Prečo najskôr studňa natiahne zakalenú vodu?

Zdravím.. Obraciam sa na vás s prosbou o pomoc resp. o radu. Mám už 5 rokov vyvrtanu studňu na záhrade. Studňa bola vrtana odbornikom do hĺbky 8m , priemer vŕtania 50cm a následne do vrtu vložená plastová rúra naperforovaná v mieste strkopieskov. Obsyp bol robený prepieranym štrkom 4-8. Po vyvŕtaní vložené čerpadlo od studniara na vyčistenie a odpieskovanie studne. Trvalo to cca 2dni a voda krásne čistá .Studňu používam len cez sezónu od apríla do novembra. Na zimu sa studňa nepoužíva. Vždy na jar som cca jeden až tri dni zo studne odčerpával vodu aby sa zase trocha vyčistila. Robím to spôsobom že dám do studne vibračné čerpadlo " Ruche" aby som si ušetril čerpadlo na vodárni . Všetko bolo doteraz v poriadku , voda bola krásne čistá kryštáľová po celé leto. Tento rok som postup urobil tak isto ako každú jar. Nastal problém a to je moja prosba o radu .Keď prídem na druhý deň na záhradu a pusti sa čerpadlo tak vždy natiahne zo studne cca 10-15 litrov mierne zakalenej vody a potom už ide čistá . Vždy to urobí keď je čerpadlo niekoľko hodín vypnuté a následne sa zapne. Už som ho nechal ísť aj dva dni a robí to stále. Mám v šachte domácu vodáreň s čerpadlom 3000l za hodinu . Viete mi niečo poradiť v čom by mohol byť problém. Neurobil som chybu s tým vibračný čerpadlom? Som technický zručný len potrebujem radu. A ešte jedna vec. Studňa mala na začiatku cca 8m a teraz som ju meral a má po piatich rokoch 6,80m. Pravdepodobne sa už naplnil kalník. Dá sa ten usadený kal v kalníku vyčerpať nejakým kalovým čerpadlom ktoré vojde do 200cm rúry. Ďakujem za vašu odpoveď . Peter.
Odpovedať
Ahoj,na taký úzky priemer je najlepšie vyčistiť studňu airliftom,kompresorom s kvalitným odlučovačom oleja aby sa nedostal olej do vody.Ja som si tak odkalil 25m studňu od piesku-po troch rokoch ok.
Odpovedať
@terazky1 Najväčšiu chybu ste spravili stým vybračným čerpadlom. To sa nemôže používať v studniach. Mali sme prípad ze používali vybrané čerpadlo a z 15 metrovej studne sa stalo 8 m, tak to zanieslo
Odpovedať
Tak to som s tým vybračným čerpadlom moc nepomohol. Človek chce ušetriť drahšie čerpadlo a pokazí ešte drahšiu studňu. A neexistuje nejaké vonkajšie čerpadlo a spustenie hadice na dno a celé to vysať ? Lebo tým kompresorom by som v okolí studne pri vyplavovani kalu narobil riadny bordel. Už mám okolie upravené . Som z Trnavy . Možno poznáte v okolí požičovňu takých čerpadiel alebo nejakého dobrého odborníka ktorý to robí . Dík.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?