Je na prívode vody nutný poistný ventil ak mám redukčný ventil?

Dobrý deň. Začal mi prepúšťať poistný ventil na prívode vody k bojleru. Dodatočne som kúpil membránový redukčný ventil. Aj keď som tlak zredukoval na tri bary, poistný ventil stále tečie. Nedarí sa mi ho vymeniť, pretože je k nemu veľmi zlý prístup. Mohol by som to vyriešiť tak, že zazátkujem vývod z poistného ventilu. Môžem to tak urobiť, alebo je nutné, aby bol funkčný? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 poistny ventil tam mas preto, aby ti neprdol boljer, ked nahrieva. Treba si nechat spravit poriadne instalaciu a dat si tam expanznu nadrz a nie vyhadzovat to co tam byt musi. Inak budes kupovat novy boljer...
Odpovedať
@mgx expanzku samozrejme mám. Ak bojler neprdol pri 6,7 baru, tak neprdne pri polovičnom tlaku. Zohnať vodára nie je také ľahké, všetci robia celé domy a na takéto prkotiny nemajú čas.
Odpovedať
@raphael42 treba si pozriet v navode kotla pre akom tlaku pusta poistny ventil a na redukcnom ventile nastavit nizsi. Ak napriek tomu prepusta, treba ho vymenit.
Odpovedať
My máme na novom dome tlakovú nádobu, pretlakový ventil, plastové potrubia. Na starom dome bol liatinový kotol, oceľové potrubia a liatinové spojky, žiaden poistný ventil. Nikdy sa nič nestalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 by si sa čudoval o koľko môže byť väčší tlak na teplej vode. Ten ventil je dobrý vynález. Nájdi spôsob ako sa k nemu dostať. No predtým skontroluj expanzku, lebo problém bude skôr tam ako na ventile.
Odpovedať
ak je expanzna nadoba s membranou, treba ju mat spravne "nafukanu" . V pripade, ze je v nej vela vzduchu - nefunguje. Ak je v nej malo vzduchu - taktiez nefunguje. Jek spravna funcia sa zisti tym, ze sa meria tlak vo vetve pri vypnutom a pri zapnutom kureni/ohreve TUV. Ak sa tlak prudko zvysi, expanzka nefunguje.
Odpovedať
@epto problém s poistným ventilom je, že tečie rovnomerne a nonstop. Skúšal som ho viackrát prepláchnuť, nepomohlo. Nemyslím, že takéto niečo by bolo spôsobené nefunkčnou expanziou nádobou a ohrevom vody. Tlak mám na redukčnom ventile nastavený na 3 bary, expanzka je nafúkaná tiež na 3, to je myslím správne a teda ani nie je prasknutá.
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 pri dobre spravenej instalacii nema z poistneho ventilu kvapkat vobec. Ak uz z neho tecie, nepomoze nic ine len vymena. Dovolim si rovno tvrdit, ze expanzka je tiez minimalne na kontrolu (tzn. rozobrat, pozriet vak, skontrolovat ventil) a nafukat spravne. Dobre by bolo mat tam tiez rovno tlakomer. Ak das fotku aktualneho systemu, bude lepsia predstava.
