El. kábel

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, nie som elektrikár, tak sa idem poradiť. Aký elektrický kábel kúpiť od el. rozvádzača (stĺpa,prípojky), ktorý treba priviesť do domu? Teda k vnútornej poistkovej skrinke? Dik.
Odpovedať
1
2
AYKY-J 4x10 alebo AYKY-J 4x16.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@duzu prečo ho zbytočne pletieš? Jasne sa vyjadri…
@gadefox ale na to je hliník najlepší,lebo má najlepší spoj mechanicky i elektricky, istotne lepšie ako svorky a nebude sa sním manipulovať aby sa polámal , na vnútornú inštaláciu je med lepšia a prečo sa ohlašuješ na moju odpoved ty?, elektrinu si videl tak s rýchlika ale si ju neštudoval
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@gadefox ale na to je hliník najlepší,lebo má naj…
@duzu rozumiem, ale podľa mňa ho zbytočne pletieš..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od freddie32:

AYKY-J 4x10 alebo AYKY-J 4x16.
@freddie32 AYKY-J 4x10 je nevyhovujúci kábel.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od fero1821:

Pýtal som sa na to preto, lebo každý radí ináč. V…
@fero1821 prečo sa teda nedržíte toho projektu, keď ho máte?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@fero1821 prečo sa teda nedržíte toho projektu, k…
@merak Plný súhlas !!! Tak pánko má spracovaný projekt a zbytočne nás tu všetkých zasmradil... Normálne som nasratý sám na seba, že som strácal čas s dobrým úmyslom pomôcť!
Odpovedať

prečo každý med ked sa hliník lepšie lisuje za st…
@duzu A Ty osobne by si urobil hliníkovú prípojku sebe, alebo svojmu synovi/dcére?... Tak vidíš, prečo to takto radíš inému človekovi ? (i keď pravda, elektrikárskym kritériam vyhovuje to, čo si napísal)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@duzu A Ty osobne by si urobil hliníkovú prípojku…
@petersd a prečo by nie...
Odpovedať

@petersd Ja mam hlinik 4x35 (+- ekvivalent cyky 4x25) dlzka od elektromeru k domovemu rozvadzacu cca. 40m. Cenovo je hlinik vs meď cca. 1/5. Min. pouzitelny prierez hlinika je 16mm2, hlinik je problematicky pri malych prierezoch.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marelektro:

@petersd Ja mam hlinik 4x35 (+- ekvivalent cyky 4…

@marelektro Cenovo je hlinik vs meď cca. 1/5

Takto vznikajú fámy, bez urážky. Čekol som prvý eshop, ktorý vyhodil google: CYKY-J 4x10mm2 stojí 7,16 Eur. AYKY-J 4x16mm2 2,60 Eur t.j. 2,76x lacnejšie, nie 5krát. Až pri väčších prierezoch je pomer 1/5.. Ušetríš 4,56 Eur per meter. Väčšina domových rozvádzačov je vzdialená od elmer +- 10m, pokiaľ sa nejedná o nejakú anomáliu, že RD je na konci lesa alebo stĺp v prdeli. Ušetrená suma je v týchto prípadoch zanedbateľná..

Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

>@marelektro Cenovo je hlinik vs meď cca. 1/5 Ta…
@gadefox Preco zase tak agresivne :-), ja som odpisoval @petersd, ze hlinik nie je na tento ucel podradnejsie riesenie. cyky 5x10 (4x10), alebo AYKY 5x16 (4x16) je uplne minimum pre pripojku RD a nevidim ziadny problem ak sa pouzije hlinik. Na nejake rady je prilis malo vstupnych informacii od @fero1821. Ty vies aku ma dlhu pripojku ?, Ak mas vacsi prierez, usetris aj dlhodobo na spotrebe, elektromer ti meria do spotreby aj straty na vedeni za elektromerom. Cim vacsi odber el. energie mas, tym rychlejsia je navratnost do hrubsieho kabla, kvoli stratam. Vies aky ma instalovany prikon v projekte? Je to novostavba, alebo stary dom? Nebude este musiet vybudovat uzemnenie ak pouzije 4x10 pre rozdelenie zo sustavy TN-C na TN-S? @fero1821 by sa mal hlavne opytat projektanta, ci nieco ziska, ak 5x10 nahradi inym kablom a zvazit za a proti. 5x10 (4x10) je minimum uz moze ist s dimenziou iba hore. Ak otazku napisal kvoli tomu, ze chcel usetrit, tak moc priestoru nema. Relevantnu odpoved dostal uz v 2 prispevku a od @nutrino.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@fero1821 elektricka pripojka je kompleksnejsi pr…
sorry @neutrino :-)
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Preco zase tak agresivne :-), ja som odp…
@marelektro huh? :) nemyslel som to ako útok. Inak otázky sú dobré..
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Preco zase tak agresivne :-), ja som odp…
@marelektro "Nebude este musiet vybudovat uzemnenie ak pouzije 4x10 pre rozdelenie zo sustavy TN-C na TN-S?" Prečo by mal budovať uzemnenie pre rozdelenie sústavy?
Odpovedať

