Horúca

Energopomoc 2026: Ako vypočítať nárok a koľko ušetríte

Zobraz úvodný príspevok
ÚRSO schválilo zvýšenie ceny za silovú elektrinu pre domácnosti na 104 €/MWh. Po započítaní vládnej energopomoci bude výsledná cena 72,70 €/MWh. Úrad zatiaľ nerozhodol o distribučných poplatkoch, ktoré tvoria druhú podstatnú časť koncovej ceny na faktúrach. Nárok na energopomoc závisí od tzv. veľkosti energetickej domácnosti. Počítanie koeficientov: prvá osoba: 1 každá ďalšia dospelá osoba: 0,7 dieťa do 14 rokov: 0,5 Príklad: dvaja dospelí (1500 € hrubý mesačný príjem každý) + dve deti do 14 rokov. Koeficient domácnosti: 1 + 0,7 + 0,5 + 0,5 = 2,7. Príjem domácnosti: 3000 € / 2,7 = 1111,11 €. Keď je výsledok nižší ako 1930 €, domácnosť má nárok na energopomoc. Podľa odborníkov pôjde pri elektrine o nárast zo súčasných 61 € na 104 €/MWh, resp. 72,70 €/MWh s energopomocou. Z médií: domácnosti bez energopomoci môžu očakávať približne 20 % nárast účtov za elektrinu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hey_hou:

@kuracinarez pri dividendách sa bavíme o vyplácan…
@hey_hou OK,nikde som sa nedocital,co tym myslia.A zase sme na zaciatku,ze system vyplacania energopomoci je na ...Ako som pisal,ludia maju 40mld.na uctoch.OK stat to nemoze vidiet.Ludia maju investicne byty,pozemky,btc,akcie,etf atd.Proste tych 10% domacnosti co vpadnu so systemu su zanedbatelne.Ani sa s tym nemuseli zaoberat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@hockto prijem ludi pracujucich v zahranici sa ne…
@akvi S tým daňovým sa mýliš. Posielajú "pozdrav" o chýbajúcom daňovom, takže prehľad o príjmoch zo zahraničia je. Osobná skúsenosť...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@akvi S tým daňovým sa mýliš. Posielajú "pozdra…
@frantisekca asi ako komu. Mám tam rodinu aj kamošov, nikto daňové nepodal minimálne posledné tri roky, nikomu nič neprišlo, práve sme sa o tom bavili, lebo tiež majú TP u rodičov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@frantisekca asi ako komu. Mám tam rodinu aj kamo…
@akvi DÚ má čas. Akurát včera mi prišiel dáky nedoplatok za 2018 a 2019 rok, tak tam musím ísť, že o čo sa jedná... Za 2018 im nedám nič.... To už je premlčané...
Odpovedať
Už som sem písal, že po kontrole nároku na energopomoc som sa dozvedel, že v prípade elektriny nároku mám, no v prípade plynu nie. Na infolinke mi bolo povedané, ze majú chybu v systéme a ba odstránení sa pracuje. Nedalo mi a pátral som po probléme ďalej. Pri kontrole vyúčtovacích faktúr za posledné roky som zistil, že do roku 2024 som mal pridelené určité POD číslo, ktoré keď zadám na stránke energopomoci, tak sa dozviem že nárok na energopomoc mám. Z neznámeho dôvodu odrazu na vyúčtovanie faktúre z roku 2025 mám uvedené iné POD číslo, ktoré keď zadám na stránke energopomoci, tak odrazu nároku na energopomoc nemám. Pritom oproti predošlým rokom sa nič u mňa nezmenilo. Ani adresa trvalého pobytu, ani počet členov domácnosti, ani tarifa a dokonca aj množstvo odobraté plynu je takmer rovnaké. Tak som volal na infolinku SPP a na moje veľké prekvapenie nemajú ani len tušenie z akého dôvodu sa mi tento rok zmenilo POD číslo. Momentálne som napísal žiadosť o prešetrenie dôvodu zmeny POD čísla a čakám na odpoveď.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chinatech:

Už som sem písal, že po kontrole nároku na energo…
@chinatech Nemenili ti náhodou niekedy v tom období plynomer? Neviem či by to s tým nemohlo súvisieť ale pri tých blbcoch nikdy nevieš...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@chinatech Nemenili ti náhodou niekedy v tom obdo…
@toky1 Menili, ale pani na infolinke povedala že POD číslo je jedinečný identifikátor a je nemenný. Tak čakám na odpoveď, že prečo sa u mňa tento rok zmenil.
Odpovedať
@akvi no ano, ved to je prave ono, stat nevie prijem ludi pracujucich v zahranicich a zijucich na SR, tym padom nemoze nastat situacia, popisana purplestickom o dochodcoch a neuznanej energi pomoci z dovodu deti, pretoze prijem deti sa nerata, len osoby ako koeficient, tym padom prave toto ludom pomoze
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@akvi no ano, ved to je prave ono, stat nevie pri…
@hockto ano, príjem detí, ktoré sú v zahraničí, ten sa neráta. Ale ráta sa príjem detí, ktoré napríklad pracujú v BA za pomerne nadstandardny príjem a TP majú na "valale" u rodičov. A že takýchto je ozaj veľa, to sa nemusíme baviť, to nám je asi všetkým jasné.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?