Odpovedať
@mgx @epto @zdenkonr @wyrky na fotkách je vidieť, prečo nejde ten pokazený ventil len tak ľahko vymeniť. Je za expanznou nádobou a tá nejde odmontovať inak ako holými rukami a proste s ňou nedokážem pohnúť. Pridal som aj fotku redukčného ventilu, ktorý mám nastavený na tri bary. Predtým som mával cez 6 barov. Tlak v expanznej nádobe som meral bicyklovou pumpou s nanometrom a sú tam tiež tri bary. Ide normálne vyfučať aj nafúkať, takže vadná nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 toto je sucast zariadenia, neviem preco sa v tom hrabes a nezavolas si niekoho, kto vie co a ako. Expanzna nadrz sa fuka ked je system vypusteny, takze fukat oproti napustenemu systemu je jednak neucinne. Vymena poistneho ventilu je v tomto pripade pomerne jednoducha, len to treba vediet. tzn. vsetko rozmontovat. Nechaj to radsej na niekoho, kto to vie, ty to nie si 🙂
Odpovedať
@mgx súčasť zariadenia je kotol, červená expanzka a cirkulačné čerpadlo kúrenia. Ostané mi montoval vodár. Rozmontovať vodu nejde len tak, šróbenie je iba od strany bojleru (na vlnovcoch). Bez odtočenia bielej expanzky sa nedá dostať k ventilu a závitom. Bol som pri tom, ako sa to montovalo, biela expanzka bola posledná. Takže viem, že rozmontovať to ide iba rovnakým postupom, len v opačnom poradí. Tú expanzku som samozrejme hustil pri odtlakovanom systéme. Ako sám píšete, pod tlakom by som nenafúkal nič.
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 zial, poistny ventil bez demontaze bielej expanzky vymenit nejde. Je to nevyhoda instalacii, kde je vsetko nasekane v obmedzenom priestore. Dalsia moznost je doplnit druhu expanznu nadrz niekde inde (tzn. budu 2), to by malo kvapkanie z poistneho ventila takisto uplne obmedzit. Pouzita expanzna nadrz sa mi zda mala (cca 2L), vies povedat objem boljera? Ak je to poddimenzovane, kvapka to tiez. Objem expanzomatu by mal byt cca 10% objemu TUV. Su na to presne tabulky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
s PV sú problémy ak nie je úplne čistá voda... Stačí ked sa pri otvorení PV dostane pod jeho sedlo nečistota, alebo táto poškrabe sedlo a PV potom už kvapka. Niekedy pomôže ked sa sa PV viackrát otvorí a zavrie a niekedy sa prípadná nečistota vyplaví a PV znovu začne tesniť...
Odpovedať
@mgx myslim, ze to bude tak 5l, ale stitok nevidim. Bojler je 180l. Je to teda menej, ako je odporucane. Ale keby mi to iba obcas prepustalo kvoli expanzii zohriatej vody, tak to tu neriesim. Poistny ventil teraz nostop tecie, ako ked nechas bateriu na minimum. Pocujem pri nom aj slabe sycanie vody a vidim z hadicky vytekat slabucky prud. Preto by som ho chcel aspon docasne zastuplovat, kym nevymyslim, ako tu nadobu vymontujem, aby som sa k dostal k ventilu aj s nastrojmi a mohol ho vymenit.
Odpovedať
@antoni_sk uz som ho skusal viackrat preplachnut, nepomohlo. Netecie iba ked je odtlakovany rozvod.
Odpovedať
@raphael42 toto by nepomohlo?
Odpovedať
@raphael42 zabudol som foto 😬
Odpovedať
@cukrik25 ďakujem, toto by mohlo pomôcť 🙂 ako sa to vola? 😄
Odpovedať
@raphael42 https://www.autodielygafa.sk/products...
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 5l expanzka je na 180L nadrz mala, spravne ma byt minimalne 18L. Neviem co chces vymyslat, poistny ventil treba vymenit a expanzku zvacsit a vyriesit to tak, aby poistny ventil nekvapkal. Ak bude, zasa ho budes po case menit. Poistny ventil zastupluje iba ten, co chce radsej menit cely bojler/kotol 🙂. Ak nevies ako na to, zavolaj si vodara/kurenara, praca na hodinu.
Odpovedať
@cukrik25 objednal som nakoniec pasovy kluc, bude vhodnejsi ako retazovy
Odpovedať
@cukrik25
Odpovedať
@raphael42 ked sa tam s nim dostanes urcite. Ja len ze ta retaz ma aj orech na ktory vies nastrcit predlzovak z racne, z foto nieje uplne vidiet kolko miesta tam je....ale isto si pomozes... 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?