Plynová prípojka blízko spíleného stromu

Ahojte, na pozemku mám nepoužívanú prípojku na plyn, blízko ktorej rástol veľký smrek, ktorý bol chorý a museli sme ho spíliť. Teraz potrebujeme odstrániť jeho peň aj s koreňmi, lebo tam ideme stavať plot a dávať dlažbu. Akurát asi meter od neho je plynová prípojka a teda aj samotné vedenie plynu v zemi. Za normálnych okolností by sme ten peň vytrhli bagrom, ale takto to nepôjde. Čo by ste odporúčali? Teoreticky viem nejak vysekať nadzemnú časť, ale obávam sa, že korene v zemi budú rokmi spôsobovať prepad dlažby.. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@erik8989 rucne obkopes (krompac, lopata, ryl) asi 1m z kazdej strany a pojdes do hlbky cca 1m. Musis sa v podstate podkopat pod koren stromu, potom pilkou/sekerou odrezes bocne korene a vytiahnes hlavny pen. Ak to inak nejde, vybrat koren po kusoch (sekerou rozsekas, pilit sa neda lebo zadrbes retaz). Je to pracicka maximalne na 4hodinky. Smrek ma plytky koren... Skoda ze ste to zrezali takto nizko, lepsie sa to vytahuje, ked je koren zrezany aspon v 1m, da sa to potom vykyvat....takto si maknes... ale nic hrozne. Druha moznost je nejaky ekrazit na korene ... ale toto je lacnejsie a rychlejsie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@erik8989 rucne obkopes (krompac, lopata, ryl) as…
@mgx ,@erik8989 , stačí naklásť oheň a drevo vyhorí aj 3 dni, tak sa to robí na rúbanisku v lese , tu nič iného ako ručne nejde, blízo 1 m má plyn, taký hrubý strom vykývať? to jedine bagrom,aj ked je teraz všade pôda premočená, smrek má i 5m poplazy plytko, hlavný koreň u takého asi 1-,5 m hlbka podľa pôdy, kameňov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od erik8989:

Ahojte, na pozemku mám nepoužívanú prípojku na pl…
@erik8989 Kadiaľ ide prípojka okolo stromu? Predpokladám, že strom tam rástol skôr, ako bola kopaná prípojka. Ako dlho rástol strom s prípojkou "v susedstve"...?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@erik8989 Kadiaľ ide prípojka okolo stromu? Predp…
@dedo758 to netuším, nebývali sme tu. Ale samozrejme strom musel byť skôr, bol asi 15-20m vysoký. A plyn počítam tiež minimálne 20-30 rokov už bude..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od erik8989:

@dedo758 to netuším, nebývali sme tu. Ale samozre…
@erik8989 Tak sa do toho bude treba pustiť ručne. Čo najmenej kopať v mieste, kde má stáť plot (potom radšej trošku viac roxorov do základov) a vykopať naozaj iba to, čo bude reálne zavadzať, aby zvyšok zostal nehnutý...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@mgx ,@erik8989 , stačí naklásť oheň a drevo vyh…
@duzu Skvelý nápad zakladať trojdňový táborák na plynovej prípojke :D Inak škoda, že ste ho odrezali až pri zemi, my sme väčšinou nechali tak 1-1,5 m nad zemou, aby šiel po obkopaní vykývať. Takto sa viac narobíte, ale obkopať to pôjde. Druhá možnosť je na husto narezať drážky motorovkou a nechať tri roky vyhniť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@duzu Skvelý nápad zakladať trojdňový táborák na …
@roman_ ved som písal že to u neho nejde a pokiaľ kecéme možno to už vybral
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od erik8989:

Ahojte, na pozemku mám nepoužívanú prípojku na pl…
@erik8989 my sme mali smrek dva krát väčší v priemere a priamo nad potrubím ktoré je v zemi minimálne 1m dom budovaný v roku 1980 😉 v ľavo dole je potrubie plynu a nad ním rástol strom smrek ... koreň je teraz už celý vykopaný bolo to v pohode nič sa nenarušilo 😉 celý kmeň s koreňmi je vykopaný už 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?