FVE na TUV napad

Caute, pohravam sa s myslienkou ohrievat TUV fve panelmi cez nejaky dvojzasuvkovy menic s modifikovanym sinusom Bel Siton atd. Aktualne v dome je kondenzacny kotol so zasobnikom tuv. Cize, kupil by som druhy bojler, ten by bol napajany z fve a napojeny by bol do serie pred zasobnik, ktory je ohrievany KK. Ale pohravam sa s myslinekou, co s energiou, ak napr v prechodnych obdobiach jar/jesen bude zasobnik nahriaty, ako vyuzit sekundarnu zasuvku. S priamotopom to riesit nechcem, tym by som vykuroval obyvacku kde je termostat a tym padom by KK nekuril a zvyso domu by chladol. Rozmyslal som ako tu energiu dat do vody do radiatorov a napadlo mi, kupit dalsi bojler, ten bdue ale napojeny na kurenie pred kondenzacnym kotlom. Akumulacnu nadrz som vylucil kedze je draha a predpokladam, ze pre tento system zbytocna. Bojler napr 150 litrovy, ak by bol aj nahriaty na 50 stupnov a kotol by vypol, fve mi ju nestihne tak ci onak prehriat, kym by kotol opat nezapol a opat nevycerpal teplu vodu z bojlera. otazka, ma to niekto takto spravene? Prioritu bude mat bojler na tuv, az sa nahreje, bude sa nahrievat bojler, ktory bdue zapojeny ako radiator pred kondenzacnym kotlom. Pohravam sa este s myslienkou elektromagnetickych ventilov a sledovaniu teploty na vstupe/vystupe cez Arduino, to by pustalo vodu bud cez bojler ( ak by v nom bola teplejsia voda) alebo cez bypass, aby som zbytocne nevykuroval ten bojler vodou z KK. Taktiez neviem, ako by sa spraval kondenzacny kotol, ak by dostal poziadavku na kurenie a zo spiatocky by k nemu prisla 70 stupnova voda. Mate to niekto takto poriesene, alebo mate lepsie napady, ako energiu z fve vyuzit? dakujem
Odpovedať
A mas podlahovku, alebo radiatory? Pretoze pri podlahovke je lepsie a priestorovo setrnnejsie riesenie vyrobit si prietokovy ohrievac (dva Tkusy, kus rurky napr alpex 32 a v nej radiatorova vykurovacia tyc) ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

A mas podlahovku, alebo radiatory? Pretoze pri po…
@kejsix mam radiatory. Ale k prietokacu treba aj cerpadlo a z fve ide modifikovany sinus cize iba odporova zataz.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mduro19:

@kejsix mam radiatory. Ale k prietokacu treba aj …
@mduro19 No tak tých 20-30W pustíš zo siete.
Odpovedať

@mduro19 No tak tých 20-30W pustíš zo siete.
@kejsix to cerpadlo by mi muselo bezat vkuse keby bola vyroba na sekundari. nehovoriac o tom ze pri vypadku prudu bezat do technickej a vypinat radiatorovu tyc. UPS k tomu neplanujem to uz by bolo financne mimo mojich planov. dakujem za napad kazdopadne.
Odpovedať

@kejsix to cerpadlo by mi muselo bezat vkuse keby…
@mduro19 Treba tyc s integrovanym termostatom a nemusis sa bat zastavenia cerpadla. Samotne cerpadlo mozes tiez ovladat termostatom. Nevidim jediny problem.
Odpovedať

@kejsix to cerpadlo by mi muselo bezat vkuse keby…
@mduro19 Dá sa to vyšolíchať aj bez prídavného čerpadla (využiť kotlove), ale to už musíš vedieť, čo a ako.
Odpovedať

@mduro19 Dá sa to vyšolíchať aj bez prídavného če…
@kejsix to by bolo naidealnejsie, nech kotol toci vodu ked spirala zohrieva ale bez horaku. Horak iba ak by to prisiel povel z termostatu.. ale to netusim ako na to...
Odpovedať

@kejsix to by bolo naidealnejsie, nech kotol toci…
@mduro19 Púšťať fázu do čerpadla prepinacim rele. Cievku by si napájal z privodu pre špirálu. Cievke by nevadilo, že ju nekŕmi čistý sínus. Čiže vždy, keď bude napatie na špirále, pôjde kotlové čerpadlo zo siete. Ak vypadne elektrina, termostat v tyči odstaví ohrev.
Odpovedať

@mduro19 Púšťať fázu do čerpadla prepinacim rele.…
@kejsix ale co na to elektronika kotla? Nezosomarim ho tym?
Odpovedať

@kejsix ale co na to elektronika kotla? Nezosomar…
@mduro19 Neviem, ake tam mas cerpadlo.
Odpovedať

@mduro19 Neviem, ake tam mas cerpadlo.
@kejsix wilo, kotol je vaillant ecotec plus
Odpovedať

@kejsix wilo, kotol je vaillant ecotec plus
@mduro19 Ok, ale model. Či kotol sníma aj otáčky čerpadla, alebo ho "len" riadi.
Odpovedať
stitok
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?