Fotovoltika a EL.Kotol Protherm 18KW

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či má niekto podobnú konfiguráciu alebo by vedel niečo poradiť. Bude mi inštalovaná fotovoltika s výkonom 10 kW: 1× hybridný menič DEYE SUN-10K-SG04LP3-EU 22× fotovoltický panel CanadianSolar CS6.2-48TD-460W mono (460 W, čierny rám) 1× batéria DEYE RW-M6.1-B, 6.1 kWh, nízkonapäťová Aktuálne mám elektrokotol: PROTHERM RAY 18KE, závesný elektrokotol s výkonom 18 kW k tomu bojler 120 l, ktorý má zvrchu prípravu na montáž špirály. Z toho, čo som si naštudoval, kotol pri ohreve TÚV ide vždy na plný výkon. Moja idea (a zároveň odporúčanie od firmy, ktorá bude FVE inštalovať) je: znižiť výkon kotla, a inštalovať elektrickú špirálu do bojlera, ktorá by bola napájaná z prebytkov fotovoltiky cez menič. Chápem, že v zime to nebude úplne efektívne, ale cieľom je využiť prebytky počas slnečných dní. Otázka znie: Je tento návrh v poriadku, alebo sa to dá spraviť ešte lepšie? Kotol plánujem do budúcna nahradiť tepelným čerpadlom. Ak chýbajú nejaké technické parametre, rád doplním. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od crit:

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či má niekto podobnú …
@crit mám el. kotol i bojler ale zvlášť , lebo voda na kúrenie do radiátorov má stále inú teplotu, podľa vonkajšej teploty,ale bojler má stále rovnakú teplotu,ohrievam len na 40st slabým výkonom 1kW,aby sa rýchlo nezväčoval objem 80l voda sa točí stále , ked treba dohrieva, mám DD5 známi staval nový dom má FV i zvlášť nadoby TČ vzduch-voda prednostne nahrieva ked je vonku teplejšie, má do -25 a napája polahovku, stačí menej teplá voda, , pri novostavbe v A0 sa to vždy zaplatí
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@crit mám el. kotol i bojler ale zvlášť , lebo v…
@duzu Kotol a bojler sú zvlášť, to áno, no na kotli si osobitne kontrolujem vodu pre podlahové kúrenie a osobitne pre TÚV. TÚV mám nastavenú na 45 °C. V zime mi na podlahové kúrenie stačí nastavenie na 26–27 °C. Tiež mám DD5.
Odpovedať

@duzu Kotol a bojler sú zvlášť, to áno, no na kot…
@crit tiež mením výkon ručne, už mám odskúšané kedy aký výkon na udržovanie vnútornej teploty mám termostat
Odpovedať
Profilova fotka

