Elektrická prípojka a vecné bremeno

Profilova fotka
Zdravim vás, viem že sa to tu už asi dosť krát riešilo ale nevie mi niekto pomôcť. Ide o el. prípojku ktorá vedie cez súkromný pozemok po obecnej ceste až k nám. Na stavebnom úrade od nás požadujú povolenie od obce o tom že môžeme viesť kábel cez cestu, a od súkromníka požadovali aby sme mali niečo podľa zákona 139 " iné práva k stavbám " vraj je to vecné bremeno. No geodet tvrdí z stačí len k tomu zmluva a nie žiadne vecné bremeno. Tak ako to je ? Vie mi niekto poradiť?
Odpovedať
Na pripojku ti stačí zmluva resp. súhlas, ale akonahle tam budeš chcieť stavať, stavebny urad si bude pýtať vysporiadanie pozemkov kade vedie pripojka t. j. vecne bremeno.
Odpovedať
Profilova fotka
Najhoršie je na tom to že ten stĺp je od hranice cca 10m a kôli tomu takéto komplikácie... Výhodou toho je že majiteľ je môj strýko a ten nemá problém s podpisom... Len zas ďalšie papiere a behanie po úradoch kôli vecnemu bremenu.
Odpovedať
@tomas_korman len neskôr predať pozemok s vecnym bremenom môže byť problém aj keď je to len elektrický stĺp a kábel. Lebo ak ho budúci majiteľ presekne musí ho na vlastné náklady opraviť, nemôže si v tých 10m nič postaviť atď. Iné miesto pripojenia možné nie je?
Odpovedať
Profilova fotka
Stavať tam aj tak nieje možné lebo pozemok na to nemám predpoklady. Stĺp je tam ešte jeden ale tam by som musel ísť asi cez 4 pozemky.
Odpovedať
@tomas_korman Nikdy nie je potrebné vecné bremeno (to si len stavebné úrady zjednodušujú), ale je to pre istotu užívateľa prípojky. Iným právom k pozemku sa rozumie aj napríklad nájomná zmluva.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik Zaujímavá informácia. Možno to budem aj takto realizovať. Dá sa ťa nájomná zmluva použiť aj pri el. prípojke?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?