Obehove čerpadlo na TUV

Zdravim, potreboval by som poradit ohladom obehoveho cerpadla na TUV. Pred casom po 5 rokoch byvania sa nam cerpadlo zaseklo pravdepodobne vyplvom tvrdej vody. Na zaklade toho som objednal nove cerpadlo tej istej znacky a typu Wilo Z NOVA. Cerpadlo jasne funguje skusal som ho aj pred montazou ale cirkulacia vody nefunguje. Vie mi niekto poradit kde moze byt problem? Ked otvorim ventily voda ide takze v rurach problem nieje. Ďakujem za kazdu radu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pa_trik:

Zdravim, potreboval by som poradit ohladom obehov…
@pa_trik filter?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dan8181:

@pa_trik filter?
@dan8181 skusal som ale je cisty. Skusal som ho aj vyhodit a dat napriamo a nepomohlo. 🤷🏻‍♂️
Odpovedať

Zdravim, potreboval by som poradit ohladom obehov…
@pa_trik Ventil na ňom je otvorený? Hore, na šrobení, teda na vstupe....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@pa_trik Ventil na ňom je otvorený? Hore, na šro…
@frantisekca ano je otvoreny aj na vstupe aj na vystupe.
Odpovedať

@frantisekca ano je otvoreny aj na vstupe aj na v…
@pa_trik Ventil by mal byť súčasťou čerpadla. Nemyslím tým ventily, armatúry....
Odpovedať

@frantisekca ano je otvoreny aj na vstupe aj na v…
@pa_trik Tu...
Odpovedať

@pa_trik Tu...
@frantisekca ak myslite toto tak to nebolo sucastou cerpadla. Ja som vymenil len samotne telo cerpadla na tej velkej matici tak ako je pisane aj v navode. A predtym to fungovalo so starym cerpadlom. Neviem uz kde moze byt chyba.
Odpovedať

@frantisekca ak myslite toto tak to nebolo sucast…
@pa_trik Tak potom treba zdemontovať celé čerpadlo.... To že predchádzajúce čerpadlo (motor) umrel bol asi iba dôsledok chyby v čerpadle. Treba skúsiť, demontovať ten motor a skúsiť potočiť vrtuľkou....
Odpovedať

@pa_trik Tak potom treba zdemontovať celé čerpad…
@frantisekca vrtulka sa toci pekne to som skusal. Ked sa zhodi na tej velkej matici len akokeby rotor a napojim steker vidim ze sa vrtulka pekne toci. Ale este teda skusim vymenit aj to telo aj ked tam v podstate nic nieje to je len mosadzne srobenie s kanalikmi.
Odpovedať
Profilova fotka
ak nove cerpadlo ide, ale voda necirkuluje tak problem moze byt inde v systeme. upchaty spatny ventil, cerpadlo je mozno nespravne nasmerovane,niekedy treba odpustit vzduch zo systemu..a este pozri ci ma dostatok tlaku. ak su ventily otvorene a rurky priechodne tak to tipujem na spatak alebo vzduch.
Odpovedať
aby sme sa chapali voda z rurok tecie ked sa da prec cerpadlo cerpadlo ked nieje namontovane, tak sa toci - skusali ste aj ci je realne prechodne ? fuknut donho atd, lebo to ze sa toci, neznamena, ze bude priechodne ... tak isto, ak ho date prec a z rurok tecie voda, tak nezname ze je system priechodny vsade, proste len vyteka zvysok vody, treba skusit realne preplachovat ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

aby sme sa chapali voda z rurok tecie ked sa da p…
@shadowmilan tak som skúšal a z vrchnej vetvy vid obrazok nizsie voda len vytiekla asi 3L ale netecie prudom dalej. Ako by som to mohol preplachnut?
Odpovedať
Profilova fotka
Bohužiaľ pokiaľ je cirkulačné potrubie už upchaté úplne, tak to bude dosť veľký problém. Pokiaľ by to bolo len čiastočné, tak naplnenie potrubia nejakým odstraňovačom vodného kameňa a zapnutím cirkulácie by sa to mohlo rozpustiť, ale to môže trvať celé dni. Ďalšie riešenie mi napadá výmena cirkulačného potrubia, alebo zrušenie cirkulácie TUV. V každom prípade však by bolo dobré vyriešiť zmäkčovanie vody. Je mi jasné, že vysekávať rúrky zo steny bude nepríjemná záležitosť, preto by možno stálo za to demontovať prístupné časti potrubia a skontrolovať, či systém nie je upchatý práve tam. Šanca, že sa to podarí je vždy a zbytok by sa snáď dal vyčistiť tým rozpúšťadlom vodnēho kameňa. Pravdepodobnosť, že by sa to upchalo naraz na viacerých miestach, je takmer nulová. Ešte ma napadlo obrátiť smer cirkulácie. Pokiaľ sa to upchalo nejakým uvolneným kusom bordelu, tak by sa tým mohol uvoľniť.
Odpovedať