@crit akú máš dennú spotrebu el. energie? lebo tiež som tu nedávno riešil FVE aj s batériou... tým, že ideš dávať len 6,1 KW batériu a s kombináciou s elekrokotlom, tak ti bude stále cyklovať...tú bateriu by som ani nedával a radšej ušetril €
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@crit akú máš dennú spotrebu el. energie? lebo ti…
@iamriso dennu neviem odmerám, cyklovať znamena čo?
Odpovedať
Profilova fotka
@crit znizit vykon na protherme je pomerne jednoduche, len treba ratat s tym, ze ak mas kotol zapojeny ako "prietokovy" tak to stihat ohrievat vodu pri znizenom vykone (povedzme na 9kw) nebude. Rovnako pri teplotach pod -10C moze nastat pripad, ze nebude stihat dokurovat, ale to je malo pravdepodobne. 10kWp elektraren ti v zime v beznom mesiaci december/januar vyrobi 400-450kwh elektriny, takze pokial nebudes mat virtualnu bateriu tak predpoklad, ze slnecnych dni (ktorych je malo) je silne optimisticke a fungovat nebude.450kwh ti zoberie viac-menej len menic. marec-oktober by si mal byt sebestacny. osobne by som e.kotol nechal zapojeny priamo na distribuciu a na menic pripojil len bojler .... k baterii, idealna velkost je 2x denna spotreba, ale aj 6kwh je lepsie ako nic. S cyklovanim by som si hlavu nelamal....ta baterka bude aj tak november-februar stale vybita, takze nema ani co cyklovat....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@crit znizit vykon na protherme je pomerne jednod…
@mgx Predpokladam, ze to chce riesit kotlom kvoli asymetrii menica, a 3f spirala do toho bojlera nevleze. Inak suhlas, 6kWh bateria, to neviem, ci neni lepsia ziadna (ekonomicky urcite). Umyvacka pracka, nedajboh si uvarim kafe a bateria fuc. Ale zas dokaze premavat pri vypadku DS.
Odpovedať
Profilova fotka
Je dobré, že ideš do max. výkonu 10kWp, pokiaľ bude kúrenie elektrické. Špirálu do bojlera by som rozhodne dal hneď od začiatku práve kvôli využitiu prebytkov, ale v tomto prípade je elektrina jediný spôsob ohrevu TUV. Problém je, že špirála z vrchu bojlera zrejme neohrieva celý objem. Ohrev TUV elektrokotlom cez teplovodný výmenník je podľa mňa hlúposť, teda lepšie by bolo použiť obyčajný el. bojler, ale s väčším objemom, povedzme aspoň 200l, aby zásoba TUV dokázala preklenúť aspoň nejaký ten zamračený deň. Ak uvažuješ o TČ, tak samozrejme bojler s výmenníkom asi budeš potrebovať. Pokiaľ ide o batériu, 6kWh je dosť málo. V normálnej domácnosti bez el. vykurovania, by to bolo rozumné mjnimum pre pokrytie nočnej spotreby, pri kúrení však bude táto spotreba o dosť vyššia. Ideálna v tomto prípade mi príde kombinácia fyzickej a virtuálnej batérie. Cyklovania batérie sa až tak veľmi báť netreba. Baterka môže, pokiaľ sa nabíja len zo slnka, urobiť max jeden cyklus denne. To je, pri bežne udávanej životnosti LiFePo4 akumulátorov, 16 rokov. Ťažko očakávať, že baterka vydrží oveľa dlhšie aj keby sa vôbec nepoužívala. Problém bude skôr s dovoleným zaťažením takej malej batérie. Pri odporúčaných nabíjacích/vybíjacích prúdoch 0,5C bude max. zaťaženie do 3kW. Druhá vec: je vôbec možné pripojiť 18kW el. kotol na 10kW menič? Predpokladám, že sa dá spínať stupňovite, v tom prípade si viem predstaviť 9kW, ale to už nezostane takmer žiadna rezerva pre domácnosť. TČ to samozrejme vyrieši. Pokiaľ by elektrokotol mal ísť na FVE, tak len na veľmi obmedzený výkon. Lepšie by bolo pripojiť ho priamo na DS a využiť aspoň lacnejšiu elektrinu z VB.
Odpovedať
Profilova fotka
https://flipbook.pagepreserve.com/dey... ten menic je hybridny, takze 45A vie potiahnut aj z distribucie (ci na fazu alebo sumarne sa da lahko otestovat....). Zvysok pokryje z baterky, MPPT trackera, zavisi od priority nastavenia zdroja.
Odpovedať

@crit ak je obmedzeny rozpocet, tak by som radsej riesil TC namiesto elektrokotla ako FV. Idealny stav je napajat efektivne TC z FV, kludne tam moze elektrokotol ostat ako zaloha popripade dokurovanie na vyssiu teplotu.
Odpovedať
Profilova fotka

https://flipbook.pagepreserve.com/deye-sun-5-6-8-…
@mgx Samozrejme, máš pravdu. Tých 45A bude zrejme na fázu. Inak by to bolo stále len 10kW. Alebo 10kW sieť + 10kW menič? Ťažko povedať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@mgx Predpokladam, ze to chce riesit kotlom kvoli…
@kejsix Ale sak pracka umyvacka ide cez den,teda z panelov.Ja mam tiez len 6kWh bat,ale v pohode cez den pracka,potom el rura,a ete raz pracka.No problema za slnecneho dna a 6kWp panelov.A anahriaty bojler k tomu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@kejsix Ale sak pracka umyvacka ide cez den,teda …
@dusan72 Sak za slnecneho dna ano. Inak Ti to vyda akurat tak na tu vodu.
Odpovedať

@dusan72 Sak za slnecneho dna ano. Inak Ti to vyd…
@kejsix Sak ano.Preto chcem este pridat panely,ale bat mi zatial staci.Kazdý má samozrejme ine naroky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

