Nová
Horúca

Energopomoc 2026: Ako vypočítať nárok a koľko ušetríte

ÚRSO schválilo zvýšenie ceny za silovú elektrinu pre domácnosti na 104 €/MWh. Po započítaní vládnej energopomoci bude výsledná cena 72,70 €/MWh. Úrad zatiaľ nerozhodol o distribučných poplatkoch, ktoré tvoria druhú podstatnú časť koncovej ceny na faktúrach. Nárok na energopomoc závisí od tzv. veľkosti energetickej domácnosti. Počítanie koeficientov: prvá osoba: 1 každá ďalšia dospelá osoba: 0,7 dieťa do 14 rokov: 0,5 Príklad: dvaja dospelí (1500 € hrubý mesačný príjem každý) + dve deti do 14 rokov. Koeficient domácnosti: 1 + 0,7 + 0,5 + 0,5 = 2,7. Príjem domácnosti: 3000 € / 2,7 = 1111,11 €. Keď je výsledok nižší ako 1930 €, domácnosť má nárok na energopomoc. Podľa odborníkov pôjde pri elektrine o nárast zo súčasných 61 € na 104 €/MWh, resp. 72,70 €/MWh s energopomocou. Z médií: domácnosti bez energopomoci môžu očakávať približne 20 % nárast účtov za elektrinu.
Odpovedať
@hockto od 8.12.2025 sa už bude dať zavolať na infolinku energopomoci, kde by ti mali hneď zodpovedať otázky. Určite budem volať, aby som vedel načom som.
Odpovedať
Elektriku potrebuje kazdy a nic s tym neurobime, tak si proste priplatime a ide sa dalej... Cesi by ti vedeli rozpravat, ked im vyskocilo zdrazenie v 2021 o viac ako 100% medzirocne!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@hockto od 8.12.2025 sa už bude dať zavolať na in…
@purplesticks na linku energopomoci budes volat zbytocne, to ze narok nemas si si uz odpovedal. a to kolko budes platit realne za EE oni s tebou riesit nebudu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

Elektriku potrebuje kazdy a nic s tym neurobime, …
@rkorba to som nevedel. Každopádne je tu nádej, že budúca vláda nastaví lepší systém. Táto forma "pomoci" postráda logiku. Napríklad, nárok na energopomoc majú domácnosti, ktoré spĺňajú bonitu do celkovej spotreby 30MWh - veď to je spotreba malej firmy a nie RD.
Odpovedať

@rkorba to som nevedel. Každopádne je tu nádej, ž…
to je preto, ze to mozes mat na viac objektov. Cize ak si napr sro a vyplacas sa cez dividendy, ktore sa do vypoctu bonity nerataju, tak mas narok na energo pomoc na napr svoj byt, chatu a povedzme 3 investicne byty, ktore prenajimas a kde este zdvyhnes najom kvoli vysokym cenam energii... a takto si tu zijeme
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

to je preto, ze to mozes mat na viac objektov. Ci…
@hockto väčšine ľudí sa do bonity zaráta aj príjem z prenájmu, tým pádom je možné, že energopomoc nedostanú.
Odpovedať

@hockto väčšine ľudí sa do bonity zaráta aj príje…
@purplesticks prijem z prenajmu pokial si dobre pamatam sa do "vzorca" pre energo pomoc nerata Edit: Nezapočítavajú sa príjmy: z prenájmu (§ 6 ods. 3 ZDP), z pasívnych autorských honorárov (§ 6 ods. 4 ZDP), z kapitálového majetku (§ 7 ZDP), ostatné príjmy (§ 8 ZDP), podiely na zisku - dividendy, nemocenské dávky (nemocenské, ošetrovné, materské, tehotenské), úrazové dávky, dávky z garančného poistenia, dávky v nezamestnanosti, štátne sociálne dávky (rodičovský príspevok, prídavky na deti, príspevok pri narodení dieťaťa, kompenzačný príspevok baníkom atď.), dávky v hmotnej núdzi, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia podľa zákona č. 447/2008 Z. z. vrátane peňažného príspevku na opatrovanie, sociálna výpomoc a príspevky podľa zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách, príspevok na starostlivosť o dieťa (tzv. „jasličkovné“) podľa zákona č. 561/2008 Z. z., príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa podľa zákona č. 627/2005 Z. z., ktoré sú vyplácané náhradnému rodičovi (opakovaný príspevok náhradnému rodičovi a osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi), doktorandské štipendium, atď.
Odpovedať

@rkorba to som nevedel. Každopádne je tu nádej, ž…
@purplesticks náš bežný starý vidiecky dom 200 m2 , ročne , plyn kúrenie 18000 kWh , plyn TUV 3000 kWh , elektrina 2500 kWh .... spolu 23500 kWh na energie , takže tých limitných 30000 kWh na energie nie je až tak veľa
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@purplesticks náš bežný starý vidiecky dom 200 m…
@rudy1973 Ja som čítal niekde, že limit 30MWh platí pre elektrinu, a pre plyn 100MWh. Čiže pre domácnosť 30+100MWh. https://www.interez.sk/vlada-schvalil...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?