Fotovoltarika umiestnenie menicov

neviem ci som to spravne pomenovala, na streche mame solarne panely, mozu tie zariadenia na elektrinu, ktore patria k panelom byt umiestnene vedla plynoveho kotla? mame malo miesta. viem ze vedla plynoveho kotla nemoze byt kotol na drevo, ten musi byt vo vedlajsej miestnosti, ale elektricke zariadenia tiez nie?
Odpovedať
A projekt je?
Odpovedať
nie, projekt nemame. panely na strechu sme montovali svojpomocne, muz je elektrikar, ale robi s priemyselnymi zariadeniami v zahranici a nevieme ake su nase predpisy a nerob rodinne domy, len doma u nas.
Odpovedať
Profilova fotka
@denkatn plynovy kotol by mal mať nejaké odstupové vzdialenosti definované v návode. Samozrejme aj menič/striedač má určené rozostupy zo všetkých strán. Pokiaľ je to v technickej miestnosti, a došlo by k úniku plynu, tak je jedno či je striedač umiestnený 2 metre od kotla alebo 0,5m, aj tak to rachne. Rachne to aj z vypínača na svetlo. Odstupové vzdialenosti sú potom pre horlavé predmety - nie pre výhradné elektrické zariadenia, takže by som sa riadil odporúčaniami výrobcu striedača 🙂
Odpovedať
@dominik_galaba na tom striedaci je zevraj iba odstupovana vzdialenost definovana 20 cm zhora, a 10 cm z boku, ale je to kupene cez inernet, tak nezaobera sa to slovenskymi predpismi.
Odpovedať
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2007-401 Sú tam definované vzdialenosti. Ale neviem o aké meniče sa jedná, aký stratový výkon budú mať, no vo všeobecnosti tie meniče docela kúria a potrebujú naozaj dobre chladenie. Neviem, či im to bude dopriate pri tej inštalácii. Ak sú straty v meniči už keby len 5%, tak napr. pri výkone 5kW to bude potrebné odvádzať 250W tepla preč. A to není málo. A to tých 5% tepelných strát je hodne optimistický údaj. Skôr by som rátal straty na 10% a tie treba dať z tých meničov mimo miestnosť.
Odpovedať
Predstavte si napríklad taký fén na vlasy, zapnutý napríklad na 1. stupeň ohrevu. A také niečo podobné môžu mať tie meniče. Teplo škodí meničom, hlavne čo sa týka kondenzátorov, čo majú v sebe.
Odpovedať
@frantisekca ale pri tom kotly nie je teplo, je na chodbe za drevenymi dvierkami a chodba je nevykurovana, nezda sa mi ze je tam teplo. okrem toho muz hovori, zevraj v zime ked sa kuri nepojde fotovoltarika, a naopak v lete nepojde kotol, vacsinou, stat sa ale moze ze prave na jar bude taky den, ze pojdu naraz . ale uvazujeme, zvazujeme to, vela miesta nemame, len v tej chodbe na druhu stranu, ale uz neozstane miesto na vesiaky. ale radsej bezpecnost ako vesiaky, ci?
Odpovedať
@denkatn chlapi tu riesia odstupy z dovodu chladenia menica. Ty sa skor pytas na legislativu ohladom plynoveho zariadenia.
Odpovedať
@frantisekca čo je v dome to je nie nikdy strata, nemá komín, strata je z KK, je to ako bežný el. spotrebič ktorý mení el. energiu okrem inej i na tepelnú, kedže ide nonstop je najmenej poruchový, poruchy sú časté pri zmenách zap -vyp
Odpovedať
Naozaj neviem o akú zostavu sa jedná, s akým výkonom. Ak sa jedná o niečo menšie, tak OK, ale ak je to asi 5 a viac kW, tak treba brať v úvahu, že tie meniče bývajú vo všeobecnosti hlučné a naozaj kúria. Pri napríklad 10 kW by som nejaké umiestňovanie na chodbe, za nejakými vratkami naozaj nechcel.
