Odpoveď na príspevok od fero1821:
Ahojte, nie som elektrikár, tak sa idem poradiť. … @fero1821 CYKY-J 4x10mm2Odpoveď na príspevok od fero1821:
Ahojte, nie som elektrikár, tak sa idem poradiť. … @fero1821 aka dlzka, ake zatazenie, aky sposob ulozenia atd? ak to nechces preplatit, alebo casom vymienat, daj si to prepocitatOdpoveď na príspevok od 1michal89:
@fero1821 CYKY-J 4x10mm2 @1michal89 Ty si iný strelec 😄Odpoveď na príspevok od ondro81:
@fero1821 aka dlzka, ake zatazenie, aky sposob ul… @ondro81 Bod rozdelenia esteOdpoveď na príspevok od ondro81:
@fero1821 aka dlzka, ake zatazenie, aky sposob ul… @ondro81 No, určite tam bude trojfáza na indukciu. A možno ešte aj jedna vzadnej časti domu.Odpoveď na príspevok od fero1821:
Ahojte, nie som elektrikár, tak sa idem poradiť. … @fero1821 elektricka pripojka je kompleksnejsi problem a je tam viacero otazok. Aka je vzdialenost od hodin do domoveho rozvadzaca? Aky bude istic v rozvadzaci merania? Kde bude bod rozdelenia? Pripojka ako taka sa projektuje a nasledne treba spravit pre pripojenie reviziu (neviem ci uz nestaci aj cestne prehlasenie ze to bolo vykonane podla projektu a noriem) napriklad v ZSDIS.Odpoveď na príspevok od 1michal89:
@fero1821 CYKY-J 4x10mm2 @1michal89 ...Ten kábel chce ako prípojku do domu, nie na nabíjanie smartfónu...Odpoveď na príspevok od kejsix:
@1michal89 Ty si iný strelec 😄 @kejsix Aka otazka, taka odpoved :DOdpoveď na príspevok od zicher:
ja mám cyky-J 4x16mm2, bod rozdelenia v domovom r… @zicher To si zazichroval s tym 4x16 :D :D, preto mas prezyvku zicherOdpoveď na príspevok od technik007:
@1michal89 ...Ten kábel chce ako prípojku do domu… @technik007 Smiešne, ešte teraz sa smejemOdpoveď na príspevok od 1michal89:
@technik007 Smiešne, ešte teraz sa smejem @1michal89 Na sebe??? Aj ja sa smejem na Tebe, 🤔nerob si z toho nič...Odpoveď na príspevok od fero1821:
Ahojte, nie som elektrikár, tak sa idem poradiť. … @fero1821 Nič nikomu nedávaj prepočítavať, šetri si peniažky. Zaužívaným štandardom na prípojku ku elmeru je CYKY 4 x 10 mm2 . Aj od neho ťahaj do domu CYKY 4 x 10mm2 a bod rozdelenia si urobíš až v rozvadzači v dome. Trocha ušetríš na jednej žile, oproti tomu keby si bod rozdelenia urobil už v elmeri. 😁 Nedávno som robil prípojku dcére, tak som dal CYKY 4 x 16mm2. Lebo ju má dlhšiu, vyše 25 m. Ale aj tak, sebe, či blízkym by som už každému dal radšej 16 mm2. Človek nikdy nevie čo bude o niekoľko rokov a je to trasa po verejnom.... A tak ako píše @zicher niekedy je 16-tka za super dobrú cenu. Na druhej strane mne vôbec nepripadá nejaké extra trápenie pracovať so 16-tkou. Keď ma kedysi neporazilo sťahovať stroje v jednej výrobnej fabrike, resp. robiť nanovo všetky prípojky ku strojom s CYKY 5 x 35 mm2, tak 4 x 10 mm2 je oproti nemu jemná pavučinka . 🤣Odpoveď na príspevok od petersd:
@fero1821 Nič nikomu nedávaj prepočítavať, šetri … @petersd Cize ziadny projekt, prepocet, nic, chod sa spytat na internety. Nejaky chytrolin, co nie je zodpovedny za nic, sa uz najde. A rovnako sa tam potom chod spytat, preco ti preblikne svetlo, ked zopne kompresor v tepelku alebo wallbox :) kazdy svojho stastia strojcom, su to vase dukatyOdpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd Cize ziadny projekt, prepocet, nic, chod… @kejsix projekt nie je garanciou kvality - ten môj bol napr. tak odfláknutý, že by som projektanta vyťahal za uši. Chodba 10m a len dva 6tky vypínače (dal som tri 6-7-6). V každej miestnosti len dve dvojzásuvky. Slaboprúd nula bodov (veď existuje Wi-Fi). Nakoniec som zobral sprej, niekoľko krát som pochodil po hrubej stavbe a označoval vypínače a zásuvky. Z projektu bola použitá IBA pečiatka projektanta, aby ma pripojilo ZSE. Tiež som nič nedal prepočítavať. Z elmer rozvádzača mám 16tku za cenu 10tky (elektrikár sa zbavil zbytku a ja pokojne spávam).Odpoveď na príspevok od gadefox:
