Cena zhotovenia NN prípojky

Ahojte, prosím Vás koľko Vás stálo zhotovenie NN prípojky? - osadenie voľne stojaceho elektromerového rozvádzača (zapojenie dvoch ističov, kabeláž...) bez materiálu. Dnes sme dostali cenovú ponuku 130€ vrátane revízie potrebnej pre distribučnú spoločnosť. Ide o oblasť Nitra-okolie. Ďakujem za info.
Odpovedať
1
2
@lenkanr22 Ahoj - nepíšeš čo všetko to obnáša , ale revízia pre rozvodné závody s plánom skutočného prevedenia je asi okolo 80€, ostatné je práca cca 2hod=40€ ale je to asi tak v pohode.
Odpovedať
neviem čo presne to obnáša, ja im dodám rozvádzač, potrebné káble, chráničku kábla na stĺp a do zeme a oni spravia to čo majú... a dajú mi do ruky revíznu správu. Malo by ísť teda o osadenie skrinky rozvádzača, pripojenie poistiek, uchytenie kábla na/od stĺpu do samotného rozvádzača a revízia, samozrejme s reálnym plánom osadenia.
Odpovedať
@rvko neviem čo presne to obnáša, ja im dodám rozvádzač, potrebné káble, chráničku kábla na stĺp a do zeme a oni spravia to čo majú... a dajú mi do ruky revíznu správu. Malo by ísť teda o osadenie skrinky rozvádzača, pripojenie poistiek, uchytenie kábla na/od stĺpu do samotného rozvádzača a revízia, samozrejme s reálnym plánom osadenia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Ja som dnes dostal ponuku na zriadenie NN prípojky cena 500€ co sa mi zdá byt premrstene. Rozhodol som sa si tie veci ako kábel, chranicky, skriňu, ističe objednať sam dám to známemu zapojiť a nechám spraviť len reviziu. Len mam otázku skriňu uzemním len pasovinou a zemniacou tyčou ? treba aj niekde inde zemnenie?
Odpovedať
preco chces a hlavne ako zemnit plastovu skrinu??? vsetko potrebne nahod na miesto pripojenia a nechaj to uz na nich.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba lebo niekde som cital ze skrina musi byt uzemnena. Aj chlap mi dal do ponuky zemnenie FeZn Pasovina z ukončením za 42€(neviem kde tolko € chce natlačiť do uzemnenia).
Odpovedať
@pebu plastova skrina sa neuzemnuje, to je len prizemnenie aby mala siet lepsie hodnoty. Ked je to cca nad 100m mozes to spravit, ja to projektujem od 50, zalezi ci je to od trafa alebo stlpa. Vacsinou RIS byva uzemnene tak to neriesim. 500 € a hore sa pohybuju pripojky, zalezi hlavne podla vzdialenosti
Odpovedať
@pebu P.S treba este projekt ja to projektujem za 50€ pre oblast zse.
Odpovedať
Profilova fotka
@patriky projekt mám je sucastou porojektu na SP. vzdialenost od stlpa mam len 9m. Tak to netreba uzemnit? skrinku dat len klasicky na Lka a zapojit kabel cez chranicku?
Odpovedať
Jo
Odpovedať
@pebu nie netreba to je mala vzdialenost. Ano mozete aj tak a zo zadu si dat kombi zasuvku 400/230V 16A http://www.hagard.sk/buxus/images/pro... Alebo si dat takyto rozvadzac https://img.elmit.sk/commodityDetailZ... A na tie L kovove nohy, ale ja radcej davam tento https://img.elmit.sk/commodityCatalog... A tiez z takymi zasuvkami, kvoli tomu ze tam nemusim vrtat dieri neposkodi sa ip skrine a je to rychlejsie. Ale ked to chcete do plota tak varianta 1.
Odpovedať
Neviem ako u Vás, ale SSE bez uzemnenia PEN elektromerový rozvádzač v žiadnom prípade nepripojí. A jednou zemniacou tyčou určite nedosiahne 5 ohm. @patriky Kde dá prúdový chránič na tie zásuvky? Do ER? U nás ťažko...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@volt ako to pla vas treba spravit tak aby bolo dobre? uzemnit a zemnenie na dve tyce ktore budu spojene? kolko od seba 2m?
