Osvetlenie do obývačky: Čo reálne funguje a za čo sa neoplatí preplatiť?“

Anonymný autor
Autor diskusie
Ahojte, riešim teraz výber vhodného osvetlenia do obývačky a úplne sa v tom topím. Chcel by som niečo, čo nebude len “svietiť”, ale spraví aj príjemnú atmosféru na večery. Keď si človek prezerá ponuky, tak je to buď lacný základ za pár eur, alebo prémiové lampy za ceny, ktoré mi prídu ako sci-fi. Niekde píšu, že stačí teplá biela, inde že treba nastaviteľnú teplotu svetla, potom zas RGB, smart funkcie, senzory… a už presne neviem, čo je reálny prínos.
Odpovedať
Napisal si: "Chcel by som niečo, čo nebude len “svietiť”, ale spraví aj príjemnú atmosféru na večery" Kup si petrolejku a sviecky,ked nenalejes petrolej,nebude svetlo.Tancujuci tien plamena na stenach izby,spravi romanticky vecer. Nemas za co.
Odpovedať
Profilova fotka
Vsetky take blbosti ta omrzia aj prijemnu atmosferu raz nahradi netflix. Mal som avientne za telkou uz neje ani ta telka je nova a vacsia. Experiment s hviezdnym nebom skoncil na zbernom dvore spolu s vysiacim lustrom. Teraz mam stajacu lamnpu s lampickou na citanie a jedno strone svetlo so zatahovacim tienidlom ... klise ikea gula a ani ho nepouzivam. Ked tak sdk podhlad s led pasom je za mna ok inak to mam ako tvroom.
Odpovedať
Treba viac typov svietidiel aby rovnomerne a dostatočne osvietili celú miestnosť. Ak chceš luster nad stôl, ten by som volil ako hlavný zdroj svetla. Čím väčšia plocha svietidla, ktorá emituje svetlo, tým lepšie. Je to príjemnejšie pre oči. Totiž ak je svietidlo malé a vychádza veľa svetla z malej plochy, je to pre oči nepríjemné. Ak chce človek svietidlo na žiarovky, dobré je, keď je ich tam viac slabších ako jedna silná. Led svietidlo čím väčšie, tým príjemnejšie. Funkcia stmievania je bonus, ktorý sa môže hodiť. Zvyšok miestnosti by som pokryl led panelmi na osobitný vypínač. Ak si na luster nepotrpíš, daj kľudne led panely do celej obývačky. Na pozeranie televízora sa mi osvedčilo slabé nepriame osvetlenie - aby bolo svietidlo/svietidlá mimo zorného poľa diváka a aby osvetľovali strop. Napríklad stojaca lampa za gaučom, led pásik za gaučom, svietidlá pod stropom nad gaučom. Teplotu by som volil všetkého rovnakú a do 3000K. V obývačke mám možnosť zmeny farby, ale nikdy som to reálne nepoužil. No verím tomu, že niekomu by sa to páčiť mohlo a využíval by to.
Odpovedať
Mame luster, mame lampicku na citanie a strikovanie pri gauci, mame stojate sietidlo pre atmosferu, keby sme mali stol, mame nad nim luster. Mali sme LED pasik v garnizi,, ale zas nebola to az taka hitparada aby se daali novy, ked na starom zacali blikat diody. A zo vsetkeho najastejsie svieti ta strikovacia lampa na husom krku. Svieti aj k notasu, aj k citaniu, aj k strikovaniu a nerusi ten zvysok ktory pozera telku
Odpovedať
Profilova fotka
Led osvetlenie na strop a nejakú štýlovú lampu s požadovaným, teplejším, žltým, neviem akým svetlom postaviť niekam. Svietiš budeš podľa chuti a situácie. Nehľadaj zbytočne niečo, čo sa časom využívať nebude tak, ako zamýšľaš.
Odpovedať
Ja mám v obývačke stmievateľnú lampu, ktorú si nadstavujem podľa potreby a to mi úplne postačuje. Neviem, či by ma niečo farebné nerušilo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Vsetky take blbosti ta omrzia aj prijemnu atmosfe…
@wolodymyr tiez mas ikea ps 2014? Podla mna je to mechanicka nadhera, svieti furt...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od minoo:

@wolodymyr tiez mas ikea ps 2014? Podla mna je to…
@minoo tato mechanicka nadhera mi pripomina hviezdu smrti 🤣
Odpovedať
nic neosvetli obyvaci priestor lepsie ako svetlo z krbu. Samozrejme nie je to na citanie, ale je to pre mna osobne najprijemnejsie svetlo na relax. Ako bonus to prijemne praska a vyraba teplo. Priznavam, nie je to najlacnejsi zdroj svetla 🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od buch_buch1:

@minoo tato mechanicka nadhera mi pripomina hviez…
@buch_buch1 presne tak :). Inak som ju zahliadol pouzitu vramci kulis v jednom startrek seriali, takze futureproof je zaistene...
Odpovedať
mne sa najviac paci podsvietenie led pasikmi, kde sa daju menit farby a dokonca aj rezimy 😉
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od buch_buch1:

@minoo tato mechanicka nadhera mi pripomina hviez…
@buch_buch1 tiez ju tak volam 🤣🤣
Odpovedať
Profilova fotka

@wolodymyr tiez mas ikea ps 2014? Podla mna je to…
@minoo ano a uz som aj vyriesi umyvanie.... odkliknem a osprchujem 😇
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

@minoo ano a uz som aj vyriesi umyvanie.... odkli…
@wolodymyr doprcic ja sa tam striacham rukou... Nabuduce ju tiez vezmem do sprchy...
Odpovedať
Profilova fotka

@wolodymyr doprcic ja sa tam striacham rukou... N…
@minoo ked budes mat 50 rokov na vela veci prides 🫠
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?