Prečerpávanie odpadov do domácej čističky, ČOV.

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať na tomto fóre, či má niekto skúsenosti s prečerpávaním odpadov z RD do domácej čističky. Odpady z RD mám vyvedené smerom do ulice, kde bude niekedy v budúcnosti obecná kanalizácia. Nateraz to chcem riešiť pomocou ČOV, ale nechcem ju mať pred domom, pod oknami. Zaoberám sa riešením prečerpávania odpadov do ČOV ktorú vybudujem za domom v záhrade a výpust bude do vsaku. Žiaľ, nenašiel som na internete žiadne reálne skúsenosti. Len pre info, hydrogeologický posudok už mám na vybudovanie vsaku ale projektant ako aj predajca ČOV, ma tak trochu odrádzajú od tohto riešenia s prečerpávaním. Ďakujem za Vaše skúsenosti a postrehy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stano_to:

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať na tomto fóre, …
@stano_to Vhodne cerpadlo, riadenie ponornym tlakovym senzorom. Idealne odcerpsvat priebezne v mensich davkach, aby kal menej sadal a zaroven covka bola krmena priebezne. Zaoberam sa riadením takychto precerpavacich stanic pre priemysel. Ake su argumenty projektanta a predajcu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@stano_to Vhodne cerpadlo, riadenie ponornym tlak…
@kejsix Dobrý deň. ďakujem za reakciu. Argumenty sú tie ako ste popísali. Upozorňovali ma, že musí sa odčerpávať priebežne a v menšich dávkach aby mala ČOV z čoho "žiť". Zároveň mi povedal, že keď dokážem toto zabezpečit, tak to bude OK. Viete o nejakej prečerpávacej stanici ktorá dokáže takto pracovať a zabezpećiť správnu funkciu ČOV ? ďakujem.
Odpovedať

@kejsix Dobrý deň. ďakujem za reakciu. Argumenty …
@stano_to To je len otazka riadenia toho cerpadla. V mieste, kde mate teraz vyvedeny odpad planujete teda osadit nejaku nadrz do zeme a z nej precerpavat? Aka by bola vzdialenost k cov? Aky vyskovy rozdiel?
Odpovedať

@kejsix Dobrý deň. ďakujem za reakciu. Argumenty …
@stano_to Odpoviem sem, mozno sa to niekomu este hodi. Vzdialenost cca 40m je zhruba 4m vyskove, plus nejaka rezerva na tlakove straty na spojkach atd. Cize cerpadlo aspon s 10-12m vytlakom. Urcite odporucam s drvicom. Riadenie plavakmi neodporucam, skor ci neskor sa prilepia a bude ich treba servisovat. Elektrody (hladinove sondy) su o nieco lepsie, ale tiez ich treba obcas umyt. Snimanie hladiny ultrazvukom alebo laserom v domacich podmienkach preskocim. Elektrody aj plavaky pracuju len s dvoma hladinami, zdatnejsi elektrikar ovlada cerpadlo aspon cyklovacom (napr: ak je hladina vacsia ako MIN a mensia ako MAX, cerpadlo 5min caka a 1min ide a pod.). V praxi je to neefektivne. Pri snimani ponornou tlakovou sondou pouzivam viacero nastavenych hladin pre rozne akcie a efektivny chod precerpavania. Dokonca to uz dnes ani nestoji oblicku... Je dolezite precerpavat aspon raz za dve hodiny, co je nad dve hodiny sa uz usadilo a chod cerpadla to nerozviri. Toto sa usadza na stenach nadrze a produktom bakterii bude tvrdy kal. Ja riadim precerpavacky tak, ze medzi hladinou H(min) a H(1) napriklad cerpadlo 10 min caka a 2 min ide cyklicky... medzi hladinou H(1) a H(2) zvysi frekvenciu cerpania napr na 5min ide 2min caka... od hladiny H(2) po H(3) uz ide cerpadlo bez prestavky, pri prekroceni hladiny H(3) napr. po dobu 2 min. sa spusti sirena, ktora upozorni obsluhu na nefunkcne cerpadlou/havarijny stav.
Odpovedať
Profilova fotka
prečerpávanie je ideálne pre vertikálny filter , pozrite https://www.1000knih.sk/obchod/stavia...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@stano_to Odpoviem sem, mozno sa to niekomu este …
@kejsix Veľmi zaujímavé, ďakujem za popis. Vedeli by ste mi poradiť aj konkrétnu tlakovú sondu, s ktorou máte napr. aj skúsenosti a je vhodná to takého prostredia ?
Odpovedať

@kejsix Veľmi zaujímavé, ďakujem za popis. Vedeli…
Prekvapivo spolahlive sa javia lacne cinske sondy. https://www.aliexpress.com/item/10050... Pouzil som ich minimalne v 15 projektoch a zatial nebolo nutne ziadnu menit. Samozrejme, drzim na sklade nahradne kusy. To je len samotny snimac, ten staci raz za pol roka vytiahnut a umyt vo vedre s vlaznou vodou, to je cela udrzba. Signal zo snimaca treba spracovat. Moznosti je mnoho, pre cloveka bez znalosti programovania je vyborne zariadenie napr. https://www.tesshop.sk/tinycontrol-lk... kde sa da priamo cez webove rozhranie nastavit vsetko potrebne (hladiny, cyklovanie, alarm). K tomu este treba rele dosku https://www.tesshop.sk/tinycontrol-re... dalej nejaky zdroj 24V na DIN listu, 2-3 modularne rele na DIN listu, stykac na riadenie cerpadla, radove svorky, majak so sirenkou. Cize riadenie je otazka par stoviek, ale nie par tisic. Uz len zalezi, ci mate nejake vedomosti v tejto oblasti a dokazete si to po nasmerovani zbuchat na kolene sam, alebo poznate nejakeho priemerne zdatneho elektrotechnika, ktory to zmakne lavou zadnou. Zatial to berte ako informaciu, ze to riadenie precerpavania sa da nastavit plynulo za pomerne unosny peniaz.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?