Btw. ani jedna sieť nebola realizovaná podľa proj… @gadefox Prosim Ta... Ja nehovorim, ze ist za prvym a dat mu 1000 za projekt... ale dat to pozriet NA MIESTE niekomu, kto sa v tom pohybuje a ma vsetkych 5 po kope... Proste je doba, kedy nie su vynimkou dve elektroauta pri dome, do toho FVE ktora tlaci do gridu cez den co to da, poriadne tepelko, samozrejme silne cerpadlo v hlbokom vrte a mnoho ineho. Treba zohladnovat situaciu na mieste, pretoze ono ten prechodovy odpor a straty v konecnom dosledku prekrocia za zivotnost stavby dukaty usetrene pri pokladani niekolko krat, plus "benefity" ktore z toho plynu - kolisanie napatia v dome pri zatazeni atd... Proste nechcem z toho robit vedu, ale je tam zopar veci, ktore je dobre viediet a zohladit a nie len strelit od pasa dajte si 4x10... Ja som na toto uz fakt alergicky, pretoze potom tie nasledky castokrat chodim riesit resp. diagnostikovat a nie raz som uz videl smutne tvaricky, co rozkopavali pekne zamkovkou urobeny dvorcek, aby vymenili kabel... Lebo dajaky chytrak fero z dolneho konca im povedal, ze toto a hento staci, tak sa to robi.. Asi tolko z mojej strany.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@gadefox Prosim Ta... Ja nehovorim, ze ist za prv… @kejsix rozumiem, to dáva zmysel. A keďže diabol je v detailoch: tie smutné tváričky rozkopávali chodníky kvôli 10-tke alebo menšiemu prierezu? A príčinou nebolo, že kábel je (alebo podozrenie, že je) niekde seknutý ap..Odpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd Cize ziadny projekt, prepocet, nic, chod… @kejsix Keď elektrikár s praxou napr. urobí pre 50 +/- rovnakých RD 50 prípojok, a vidí že sú parametrovo identické, tak prípojka pre 51. taký istý RD bude iná ? Z vlastnej praxe viem, že skúsený elektrikár častokrát lepšie navrhne zákazku, než projektant - teoretik.Odpoveď na príspevok od gadefox:
Btw. podľa mňa je ten dotaz zle formulovaný (resp… @gadefox No, ale veď práve preto taká odpoveď. Na hrubú otázku, hrubá odpoveď. Aký kábel k RD?... Nuž CYKY 4 x 10mm2 !... Ak chcem mať istotu a rezervu do budúcna, tak CYKY 4 x 16 mm2... A otázka zakladateľa témy je vybavená. 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@kejsix Keď elektrikár s praxou napr. urobí pre … @petersd Síce si nepochopil, ale aspoň si sa zapojil.Odpoveď na príspevok od fero1821:
Ahojte, nie som elektrikár, tak sa idem poradiť. … @fero1821 keďže nie je známe, od akého rozvádzača kam presne ide ten kábel, akou trasou ide ten kábel, ako dlhý bude ten kábel, aké istenie tam bude, aká záťaž tam bude, tak treba dať kábel podľa projektu.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd Síce si nepochopil, ale aspoň si sa zapo… @kejsix namiesto tohto zbytočného flamewar si mi mohol odpovedať. Stačilo číslo (mm2) alebo ÁNO/NIE.Odpoveď na príspevok od fero1821:
Pýtal som sa na to preto, lebo každý radí ináč. V… @fero1821 tu ti väčšina poradila 10tku, v projekte máš 10tku - nešpekuloval by som, resp. čekni bazoš, možno Boh dá a nájdeš 16tku za polovičnú cenu..Odpoveď na príspevok od fero1821:
Pýtal som sa na to preto, lebo každý radí ináč. V… @fero1821 Tak daj 4x10 a bod rozdelenia PE-N je lepsie robit tam kde je hlavny uzemnovac teda v baraku. 3x1.5 je na HDO. Typujem ze elektriku si nejdes robit sam ked sa pytas taketo veci tak elektrikar ti poradi co kupit.Odpoveď na príspevok od duzu:
prečo každý med ked sa hliník lepšie lisuje za st… @duzu prečo ho zbytočne pletieš? Jasne sa vyjadril, že mu každý mudrlant "ekspert" radí inak. To robíš naschvál? Toto nie je voľná diskusia o tom, aký máš vkus na prívodný kábel! ale aké je štatisticky najčastejšie riešenie (a teda pravdepodobn najvhodnejšie). Potrebuje rýchlu a kvalitnú odpoveď a nie filozofovanie o hliníku..