Aký elektromerový rozvádzač?

Dobry den, mame starsi dom bez elektriny, bola odpojena pred par rokmi. Uz mame zaplateny pripojovaci poplatok, caka nas len osadenie elektromeroveho rozvadzaca. V zmluve mame 3 fazovy privod s istenim 25A isticom. Chceme si sami ER osadit a aj kabel k stlpu. Aby som kupil spravny ER, rad by som vedel: to ci si kupime 1-tarifovy alebo 2-tarifovy typ je na nasom rozhodnuti? Radi by sme v buducnosti chceli vyuzivat nocny prud (ak to bude ekonomicky vyhodne). A dalsia otazka: ER musi uz mat v sebe osadeny plombovatelny istic 25A/3P ? Skrinku by sme chceli dat volne stojacu v predzahradke. Podari prosim niekto nejaky lacnejsi typ, ktory by splnoval nase naroky? Spadame pod SSE. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
dvojtarifnu skrinku si možeš kupit aj ked budeš mat jednotarifu http://www.hagard.sk/elektroinstalacn... istič si kupiš zvlášt
Odpovedať
ak budeš mať elektrický bojler , tak prečo už od začiatku nedať dvojtarif?elektromer je rovnako veľký a pribudne len malá krabička na dialkové ovládanie prepínania tarifu a malý istič
Odpovedať
@duzu nie kazdemu sa oplati dvojtarif aj ked ma elektricky bojler.
Odpovedať
@buggy ??? a potom je vlastne k čomu taký tarif???dolož to číselne
Odpovedať
@duzu iba ak zohrieva vodu z kúrenia na pevné palivo
Odpovedať
@duzu v samej podstate su vsetky tarify na to, aby zisk poskytovatela bol co najvyssi, cize co najnenapadnejsie vybrat co najviac penazi. To je asi jasne. Marketing vymysli ako to rozdelit, aby zisk vybrali z co najsirsej vrstvy obyvatelstva. V pripade ZSE,SSE,VSE a pod. to pekne napisu ako doporucenie pre potencialnych klientov, ze tento tarif sme mysleli takto a pre tohto. Kedze to ma zasiahnut velku skupinu, tak je to na nu site. A co ma velka skupina? Stare a narocne domy, niekde nemoznost alternativy plynu ci inych zdrojov a tak. Taki ludia si musia dat elektricke kurenie (investicne najmenej, komfort, najlahsie realizovatelne). Tak preco im to nepredat tak, aby sa citili, ze im dame zlavu, to vytvori dojem vyhodnosti. Ak by mali vyssi tarif podobny jednotarifnym sumam a nizsi (urceny na vykurovanie) povedzme polovicny (cize vyrazne zvyhodneny), tak to ma zmysel. Ale pozri si pri roznych tarifoch pausalne platby aj komplet ceny za kWh a prerataj to na rok povedzme a zistis, ze aj dvojtarif (najma vdaka vysokemu pausalu) proste nevyjde kazdemu najlacnejsie (napriklad ani mne).
Odpovedať
@duzu Na druhu stranu, ked si naklady prevadzkove zratas s investicnymi, tak za uvazovane obdobie zivotnosti (desiatky rokov) ti moze vyjst, ze je kurenie elektrikou aj tak najvyhodnejsie. Samozrejme za teraz znamych okolnosti.
Odpovedať
Sorry za predosli off topic. Aby som sa vyjadril k veci, ja by som zvolil rozvadzac aj s ohladom na FV, tak (myslim si) treba uz 4 tarifny. Nie som elektrikar, tak nazov je urcite iny, ale proste aby bolo mozne merat elektriku oboma smermi. Cakam, ze coskoro zacne aj na Slovensku platit nejaka forma dotacii, aby sme splnili zavazky 2020 a to sa potom mozno FV oplati kupit skor, nez si teraz myslime. Davam na zvazenie.
Odpovedať
@buggy myslím , že bude obmedzené množstvo fotovoltaiky tak ako je teraz pre veľkých dodávateľov, pre udržateľnosť siete,jeden deň je počasie také druhý onaké,z fotovoltaiky preto nemáš plánované množstvo,ale pre jedinca výhodné vyrábaš energiu v lete a môžeš odoberať v zime ,
