Detail napojenia vody podlahovky

Ahojte, mam otazku ohladom napojenia na rozdelovac podlahovky. Do rozdelovaca ide tepla voda alpexom 32. Rozdelovac ma dole 9 okruhov, na poschodi 4 okruhy. Z rozdelovaca dole ide alpex 20 do 4 okruhoveho rozdelovaca na poschodi. Zalezi na tom, ci napojim vodu sposobom podla schemy A (T kus dole) alebo podla B (T kus hore)? V scheme B by som mohol pridat ventil na uzatvorenie poschodia... V podlahovke je planovana 17 rurka... Vdaka za akykolvek postrech alebo poznamku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rypak:

Ahojte, mam otazku ohladom napojenia na rozdelova…
@rypak Dn 20 malá rúra aspoň dn 26
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rypak:

Ahojte, mam otazku ohladom napojenia na rozdelova…
@rypak Urobil by som schému A. A aj v tej schéme môžeš odstaviť poschodie, zavrieš vstup na horný rozdeľovač.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od robo28w:

@rypak Dn 20 malá rúra aspoň dn 26
@robo28w No aj mne sa zda 20 mala, ale projektant podlahovky tahal na poschodie taku. Hore su 3 okruhy plus rebrik v kupelke. Tak neviem. Sirsim priemerom asi nic nepokazim, ci? :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@rypak Urobil by som schému A. A aj v tej schéme …
@roman_ Vdaka za prispevok. To je pravda, viem to zavriet na v skrini horneho rozdelovaca. Len mozno by bolo vyhodnejsie, aby som privod vedel zastavit uz v dolnej srini... ale ano, aj mne sa zda moznost A logickejsia...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rypak:

@robo28w No aj mne sa zda 20 mala, ale projektant…
@rypak Väčší priemer znamená menšia rýchlosť prúdenia, nižšia hlučnosť a menší odpor, takže menšia spotreba obehového čerpadla a trochu menej sa pomalším prúdením trubka zanáša. Aj keď to bude asi malý rozdiel. Pozrite, či nemáte náhodou v projekte návrhové prietoky v horných okruhoch, sčítajte ich, prepočítajte na rýchlosť prúdenia v hlavnej vetve a porovnajte s doporučenou maximálnou rýchlosťou (teraz v rýchlosti neviem tú tabuľku nájsť). Tam zistíte, či bude 20 stačiť alebo nie. Ak máte napr. pasívny dom a prietoky minimálne, stačiť to bude.
Odpovedať
Profilova fotka
je uplne jasne ze on ziadny projekt nema. setri 200 euro, aby potom nadaval, ze podlahovka nefunguje....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@rypak Väčší priemer znamená menšia rýchlosť prúd…
@roman_ Vdaka za reakciu. Obavam sa, ze to je nad moje nevodarenske schopnosti :) Ale ked tak pozeram do projektu, prietoky su nastavene na 1,0 +0,3 +0,2 +0,8 l/min a rýchlosti v hornych vetvach na 0,12 / 0,03 / 0,02 / 0,10 m/s. Dom nie je pasivny, tepelna strata 5,7 kW...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

je uplne jasne ze on ziadny projekt nema. setri 2…
@mgx ... a veruze mam :) Daval som robit dodatocne, lebo hore bolo radiatorove kurenie... a skoro si sa aj do ceny trafil... vdaka za reakciu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rypak:

@roman_ Vdaka za reakciu. Obavam sa, ze to je nad…
@rypak Tie rýchlosti prúdenia máš v správnych jednotkách? Lebo napríklad 0,02m/s mi príde voľajako málo. To je za minútu 1,2m.
Odpovedať
@rypak To dáva 2,3 l/min stupačkou, trubka 20/2 má vnútorný priemer 16 mm, to mi vychádza na 0,19 m/s, pri trubke 26/3 má vnútorný priemer 20 mm, tam je rýchlosť 0,12 m/s. Oboje mi príde v pohode. Ak už tam trubka je, nechajte ju, ak ešte len bude a chete dať hrubšiu, dajte. @toky1 Prečo by to mal v nesprávnych jednotkách? Mám síce dom s o niečo nižšou stratou, ale prietoky mám podobné. Vzhľadom k tomu, že má dolu 9 okruhov a teplo stúpa a hore iba 4, príde mi to celkom reálne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@rypak To dáva 2,3 l/min stupačkou, trubka 20/2 m…
@roman_ OK, keď myslíš... Ja sa nehádam. Len ma zarazila tá rýchlosť prúdenia, chápeš. Niesom odborník kúrenár. Len keď si to fyzicky predstavím tiecť vodu v rúrke takouto rýchosťou 1,2m/min tak od oka voľajako pomaly sa mi zdá. 😉 To je pri rúrke 16x2 možno 7litrov za hodinu - to sa asi aj blbo nastavuje na rozdelovači taký prietok.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@roman_ OK, keď myslíš... Ja sa nehádam. Len ma z…
@toky1 Preto som sa pýtal na prietoky, pretože v niektorých prípadoch skutočne môže stačiť 20-ka rúrka, aj keď to vyzerá divne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rypak ak ho mas posli mi ho pozrem sa na to. Kludne ako pm. Zdroj kurenia je co, kk akebo tc?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@rypak ak ho mas posli mi ho pozrem sa na to. Klu…
@mgx Dakujem. Poslal som ho do schranky. Vdaka :)
Odpovedať
Dakujem. Samozrejme, projektantom verim, ved sa tym zivia. Ale rad mam vo veciach jasno a rad si necham vysvetlit, preco su veci tak ako su. A uz mali mojich otazok asi dost :D Okrem toho viac hlav, viac nazorov... Kurenie je projektovane kondenzacnym kotlom so 150 L zasobnikom. Jednotky som odpisal spravne... Rury este len budem kupovat, takze mi je jedno, aky priemer... Ozaj este mi napadlo: Pripojka kotla je G3/4 a rura k nemu je projektovana 1 col... nestacila by 26? Len ma zaujima, preco... Dik.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@rypak Väčší priemer znamená menšia rýchlosť prúd…
@roman_ Ato si ty ako prišiel na to,že "pomalším prúdením sa.menej zanáša trubka"? Je to presne naopak.A navyše jej aj na debatu,preco by sa v podlahovke mala vôbec zanášať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?