@petersd ja aj mám hliníkovú prípojku až do domu a dokonca zdarma, robila sa rekonštrukcia siete v ulici a každý má hliníkový kábel vzduchom dokonca až 32mm2 a nožové poistky na skrinke na stlpe pred domom 70A a všetke spoje vodičov sú lisované , je tam i dodatočné zemnenie a takmer každý má elektromer v rozvádzači na dome, ja mám IMS inde nie je miesto staršia ulica, domy sú tesne pri uličnej ceste, niekto nemá pred domom ani plot
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd ja aj mám hliníkovú prípojku až do domu …
@duzu 32mm2 Al kábel a 70A poistky - nejaké divné hodnoty
Odpovedať
Článok sa načítava...

@duzu 32mm2 Al kábel a 70A poistky - nejaké divné…
@merak 35 a 63 podla mna :-)
Odpovedať

@merak robil to i môj známi ešte zo základnej školy, že všade dávajú rovnaké a na dome mám vlastnú poistkovú skrinku pred rozvádzačom kde sú 50A poistky na závit tavné a hl. istič len 3x25A pred rekonštrukciou nebola vyššia kapacita a všetko na elektrinu, el kotol, bojler sú blokované lebo je DD5, naraz môže ísť i so sporákom , kde sú 4 platne sklokeramické odporový drot a rúra spolu cez 7 KW
Odpovedať

@merak ..na "70A poistky" pridal ešte k pôvodným nejaké drôtiky naviac...🙂 to asi z kábla 35mm2 zostal 32mm2..
Odpovedať
Profilova fotka

@merak robil to i môj známi ešte zo základnej šk…
@duzu ja som reagoval na tie divné hodnoty, lebo viem, že sú káble 35mm2 alebo 50mm2, nie 32mm2 a poistky sú 63A alebo 80A ale nie 70A.
Odpovedať

@petersd ja aj mám hliníkovú prípojku až do domu …
@duzu Keď Ti to robí niekto cudzí, a k tomu ako verejnú sieť, tak je mi jasné, že Ti hebne hliník a nie meď. Aspoň sa toho zbavil
Odpovedať
No vrátim sa do diskusie, keďže som tu nebol 3 dni. Takto. V projekte mám 5x10mm2. Stavať bude firma, ale ten daný kábel si tam mám priviesť logicky ja, čo je bežné. Chápem, že máte názor, že drž sa projektu, no pýtal som sa viacerých, že ako, tak niekto povedal 4x10mm2, v projekte mám 5x10mm2, no viacerí aj tu ale aj jeden elektrikár povedal, že ak chcem myslieť aj do budúcna, tak 4x16mm2. Teda už v tom mám guľáš. Ak projektant vyžadoval 5 žíl, tak už uvažujem aj nad 5x16mm2. Teda ani by to nebol taký problém, len potom tu narážam na komenty typu, že so 16 stkou sa zle robí, tak či ten elektrikár s firmy, nebude mať s tým problém. Ďalšia vec, ak zmenim na 16 stku, to už jedno či 4 alebo5 žilový, tak či aj následne ten druhý 3x1,5 by som musel nejak prispôsobovať. A pre úplnosť dĺžka toho kábla je tak 30 metrov cca od prípojky do domu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od fero1821:

No vrátim sa do diskusie, keďže som tu nebol 3 dn…
@fero1821

ten daný kábel si tam mám priviesť logicky ja, čo je bežné

Nie je to logické, ani bežné. Mne kábel ťahali do domu elektrikári, napríklad..

narážam na komenty typu, že so 16 stkou sa zle robí

Pocity majstrov ťa vôbec nemusia zaujímať. Elektrikár môže odmietnuť zapojenie 16tky z akýchkoľvek dôvodov (náboženské presvedčenie) - v tom prípade vymeň elektrikára.

Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?