Odpovedať
@duzu ja som v tom, ze obmedzene uz mnozstvo je. Na 100kWp a iba na streche. Ci? To mi bohate staci a ak nejakou divnou nahodou by este znizili, tak aj 10kWp mi staci a tolko nebude. Ja verim, ze podpora pre malych, citaj sukromnych majitelov FV bude este len narastat na SR. Vid. CR, tam aj po zlych skusenostiach v minulosti znovu spustili podporu Zelena usporam. Prave kvoli 2020.
Odpovedať
pokiaľ nekúriš elektrikou tak dvojtarif nedávaj prerobíš na tom. už len na poplatkoch je to o cca 120€ ročne viac ako na jednotarif. svokrovci majú dvojtarif už dlho, ešte z čias keď to bolo výhodné, teraz na tom prerábajú ročne cca 50-70€, no svokor má tak vybavenú dielňu že ten dvojtarif bol potrebný, teraz je dôchodca a keď som im to prepočítaval tak boli v mínuse. No presvedčiť ho o nevýhodnosti je ťažké, ale hlavne že keď bola u neho nejaká pi.a a núkala mu zľavy a pod. chujoviny tak podpísal bez radenia. dvojtarif sa oplatí jedine pri vykurovaní, vtedy treba pýtať vykurovaciu sadzbu DD5.
Odpovedať
@buggy obmedzenie s fotovoltaiky je už dnes max na 20% z celkovej potreby, ako to bude ked sa dokončia Mochovce a Jaslovské je vo hviezdach,lebo bude elektriny prebytok, pre našu prenosovú sústavu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@duzu o tom som nikdy nepocul, mozes mi poslat na to nejaky link? Dakujem Ti. Ja som ratal, ze si supnem cca 6kWp na strechu a som v pluse.
Odpovedať
@buggy nedávno som to čítal v pravde tak v gogle to bude
Odpovedať
@buggy no na strechu si môžeš dať koľko chceš .ale odpočíta sa ti len to čo spotrebuješ a čo máš navyše musíš niekomu predať možno obci , lebo energetici to na SK neodoberajú a už na to nejde žiadna dotácia teda na dodávku energie, dotácia sa má obnoviť na obnoviteľné zdroje zariadení možno od budúceho roka
Odpovedať
@duzu diky uz som viac v obraze.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Dobry den, vidim ze toto forum je uz par rokov stare. presne tuto otazku som si pokladal aj ja, lebo riesim aky rozvadzac kupit, a mozno niekomu neznalemu ako ja pomoze co som nasiel, tu je dobry clanok kde su vysvetlene zaklady vyberu rozvadzaca https://www.sfos.sk/blog/33_aky-elekt... no aj tak, na konci pisu ze to musi schvalit projektant, ale aspon mu budem rozumiet pri kave 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan80 ako si spomenul, mu sí to schváliť projektant. Ty si sadneš s projektantom, presne mu popíšeš aký odber budeš potrebovať a on ti podľa toho navrhne vhodný elektromerový rozvádzač.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Oživím trochu tému, plánujem budovať prípojku elektriny, v projekte mám napísané, že si môžem osadiť v podstate akýkoľvek ER, 3F, 2T - s pilierom, na múrik, do zeme... zatiaľ ide o pozemok, kde mám len hranice pozemkov so starým plotom, neviem v tejto chvíli posúdiť či je lepšie kúpiť s osadením do budúceho plota, alebo s pilierom do zeme, čiže bude už naveky mimo plota. Viete mi poradiť, že na základe čoho ste sa rozhodovali? PS: cena ER s pilierom je cca +100€ a neviem posúdiť či má alebo nemá zmysel priplácať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

