Na čo všetko je rozumné použiť dažďovú vodu?

Zdravím, čítal som tu veľa príspevkov ohľadom využívania dažďovej vody v domácnosti, ale veľmi som sa nedočítal na čo ju bežne ľudia používajú. Budeme onedlho robiť rozvod vody v dome a teraz je najlepší čas sa rozhodnúť kde všade by sme ju dali. Mal som v pláne dotiahnuť ju k všetkým záchodom a jeden ventil vonku na polievanie, umývanie auta a pod. Čítal som si na iných stránkach, že je dažďová voda vhodná aj na pranie a do umývačky riadu. Využívate niekto vodu na tieto účely? Aké filtre by tam trebalo dať? Nepýtajte sa odkiaľ, ale mám napríklad takú nerezovú UV lampu na dezinfekciu vody na prietok 1500l/hod. Možno by aj to pomohlo. Aj keď asi pre tieto účely by to bolo zbytočné, tam treba asi skôr filtrovanie od mechanických nečistôt. Filter bude aj pred nádržou, takže listy ani nič podobné sa do nádrže nedostane. Nádrž a čerpadlo už máme, takže rozšírenie rozvodu dažďovej vody po dome už cenu veľmi nenavýši, keď tak filter. Ale aj ku splachovaniu záchodov chceme dať minimálne jeden typ. V dome budú normálne dva rozvody vody s dvoma čerpadlami. Dorobiť automatické dopĺňanie vody v nádrži v prípade sucha máme na pláne, resp. bude na to príprava, necháme to zatiaľ bez toho a podľa potreby to potom dorobíme. Bude tam len snímač výšky hladiny a pri poklese mi to oznámi a dopúšťam vodu zatiaľ ručne. Automaticky systém dorobíme. Možno ho nikdy nebude treba.
Odpovedať
k tomuto sa pripojim, lebo toto je vec, ktora aj mna zaujima a teda uz dlhsiu dobu, pretoze tiez za posledne obdobie mi pride nezmysel aby sme plytvali pitnou vodou tam kde to vobec nie je treba 😉
Odpovedať
Moj nazor je na polievanie,umyvanie auta... A maximalne wc ale pripravte rozvod aby bolo mozne pustit aj "statnu" casto som pocul staznosti ohladom rias a nasledne netesnisti nadrzky na wc. Neviem si predstavit nakladnost cistenia a teda rentabilitu pouzitia v umyvacke riadu.
Odpovedať
@profistavbari Boli sme raz na chate kde mali vsetko na dazdovu vodu a pytal som sa domacich, tak ze nemali ziadne problemy. Nadrz mali pod zemou, neviem ci je mozne aby sa vytvorili riasi ked nikde k vode svetlo nema pristup. Praveze spotrebice sa nezanasaju (mali tam aj pracku aj umyvacku riadu (domaci chatu obcas vyuzivali tiez, tak preto tam mali aj pracku)). Rozvod chceme urobit tak aby v pripade potreby bolo mozne jednoducho napojit na verejny vodovod.
Odpovedať
@erko2701 pracku nevidim ako problem ale umyvacka... O tomto by sa skor mohol vyjadrit jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@erko2701 ak dáte poriadne filtre na pevné častice a schováte vodu pred svetlom a k tomu aj to spomínané uv , problém by nemal byť žiadny. Dažďová voda je mäkká , vodný kameň nehrozí.
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim, skryt pred svetlom a ak tam bude dobry filter, nemalo by tomu nic branit aby sa voda dala plnohodnotne pouzivat.
Odpovedať
Profilova fotka
Na splachovanie, polievanie, na to by som využil, ale teda na umývačku a práčku, to asi radšej nie. Aj keď to uv, čo spomínaš, tak by mohlo niečo pomôcť aby sa dala aj viac v dome využívať. No každopádne ak to nejako poriešiš som zvedavý na výsledok.
Odpovedať
Profilova fotka
@erko2701 hygienizácia nie je len UV lampa, doporučujem použiť na splachovanie. Osatatné je diskutabilné, napr. myčka, spotreba vody v nej je menšia v priemere ako na umývanie zubov
Odpovedať
Profilova fotka
Tak podľa mňa v podstate na všetko okrem pitia a tých spotrebičov, či?
Odpovedať
Do práčky je to diskutabilné aj s dobrým filtrom, do umývačky určite nie, z hygienických dôvodov, splachovanie áno, ale ako budeš riešiť prepojenie splachovaca na pitnú, keď dažďovej nebude? Musel by si mat dva samostatné privody a prehadzovat hadicu, nejaký "prepínač" je mimo predpisy. Pri dnešných zrážkach budeš rad ak budeš mat dosť dažďovej na polievanie, určite celoročne nevyjdes so zásobami dažďovej na splachovanie. To by si mus mat MEGA nádrž a obrovskú plochu z ktorej budeš vodu zachytávať.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked tak na splachovanie a polievanie kludne. No neviem si predsatavit, ze by som v nej prala alebo umyvala riady
Odpovedať
@zita19 strechu máme 230m2 a nádrž 12m3
Odpovedať
Článok sa načítava...