Odpovedať
@pebu Ja som už nabil aj 10 tyčí a nedostal som sa pod 18 ohm. Treba prepojiť ER pásovinou s uzemnením domu (samozrejme ak je spravené). V každom prípade treba dosiahnuť hodnotu pod 5 ohm. @rkorba Neuzemňuje sa skrinka ale PEN.
Odpovedať
Profilova fotka
@volt no lenže u nás dom ešte nieje. čo potom?
Odpovedať
A bude? Ak áno tak v projekte domu určite bude zakreslené uzemnenie a treba ho prepojiť s uzemnením elektromerového rozvádzača,
Odpovedať
@pebu pod skrinku RE natlc tyc 1,5 metra a zazemni aj tam. Nie kazdy stlp má zemnic. Podla spravnosti by mal byt RE pripojeny na RD vo vykope, kde pojde privodny kabel, Fe30x4, spojene vsetko zo zakladovym zemnicom objektu.
Odpovedať
@patriky to vazne projektujes a nedavas uzemnenie PEN v RE? Tym sa ani nechval....
Odpovedať
@megdesign keď je bod rozdelenia v hlavnom rozvadzaci, čo aj väčšinou býva dnes, pen v er sa neuzemnuje. Jedine že by tam boli zvodice preplatia, čo asi nebudú.
Odpovedať
@kriloter @megdesign tak tak. Kriloter ma pravdu. A ja vzdy bod rozdelenia davam do rh, v er mi to nedava zmysel. Takze netreba uzemnovat pokial to neni viac ako 100m. Niekde v norme to je, a prizemnit sa ma bod rozdelenia a to das lahko, na met.
Odpovedať
@patriky a odkial vies, ze ten stlp, na ktory si napojeny, je zazemneny? Co ma spolocne zazemnenie RD a RE? Mas dosiahnut bezpotencialovu sustavu. Urcite PEN v RE zazemnit. A aj PE v RD.
Odpovedať
@megdesign nieco na tom bude, o tych 100m mi vravel revizak (neviem, ci dokonca nie 200m), ale prax ukazala, ze pre pokoj s elektrarencami uzemnenie v RE robit treba
Odpovedať
@megdesign rozhodujúci je veľkosť odporu nulového vodiča oproti zemi, ak je niekto 2 km od trafa bol by veľmi veľký, preto sa robí uzemnenie, na vzdušnom vedení to ide pri stlpe ,nie je udávaná vzdialenosť medzi stlpmi rozhodujúci je veľkosť odporu, každý má mať vyhovujúci odpor uzemnenia i bez vlastnej zemi, to má zabezpečiť distribúcia, za to ju každý platí
Odpovedať
Profilova fotka
otázka pre mna ako laika.. co je PEN v RE?
Odpovedať
@megdesign nepokazis tym nic, ale moj nazor poznas. A za kvalitu siete a za zemnenie ako bolo pisane, maju zodpovedat rozvodne zavody. A ty ked z MET prizemnis RH lebo je tam rozdelenie a PEN z privodu svojim sposobom je tiez na tomto potenciali, cize z jednej strany je uzemneny, cize sa vylepsi odpor.
Odpovedať
@kriloter @patriky Je jedno, či máš bod rozdelenia v RD alebo v ER, SSE ťa skrátka nepripoja, ak nemáš uzemnené PEN v ER. Vydali si svoju smernicu (už to majú cca 10 rokov a je podľa mňa nad hranicou zákona) a basta... Za cudzie peniaze si vylepšujú impedanciu svojej siete. Ja by som sa možno s nimi aj súdil, ale neviem si predstaviť normálneho človeka, ktorý chce bývať, aby čakal x rokov na rozhodnutie našich súdov- :-)
Odpovedať
@volt vylepsuju, alebo zhorsuju...
Odpovedať
@volt tak u nas ZSE na to nebaziruju. Pre nich je dolezita revizna sprava.
Odpovedať
@volt je to možné
Odpovedať
@catscan Zhoršujú... ale mne. Ja som na garáži s bazénom meral uzemnenie 0,15 ohm (železobetón). Železo som poprepájal s pásovinou cca 100m, ktorú som položil do každého výkopu aj ku ER. Keď som prizemnil bod rozdelenia už mám 1,45 ohm. Ta jak... :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?