Oživím trochu tému, plánujem budovať prípojku ele…
@somecheck ak chces mimo plota, bude musiet byt pred plotom, tzn. Plot ho bud obide vyklenkom, alebo cely plot posunies dovnutra pozemku. Ak to takto nechces, tak vies, ze musi byt v plote. Ak tak ci tak planujes nechat kus pozemku pred plotom, a nevies presne aky plot a kde bude, je jednoduchsi pilierovy...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@somecheck ak chces mimo plota, bude musiet byt p…
@minoo Tzn. dat tam pilierovy zakopany do zeme na hranicu pozemku? Jedina vec preco nad tym rozmyslam je dizajnovy efekt v pripade, ze tam bude plot. Neviem ci ma niekto pilierovy ER ako sucast plotu, podla mna je to ako past na oko. Videl som na nete fotky nejake docasne uchytenie plotoveho ER na nejakych patkach v zemi, avsak neviem sa dopatrat, ci tie patky su sucastou takeho ER, alebo je to len docasne domace riesenie ukotvenia ER, dokym bude stat plot.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

@minoo Tzn. dat tam pilierovy zakopany do zeme n…
@somecheck v projekte mas jeho umiestnenie, neviem ci mas v projekte aj plot/mur. ci ho das pilierovy, alebo na zastavanie do plotu zalezi len na tebe, ci ho chces mat v plote, alebo ho nechces mat v plote. A co chces ja neviem... Kym postavis plot/mur ho mozes mat aj na dvoch tyckach...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@somecheck v projekte mas jeho umiestnenie, nevie…
@minoo V projekte mam len, ze musi byt 60cm nad zemou. A nevedel som posudit, ci tie "tycky" tak mozu byt aj v momente revizie (zapojenia zo strany SSD). Ale teda zrejme ano. (?) Ak ano, tak pojdem do zapustene do plota, bez piliera.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

@minoo V projekte mam len, ze musi byt 60cm nad …
@somecheck viesco nebudem ti radsej pisat, ze moze, lebo niekto mozno ma opacnu skusenost, ale u mna to tak mohlo byt a tiez SSD...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

@minoo Tzn. dat tam pilierovy zakopany do zeme n…
@somecheck Skrinku teraz naištaluj na dočasný pilierik z trubiek, Jäklu a pod. Pri realizácii prípojky, resp. reviznej správy, Ti nik nebude skúmať ako je ten "pilierik" osadený v zemi - či v betóne, či v zhutnenom piesku, alebo či je len natlčený do hliny. Prívodný kábel ku skrinke v zemi urob s istou dĺžkovou rezervou, aby si neskôr pri finalizácii plotu, mohol skrinku osadiť aj "na iné miesto". V minulosti vôbec nebolo raritou, že sme v zemi pri skrinke nechali pár závitov káblu, aby napr. budúca generácia vlastníkov, pri rekonštrukcii plota, si mohla skrinku posunúť aj 2 m doprava/doľava. 🙂 Ináč, podľa mňa je lepšie riešiť skrinku ako zabudovanú v plote, než samotnu na stračej nôžke niekde pred plotom. Vyzerá to potom neesteticky- ako päsť na oko. 🙂
Odpovedať
A tie sklolaminátové, lakované sú fakt lepšie? Oplatí sa priplatiť, či je to len marketing?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

A tie sklolaminátové, lakované sú fakt lepšie? Op…
@frantisekca Nie je to len marketing. Sklolaminatové by mali byť o čosi (mechanicky a UV) odolnejšie, ale záleží o koľko sú drahšie oproti klasickým. Ja osobne by som nepreplácal. Veď vo väčšine prípadov skrinku nejako obostávaš, tak je prd jedno, z akého materiálu je.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anton12:

Dobry den, mame starsi dom bez elektriny, bola o…
@anton12 urcite dvojtarif. Naj vyrobca je SFOS
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?