@erko2701 a ročný úhrn zrážok? Lebo s dažďovou vodou je to u nás dosť premenlivé počas roka, niekedy ti pôjde cez prepad, niekedy budeš na suchu. Nespoliehala by som sa na to, ze jej bude furt dosť.
Odpovedať
Keď som sa nad tým prvotne zamýšľal, tak práčka a umývačka mi neprišli ako problém, pretože si hovorím, že pracie/umávacie prostriedky v kombinácii s horúcou vodou urobia z tej vody "sterilnú". Mne je jasné že voda neprejde varom, ale obrovské množstvo baktérii zahynie pri teplote 70°C a ešte v kombinácii s chémiou. Horšie je na tom práčka, tam nie sú také teploty. Teraz perieme väčšinou na max 40°C a to je nízka teplota, aj keď prací prípravok robí tiež svoje. Mňa len troška metie, že keď napíšem do gúglu, že "využívanie dažďovej vody v domácnosti", tak by som mohol hodiny čítať že na čo všetko sa dá využiť (že v západnej Európe sa používa komplet na všetko, že 95% vody v domácnostiach je z dažďovej vody a pod.) a keď to chcem urobiť, väčšina ľudí mi povie, že kašli na to, polievaj keď chceš a to je tak všetko. Tak potom sa musí niekto mýliť. Buď články na internete sú scestné, alebo ľudia čo mi radia že to nie je dobrý nápad, to robia len kvôli tomu, že si myslia že to nie je dobré, ale samozrejme to nemajú vyskúšané. Boja sa neznámeho. Máte niekto skúsenosti aj s využívaním vody na pranie, do umývačky, prípadne aj na iné účely? Poznáte niekoho kto využíva vodu na tieto účely? Mali ste nejaké problémy pri využívaní tejto vody? Alebo si len myslíte že by ste mali nejaké problémy? Chcel by som získať skôr fakty a nie pocity a názory, ktoré sú podložené tak maximálne pocitom. Napríklad: Do umývačky dažďová voda nie je vhodná PRETOŽE obsahuje väčšie mikročastice (ktoré sa bežne vo vode z verejného vodovodu ani zo studne nenachádzajú) a tie po čase poškodia práčku. Existuje filtrovanie na tieto častice ale filtrácia stojí 4000-6000€ a treba do nej vkladať nové filtre každý cca pol rok a cena za filter je 50€. Takže sa to proste neoplatí. Resp. keď chceš tak to kúp a budeš môcť lepšie spať že žiješ ekologicky. Po takých informáciách túžim. Na základe takej informácie sa môžem objektívne rozhodnúť a nie len ja ale každý súdny človek. Ale na základe názoru: "Neviem si predstaviť že by som by som mala prať v ďažďovej vode." alebo "Podľa mňa to nie je dobrý nápad." Má nulovú výpovednú hodnotu.
Odpovedať
@zita19 Priemerný ročný úhrn je v našej lokalite cca 500mm.
Odpovedať
Profilova fotka
Inac ako na splachovanie by som to nevyuzival, predsa len je to dazdova voda, ktora obsahuje vsetky necistoty zo strechy (prach, hmyz, ...az po zdochnuteho vtaka v ryne), sama o sebe obsahuje znecistenie z prostredia. Samozrejme je potrebne dorobit system v pripade vypadku (nie zdvojeny system s gulakom, ako by to urobila vacsina "majstrov", ale dopustanie nadrze vodou... ...a ked si to cele spocitas a pociarknes zistis ze je to neekonomicke. Takze tym v ziadnom pripade neusetris. Ak sa chces hrat na ekologa, voda ma vsiaknut tam kde spadne, nie odviest kanalizaciou...
Odpovedať
Profilova fotka
A este nieco, ber priemet strechy do roviny a nie plochu strechy, len preto ze mas strechu sikmo,neznamena ze na nu spadne viac zrazok.
Odpovedať
my sme vybudovali ešte jednu betónovú žumpu na dažďovú vodu a tam sa zbiera voda čisto na polievanie záhrady a trávniku
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem si celkom predstavit ani to riesenie splachovania, najma ak by dlhsi cas neprsalo. Statistiky kolko padne zrazok su jedna vec, ale realita o par rokov moze byt uplne ina. Ale na polievanie jednoznacne je dobre ju zachytavat a polievat, usetri to nemale peniaze. Mam znameho, co polieval pitnou vodou cely travnik, este aj zavlazovanie tak riesene mal a teda nenormalna spotreba vody a najma podla mna zbytocne plytvanie-.
Odpovedať
@krahuliatko a aku velku zumpu ste na tuto dazdovu vodu volili?
Odpovedať
Profilova fotka
@erko2701 ja plánujem využiť dažďovú vodu na všetko+studňa(v našej oblasti nevhodná na pitie ale na zvysne veci môže byt) ak nebude dážď potiahne si to zo studne.Verejný vodovod len do kuchyne. Hladam spôsob ako využiť už raz využitú dažďovú vodu.🤔
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?