sme Moru, pre odporucania, ze dlhorocna kvalita, ale tak toto ma trocha prekvapilo a momentalne stojim pred tazkym rozhodovanim na aku znacku sa pozriet, lebo toto ma teda velmi sklamalo a neviem uz comu mam verit.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@duzu Ešte k tým kurvitkám. Tak mi porozprávaj ku…
@petersd samozrejme to nie je náhoda. Nie je žiadne tajomstvo, že výrobcovia používajú nekvalitné materiály (niekedy zámerne, inokedy kvôli cene) - veď to tu už odznelo v kontexte bojlerov..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@petersd >Jediné mínus pre trafa je hmotnosť- N…
@gadefox naviac výstupné napätie je pulzné -dodáva energiu len ked treba,nie stále,napr. podľa frekvencie procesora,v čase ked energia nejde chladne,
Odpovedať

@petersd samozrejme to nie je náhoda. Nie je žiad…
@gadefox pri bojleroch je najväčší škodca horúca tvrdá voda , má mnoho minerálov, preto ohrievať na najnižšiu teplotu menším výkonom v menšej nádobe, v čo najkratšej vzdialenosti od výstupov, kúchyňa a kúpelňa blízo seba má vtedy najmenšie straty
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@gadefox naviac výstupné napätie je pulzné -dodáv…
@duzu každý spínací zdroj je galvanicky oddelený malým trafom na výstupe, takže sa nemá ako "naladiť" na frekvenciu procesora. Pulzný priebeh napätia je vyhladený kondenzátormi.
Odpovedať

@duzu každý spínací zdroj je galvanicky oddelený …
@gadefox Naozaj? Ja viem, že spínanné zdroju sú galvanicky spojené so sieťou...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@gadefox Naozaj? Ja viem, že spínanné zdroju sú g…
@petersd Huh? Nepísal som to tebe, ale duzu.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd a SZ nie sú oddelené galvanicky so sieťou ale so spotrebičom, inak by si ti stačil RCD typ AC a nepotreboval by si typ A ap.
Odpovedať

@duzu každý spínací zdroj je galvanicky oddelený …
@gadefox videl si aspoň jedno zapojenie spínaného zdroja ktorý napája procesor?ide to od vtedy ako sa vynašiel brúsený kryštál kremíka na presnú frekvenciu rádovo Mega a rôznym delením sa nastaví na použitie konkrétnych obvodov, na presnú frekvenciu procesora vyhladenie jednosmerného napätia s mostíkom 4 diody alebo následne jeden obvod bolo pri stálych zdrojoch s trafom na presné napätie, posledne bol k tomu Integrovaný obvod s 2 vývodmi doplnený elektrolitickým kondenzátormy , napätie sa kontrolovalo osciloskopom bolo vidieť priebeh napätia v rôznych bodoch práve jednosmerné napätie bolo problémové od začiatku jeho použitia v rôznych obvodoch pokiaľ nebol kremík polovodič dovtedy väčšinou veľké selénové usmerňovače napr v prvých TV kde bola vyššia frekvencia pomaly na pol priestoru,alebo na napájanie trolejov na železnici boli nutné meniarne
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?