Detektor uniku vody/zatopenia a napojenie na spinac cerpadla a jeho vypnutie...

Neriesil niekto nejaky modularny detektor zatopenia domu s pripojenim na nejaky spinac cerpadla - kedy by ho automaticky vypol? resp. aj vypinanie cerpadla na dialku, monitoring? cerpadlo je ponorka cez frekvencny menic..
Odpovedať
@radoslavc Hej, riešil som tento problém. Mám studňu v pivnici záhradného domu - viď aj moju galériu. Hrozí tam riziko, že keby prasklo to potrubie, tak čerpadlo bude tlačiť vodu do pivnice, až kým ju nezatopí a neskratuje. Tak som našiel špeciálny stykač - hladinový spínač. Je to kombinovaný stykač, ktorý buď pri určitej hladine zapne alebo vypne napájanie čerpadla. Treba k nemu aj hladinovú sondu. Tú sondu umiestnim tesne nad podlahu. Keby začala stúpať voda, tak vypne čerpadlo. Tu sú odkazy na súčiastky: https://www.svetsuciastok.sk/sk/podla... https://www.svetsuciastok.sk/index.ph... Kupoval som to na jeseň, ešte som to nestihol namontovať. Chystám sa na to teraz na jar.
Odpovedať
A ako to planujes zapojit? tu sondu napojis do toho rele..a to rele das medzi cerpadlo a istic v domovom rozvadzaci?
Odpovedať
@radoslavc elektrikar vyriesi za "par minut." Hlavne v pripade FM nie je problem si ho veľmi jednoducho odpaliť.
Odpovedať
@radoslavc pozri si v nastaveni frekvencneho menica ci tam nemas funkciu vypnutia pri podozrivom odbere, co by vyhodnotil ako zavadu a vypol cerpadlo.
Odpovedať
@rkorba Čo je podozrivý odber? Ak čerpadlo čerpá vodu a tá sa vylieva do pivnice, tak čerpadlo nemá podozrivý odber. Až do chvíle, kým voda nedosiahne elektroniku čerpadla, potom to skratuje a vyhodí poistky. U mňa by to už ale bolo skoro meter vody.
Odpovedať
@radoslavc Ten spínač - relé zapojím pred zástrčku, kam sa napája čerpadlo. Takže ak z čidla dostane impulz, že stúpa voda, tak vypne a čerpadlo prestane byť napájané. Celé to bude v takejto rozvodnici, kupoval som to všetko spolu: https://www.svetsuciastok.sk/sk/rele-...
Odpovedať
@chrobak7 frekvencny menic sleduje parametre. Napr ked ide cerpadlo pol hodinu v kuse, tak to moze znamenat zavadu na potruby a nastavena ochrana ho vypne. Ty taku moznost nemas a musis to riesit dodatocnymi bastlitkami 8-)
Odpovedať
@rkorba Aha, tak potom hej. Nevedel som, že FM má aj takéto nastavenia. Mne je zbytočné dávať FM, keď mám kompaktnú vodáreň. Ani neviem, či by mi to išlo pripojiť cez FM. Toto mi prišlo jednoduché a pre mňa postačujúce riešenie, predpokladám, že aj lacnejšie, ako FM.
Odpovedať
@chrobak7 na frekvencny menic napojis akykolvek motor, pricom mu to len prospeje, lebo si dokazes nastavit spustaciu charakteristiku a moze ist napr na 10% ,ked nepotrebujes 100% vykon, ale dokaze ist i nad svoju konstrukcnu rychlost kratkodobo, ked potrebujes vacsi tlak v systeme atd ;-)
Odpovedať
@rkorba za polhodinu mam zatopenu pivnicu aj izby na prizemi...
Odpovedať
@radoslavc tak si nastavis nizsi parameter. Pri novostavbe by som samozrejme riesil zaplavove senzory pri kazdy spotrebic.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?