Môžem ťahať vodovodnú prípojku pod domom?

Mozem tahat vodovodnu pripojku (plastovu ruru od sachty) pod domom,alebo musi ist pozdlz domu. Keby bola pod domom tak to mam k sachte 6-7m (a cca 7m pod domom). Ked ju budem tahat pozdlz domu to bude nejakych 15m. Jednak ide o kopanie do hlbky 1m, ale aj o to ze pod domom sa jej uz teoreticky nic nestane a nikdy nezamrzne.
Odpovedať
Profilova fotka
@quako2 ano, teoreticky a ked bude prax ina ? Minimalne by som to osadil do chranicky aby sa to aspon teoreticky dalo vytiahnut.
Odpovedať
Ako chranicku som pouzil plynovu ruru D 50, samozrejme nezabudnut na velke radiusy ohybov.
Odpovedať
@quako2 ja som to tahal tiez krizom cez dom. Menej zahybov, menej rury, menej problemov. Co sa tyka potencialnej vymeny v kazdom pripade sa musis zmierit s tym ze pod domom to uz nikdy nevymenis. LDPE rura je tak tvrda ze ju z chranicky nevyberies a ak nahodou ano, tak novu tam nedas urite. Ale to nevadi, rure sa nema co stat pokial ju nepreseknes alebo nieco podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 osobne som do domu cez chranicku strkal hdpe dn40 :-)
Odpovedať
@majkoj kolko metrov ? quako by musel pretlacit 7metrov predpokladam aj s nejakym zahybom dovrchu. No neviem, ja co som tahal LDPE pod domom, tak ta tam je uz naveky :) HDPE som nedrzal v ruke ale tusm je o nieco maksia ako LDPE.
Odpovedať
Dam to popod dom. Co je lepsie HDPE alebo LDPE? Inac, dakujem :-)
Odpovedať
LDPE určite... je síce ťažšia, hrubšia a o málilinko drahšia (na tých pár metroch nepodstatné...), ale poooodstatne ohybnejšia ako HDPE, ktorá sa v ohyboch skôr zlomí. A kľudne daj popod dom, cez základy v chráničke, alebo aspoň v dostatočnej vzdialenosti od základového betónu, ak by niečo "sadalo" (10 cm stačí - vymedziť to napr. polystyrénom).
Odpovedať
... pod domom ju ulož do pieskového lôžka (chránička velmi význam nemá keďže tú hadicu už aj tak nikdy nevymeníš) a cez základy pretiahni nejakými prechodkami. Ja som použil ako prechodku cez základové pásy aj deku oranžovú vodársku plastovú rúru.
Odpovedať
@drevodomak Fuuuha.... Tak to je potom polovica domov a ludi na slovensku a celom svete odkazanych na zahubu... Pri stavbe som nasiel pod domom pochovanu macku... Chcem sa odstahovat, co ak bude v dome strasit.... :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 no tych 7 m to bolo. z jedne strany som dal tensiu hadicu na druhej o nu priviazalhrubsiu a pretiahol :). A rozhodne do charnicky nie do piesku. Chranicka je totiz to daleko lacnejsia :D @quako2 urcite HDPE :) High Density PE. Je pevnejsia takze ma aj menisu stenu pre rovnaky tlak ako LDPE (Low Density).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj keby bola chranicka daleko lacnejsia tak by musela byt zadarmo :) Ja som si doviezol kubik piesku na voziku z vedlajsej dediny a stal ma 5 EUR ... ta chranicka ma perforovanu stenu alebo hladku ? Cez hladku este dajme tomu si to viem predstavit pretlacit (ale nakonci musi byt hodne velky radius), o napr. cez taku tu zltu perforovanu drenaznu ruru co ludia pouzivaju ako chranicky to urcite mozne nie je. @quako2 HDPE/LDPE to je uplne jedno. Rozdiel je len v materiali, v konecnej funkcnosti nie. HDPE je vyrobena progresivnejsou novsou metodou, ale sa aj tazsie zhana. V kazom pripade teba zaujima tlak a na tlak ktory potrebujes, kupis ako HDPE tak aj LDPE.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 no tak kup homok niekde kde nemas znamosti a potom uvidis. Ked to budes robit ako mas tak kubik je tak na par metrov. A meter chranicky okolo 1E. Chranicka je rura v rure, von je korugovana koli tlaku vnutri hladka. Zlta perforovana nie je chranicka, ale drenazna rura :)
Odpovedať
@majkoj ten kubik mi vystacil na tych par metrov, takze nemusis sa bat, mam to tak ako to "ma byt" ... by si sa cudoval kolko ludi pouziva tu zltu drenazku ako chranicku na taketo veci. Ale to je jedno - tema je ci sa moze voda tahat pod dom. Na tom sa asi vsetci zhodneme ze ANO a bezne sa to tak robi.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 hej ale porovnavas neporovnatelne. Oficialna cena andezitu u nas 0-4 8E/t cize kubik stoji cca 14 E (a to nehovorim co stoji homok) a to ho treba aj doviezt co su dalsie naklady. A treba to niekde skladovat, treba ho premiestnit, nasypat atd atd. Cize chranicka je bez debaty lepsie riesenie a pokial nemas piesok zadarmo tak aj lacnejsie. PS: to si tych 1,8t vozil na voziku za autom ?
Odpovedať
@majkoj ... uz to neries. Dal si si chranicku, tak mas chranicku. Ja som dal hadicu do piesku. Pod domom sa jej nic nestane ci je v piesku alebo v chranicke. PS: piesok skladujes na voziku, premiestnis a nasypes lopatou :) Dovoz (aj svojpomocny) stoji o nieco viac ako dovoz chranicky, to uznavam. ... ano za autom na voziku zo susednej dediny 5 km vzdialenej na 2 krat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim chcem sa spytat. Mam vodovodnu pripojku teda aj šachtu, ale idem pristavovat vchod a ta šachta my zavadzia chcel by som tu šachtu prehodit o 2metre možem hu len tak prehodit alebo potrebujem znova novy projekt a povolenie dik za odpoved.
Odpovedať
@macko15 Prehodiť ju môžeš, len musíš dať žiadosť na vodárne, aby ti potom prišli zaplombovať vodomer. Prípadne ak je to celé na hadici, tak šikovný vodár to prehodí aj bez tej žiadosti. Bude sa rúra skracovať, alebo len posúvať do boku?
Odpovedať
Bude sa posuvat do boku ale aj predlžovat asi o 1,5 m A na stavanie novej šachty nepotrebujem nič lebo staru potrebujem zasypat a spravit novu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?