Odpovedať
mna zaujimalo vo vseobecnosti, ci by si to ludia dali tak blizko, ak vela ludi by mi napisalo , ze nemam to robit, ze uplne nebezpecne, tak pomoze pri rozhodovani. legislativa je dalsie hladisko na rozhodovanie, lebo som chcela vediet ci to nie je celkom zakazane.
Odpovedať
@frantisekca muz mi hovoril ze to je 5,5kW
Odpovedať
Článok sa načítava...
@frantisekca 5kW akurát vyrábajú panely, najväčšia strata je do 10%, tú je dobré pokryť z vlastnej batérie,máš to zdarma a budeš mať el. i pri výpadku siete
Odpovedať
Čo sa týka odstupu od toho kotla, tak isto v návode je asi aj nákres. Vyššie som dal link, kde sa taktiež riešia požadované odstupy. Navyše, je ešte možnosť medzi kotol a menič umiestniť vhodný nehorlavé predelenie. Ale nič to nemení na veci, že počas leta bude tam akoby fén zapnutý na 1. stupni. Čo ohľadom minimálne tepelného komfortu nebude zrovna nič príjemné.
Odpovedať
@frantisekca ohľadom tej hlučnosti kecáš, Solax X3 Hybrid-12.0 D (teda cez čiaru) idúci na plný výkon NIE JE zo vzdialenosti 1m počuť a keď dáš ucho k nemu, tak počuješ len tichučké šumenie. Platí to aj keď ide v režime Backup. Čo sa týka tepla, v pohode na ňom udržíš ruku. Ty to prezentuješ ako naštartovaný traktor kombinovaný s kachľami
Odpovedať
@foox Koľko stojí ten Solax? Keď si budem veci ohľadom fotovoltaiku riešiť, kúpim si Fabiu. Až by som nevedel čo s peniazmi, a chcel to naj, tak si kúpim RR. Máš dojem, že niekto, kto si to robí samodomo, bude kupovať RR a ne/riešiť pretoky, byrokraciu? Už keď si tu načrtol tvoju zostavu, si mohol uviesť aj ďalšie parametre a hlavne cenu... Aká tam je batéria? HV? Tie pokiaľ viem sú tiež dosť drahé...
Odpovedať
@foox tvoja skusenost, ale ekonomicka trieda v podobe Voltronicov huci ako fen a ked mas 3ks v jednej miestnosti, tak mi ver, ze by si to nechcel mat v obytnej casti.
Odpovedať
@frantisekca neriešim koľko stojí, riešim to čo si popísal za bludy. Ale ak si to naozaj nevieš nájsť, tak napr. tu: https://www.climex.sk/kategoria/fotov...
Odpovedať
Už som napísal, riešenie sa dá nájsť, otázkou je, či je cena takého riešenia akceptovateľná a hlavne pre niekoho, kto sa kôli fin. možnostiam rozhodol do samodomo riešenia.
Odpovedať
@denkatn Vedla kotla mozes mat elektricke zariadena varatane menicov od fotvoltaiky.Ide len o to,aby tam bolo odvetranie kvoli chladeniu,ktore pri kotli má byť tak či tak,aj ked z inych dovodov.
Odpovedať
dakujem vam vsetkym, uz mame trochu lepsiu predstavu, ze huči to ako server a robi to aj teplo. muz si to vsetko precita, co ste popisali, a rozhodne sa.
Odpovedať
Nemusí hucat, nemusí až tak kúriť. Všetko je to iba o Tom, o akú zostavu sa jedná. Iba som poukázal, že väčšinou tie (cenovo nižšie) komponenty sa zvyčajne tak správajú. A je to jedno, či sa jedná o spomínaného Axperta a jeho klonov, aj také Victrony sa prejavujú podobne. A nie, tie spomínané nehucia ako server, je to akoby skôr fén zapnutý na 1 stupeň 😁
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?