Je dobré, že ideš do max. výkonu 10kWp, pokiaľ bu…
@aldron No co som pozeral bojler mam nastaveny na 9kw dnes som sa v tom šprtal, zena sa sprchovala asi 10 minut a bojler ohireval vodu cca 8 minut presne som to nestopoval, v bojleri uz tepla voda nejaka je tam to len dohrieva vodu. Co sa tyka TČ tak to tento rok nebudem riesit. Skor o rok dva. Musim ist s tym co mam FV uz je objednana aj dotacia vycerpana, skor neskor rozsirim FV o dalsiu bateriu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ono s tým príkonom asi problém nebude, ale pokiaľ to menič nezvládne, tak sa bude elektrina "pricucávať" zo siete a to by bola škoda. Bude to teda potrebné zmenežovať tak, aby priama využiteľnosť FV bola maximálna.
Odpovedať
Článok sa načítava...
pri elektrickom kureni (ci uz rohoze/elektricky kotol alebo tepelne cerpadlo) si zavisly na produkte Virtualna Bateria, kde si vyrobenu energiu vies preniest z leta do zimy. Tento produkt tu za par rokov nemusi byt (uz teraz sa vyrazne znorsuju podmienky) a preto si treba polozit otazku, ci moja FVE dava zmysel aj bez virtualnej baterie. Rozdiel medzi vyrobou v lete a zime je 5 nasobny (v mojom konkretnom pripade to je 2250kWh jun vs. 450kWh december). Fyzicka bateria nepomoze, lebo v zime ju budes mat furt prazdnu, ty si proste potrebujes "preniest" 5MWh z leta do zimy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

pri elektrickom kureni (ci uz rohoze/elektricky k…
@zacik No a len si pripomenme, že tepelné čerpadlo tých 450kWh znásobí.
Odpovedať

@zacik No a len si pripomenme, že tepelné čerpadl…
@kejsix samozrejme, ale z tych 450kWh ti povedzme 300kWh zozerie bezna spotreba domacnosti a na kurenie ti ostava 150kWh. Nepoznam nikoho vo svojom okoli kto ma pocas vykurovacej sezony celkovu mesacnu spotrebu domacnosti menej ako 1MWh ak kukri tepelkom.
Odpovedať

@kejsix samozrejme, ale z tych 450kWh ti povedzme…
@zacik To je jasné. Ja len na margo toho, že ak niekto nad TČ uvažuje a má naň rozpočet, tak s VB to dáva väčší zmysel (ešte zatiaľ...). Ja som offgrid cca marec-november, kúrim plynom - cca 350€ annum. Uvidíme, ako poskočí cena plynu, ale ako náhrada sa mi zatiaľ najviac pozdáva supiiik-ov projekt, alebo monoblok z čajny. Chápem zadávateľa, dať si spraviť TČ na kompletku firme je slušný ranec.
Odpovedať
Profilova fotka
z tych 150kwh co teoreticky zostane zozerie menic sam 70-100kwh za mesiac. Takze zostane 80-50kwh.
Odpovedať

z tych 150kwh co teoreticky zostane zozerie menic…
@mgx Tie gridové majú tiež také straty?
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix nevyhoda HF technologie a aktivneho load trackingu. Ak si das google "Deye idle consumption" zistis ze priemer je 70-100W podla modelu (idle) az po 250-300W ked je v zatazi. Pri off je to 20-40W. Menic co chce je hybridny, preto nieco spapat musi....
Odpovedať

@kejsix samozrejme, ale z tych 450kWh ti povedzme…
@zacik napr vo februari som mal spotrebu z dist siete 223kw a z FVE 5.6kwp 361 kw. Plyn nemam, kurim TC.
Odpovedať

@kejsix nevyhoda HF technologie a aktivneho load …
@mgx Tak moje multiplusy sú LF a tiež dobre žerú naprázdno. Ale 300W je slušné, to som nevedel, dik.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix moj xtender zerie 2w standby, 8w idle, az po 20W pri nominalnom vykone. Vsetko krat 3, aj ked v zime prepnem 3fazovu FVE na 1faz a dalsie sa zapinaju len podla potreby. 3fazove stroje pripajam priamo na distribucku. Ked dnes stoji 1kwh baterka v cine 50dolarov tak nema vyznam riesit a je lepsie si kupit vacsiu baterku co 3-4 dnovu spotrebu domu skratka pokryje.
Odpovedať

@kejsix moj xtender zerie 2w standby, 8w idle, az…
@mgx To mi je jasné, začínal som s 10kWh, o ničom. Aktuálne 70kWh 4 sady lfp skladačky a to je už pohoda.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kkristian:

@zacik napr vo februari som mal spotrebu z dist s…
@kkristian daj november, december a januar. Februar mam dvojnasobnu vyrobu oproti decembru
Odpovedať

@kkristian daj november, december a januar. Febru…
@zacik to záleží od toho kde bývaš , kde je kedy najviac slnečných hodín, na Skalnatom plese je niekedy v zime až +16 st a úplne jasno pri inverzii a v PP hmla,to tam nebýva často ani v lete
Odpovedať

@kkristian daj november, december a januar. Febru…
@zacik november DS 169 FVE 270 december DS 227 FVE 181, januar DS 288 FVE 192.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?