@shadowmilan tak som skúšal a z vrchnej vetvy vid…
@pa_trik no zistit kde a kolko to je upchate ... tam velmi na vyber uz nieje ... nasledne vymena daneho miesta vymena alebo coho bude treba ... a lepsie sa starat :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

Bohužiaľ pokiaľ je cirkulačné potrubie už upchaté…
@aldron neviem z coho by sa mohlo zrazu to potrubie upchat ked doteraz to fungovalo. Filtre ciste pravidelne cistene. Kazdopadne dakujem za rady budem to riesit s vodarom.
Odpovedať

@aldron neviem z coho by sa mohlo zrazu to potrub…
@pa_trik Ten filter je so spätnou klapkou? Alebo je to iba samostatný filter (ten nad tým čerpadlom)?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Pokiaľ je cirkulačné potrubie priechodné, tak by z neho po odmontovaní čerpadla a otvorení ventilu mala vytekať teplá voda. Predpokladám, že tam nie je žiadny spätný ventil na cirkulačnom potrubí. Samozrejme, že voda nesmie byť odstavená na vstupe ani výstupe bojlera.
Odpovedať

@pa_trik Ten filter je so spätnou klapkou? Alebo…
@frantisekca len filter
Odpovedať
Este ma napadlo nemusim nato aby mi z toho vrchneho ventilu tiekla voda otvorit aj ten spodny? Rozmyslal som ze napojim obe strany na flexi hadicu a skusim ich obe otvorit ci bude z oboch vytekat voda. Ma to zmysel?
Odpovedať
Profilova fotka
Aby tiekla voda z horného tak určite nie. Voda by mala tiecť normálnym potrubím s teplou vodou až k odbernému miestu a vracať sa cirkulačným potrubím k čerpadlu. Teoreticky by mohol cirkulácii vadiť aj ten spodný kus potrubia na bojleri, keby bol upchatý, ale pre testovanie hornej časti potrubia to nemá význam. Ide len o to uzavrieť ventily, dať dole čerpadlo a pootvoriť vrchný ventil. Pokiaľ je všetko v poriadku, tak odtiaľ musí tiecť (alebo skôr striekať)teplá voda pod tlakom aký je vo vodovode. Pokiaľ nie, tak je problém s potrubím. Pri spodnej časti by samozrejme tiež mala po otvorení ventilu tiecť teplá voda priamo z bojlera. Pozor na obarenie, pokiaľ je tam vyššia teplota.
Odpovedať

Aby tiekla voda z horného tak určite nie. Voda by…
@aldron skusil som ten horny ventil odpojit voda nestrika len vytiekla nejaka zvyskova. Ale ked som tam fukol kompressorom a otvoril bateriu na poschodi tak tam nebol ziaden problem vzduch fucal z baterie takze potrubie je priechodne fucalo z kazdeho odberneho miesta.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to je divné. Nemal si odstavenú teplú vodu, alebo prívod studenej do bojlera, prípadne hlavný ventil? Predpokladám, že pri prefukovaní áno. Jediná možnosť, ktorá mi napadá je, že sa tam nachádza nejaký spätný ventil v opačnom smere. To by mohlo brániť cirkulácii v prípade, že je čerpadlo namontované opačne. Písal si však, že si teleso čerpadla nedemontoval, len vymenil motor a predtým to šlo, tak neviem... Akým smerom to čerpadlo tlačí vodu? Hore alebo dole?
Odpovedať

Tak to je divné. Nemal si odstavenú teplú vodu, a…
@aldron tak problem vyriešený. Vyvod z bojlera viessmann vitocell 100-w mal na nerezovom srobeni fibrovu podlozku pravdepodobne s nerezovym sitkom ktore zhrzdavelo a upchalo sa. Vybral som to a funguje vsetko ako ma. Neviem ci to sitko je original ale vyzeralo ze ano alebo ho tam vodar dal. Vyzeralo to tam byt vlisovane. Dakujem vsetkym za pomoc :)
Odpovedať

@aldron tak problem vyriešený. Vyvod z bojlera vi…
@pa_trik Nerezové sitko, čo zhrdzavelo... ??? 🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@pa_trik Nerezové sitko, čo zhrdzavelo... ??? 🤣
@petersd presne tak aj nerez vie zhrdzaviet :)
Odpovedať
A ešte ako pekne a rýchlo - toto zábradlie je tam pol roka... Styk železa s antikorom vie urobiť divy. Antikor síce nehrdzavie no elektrochemická reakcia ho narušuje. A za istých okolností aj bez toho kontaktu
Odpovedať

@petersd presne tak aj nerez vie zhrdzaviet :)
@pa_trik A zvlášť ak je v styku s chlórovanou vodou a iným kovom .
Odpovedať
Niesom metalurg, ale nereze je množstvo druhov. Okrem iného sa líšia odolnosťou voči korózii.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od starysomar:

A ešte ako pekne a rýchlo - toto zábradlie je tam…
@starysomar Nechcem sa hádať, ale tá hrdza je zo skorodovanej poniklovanej podložky. Keď už použijem nerez, tak by bolo vhodné použiť aj nerezový spojovací materiál a problém by bol vyriešený.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?