Ako riešiť zapojenie a rozvod vody z vŕtanej studne?

Mam vrtanu studnu, skoro 13m, voda je 5m odspodu. Sachta je mala, tu bude treba vykopat vacsiu. Do sachty pri studni chcem umiestnit aj nadobu na vodu, ovladanie cerpadla, taktiez klapky - 1 pre dom, druha pre hospodarsku budovu, tretia pre zavlazovanie. Co som zatial vybral: https://www.mall.sk/ponorne-hlbinne-c... cerpadlo: 222eur Ovladanie so spatnou klapkou, ochrane proti prehriatiu: http://www.domintex.sk/tlakova-riadia... do 100eur Co si o tom myslite? Aku nadobu na vodu tam pouzit?
Odpovedať
1
2
Taketo nejake nadoby by sa mohli pouzit do tej vonkajsej sachty? alebo je lepsie riesenie? http://www.prodoshop.sk/tlakove-nadob...
Odpovedať
Nádoba dobrá, minimálne 100 litrová, tri klapky na každú vetvu tiež, ale ešte jednu tesne nad čerpadlo, aby nepadal vodný stĺpec. Na tej riadiacej jednotke som akurát nepochopil ten vypínací tlak... Ak nie je studňa ďaleko od domu, umiestnil by som to všetko pekne do tepla, nech to všetko v zime zbytočne netrpí. :-)
Odpovedať
@dedo758 vdaka. Chalupa tam bude az za par rokov. Cize za ten cas jedine v tej sachte. Uvazujem ju prehlbit a zvacsit. Do akej hlbky odporucate ist so sachtou, aby to prezilo mrazy co najlepsie? Este by som to teoreticky mohol vsetko urobit v pivnicke, ktora je 5m od vyvrtanej studne, v hlbke 3,5m. Tu riadiacu jednotku, ked tamta ti nesedi s akou mas skusenosti?
Odpovedať
@radoslavc Ten vypínací tlak, keď je to tak ako si myslím, tak to je oničom. Predpokladám že zapne ti to pri poklese pod 2,5atmosféry a vypínať to bude pri nulovom prietoku. Takže ti to vypne až keď čerpadlo dosiahne maximálny tlak. Keď dáš nejaké silné čerpadlo tak budeš mať tlak aj 9 atmosfér v systéme, čerpadlo trpí. Síce nespína stále ako pri tlakovom ventile. Mal som s niečim podobným skúsenosti (brio) http://www.cerpadlo-cerpadla.cz/cerpa.... Je to hrúza. Skús si omrknúť frekvenčný menič. Drahšie ale je to parádna vec. Žiadny problém s tlakom, častým zapínaním čerpadla alebo čo. Nainštaluješ nastavíš si požadovaný tlak a nič neriešiš. Aj keď si nastavíš tlak 4 atmosféry čerpadlo dá maximálne 9 atmosfér, tak ti to bude konštantne udržiavať 4 atmosféry aj pri malom prietoku.
Odpovedať
@kajo873 - 9 barov nedosiahne kedze to cerpadlo mu tolko neda :-) max. vytlak je 57m, realne pri stratach bude mat mozno 4,5Bar co nie je strasne. Menic by som na jeho mieste riesil az ked bude pripajat az dom. @radoslavc - jednotku by som dal tuto, je lacnejsia, plni ten isty ucel a je do vlhkeho prostredia: http://www.cerpadla-zavlahy.sk/tlakov... -mal som ju doma x rokov bez poruchy. to cerpadlo by som tiez zvazil, tieto 2-3 stupnove periferalne cerpadla su celkom nachylne na znicenie ak je vo vode piesok. Nadobu zalezi kolko vas bude v domacnosti, pre 3-4 ludi staci 60-80l. Ja mam znacku Zilmet a spokojnost.
Odpovedať
@mirec1 ake cerpadlo odporucas v danej cenovej relacii?
Odpovedať
@mirec1 nepozeral som aké čerpadlo vyberal. Ale hej záleží podľa výtlačnej výšky. Ten spínač easypress aj s tým som mal skúsenosť, ten jediný s ktorými som robil fungoval dobre.
Odpovedať
@radoslavc - tazko ti povedat :-) dobra ponorka stoji od 300 a vyssie, zalezi od poziadaviek na tlak a prietok. Vsetky tieto lacne periferalne 2-3 stupnove alebo snekove cerpadla za 100-200€ su dobre tak na chatu kde ich pouzivas raz za cas alebo iba na polievanie zahrady kedze nepolievas cely rok, ale na neake dlhodobe pouzivanie v rodinnom dome zo zahradou by som urcite isiel do niecoho kvalitnejsieho lebo budes mat s tym iba starosti.
Odpovedať
@mirec1 a teda z tych nad 300e ake najlacnejsie odporucate? Povodne som uvazoval tam dat lacnejsie, nech sa studna uplne precisti a po par rokoch ked budu oba domy stat by som tam dal silnejsie a lepsie.....
Odpovedať
EVGU :-)
Odpovedať
Som sa rozpraval so znamym co sa do toho vyzna, ze tiez jedine frekvencny menic a udajne to ani nevyjde tak drahsie..vraj v takom pripade netreba ani expanznu nadobu..
Odpovedať
@radoslavc hej daj frekvencny, ja som akurat dal len expanzku a je to nepouzitelne, chcel som len polievat ale ak pri otvorenom prietoku cerpadlo tlaci vela ze staci natlacit a vypne sa. Je to o nicom treba frekvencny a daj si normalnu velku sachtu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radoslavc Malá expanzná treba, keď pustíš vodu, aby tiekla kým sa čerpadlo rozbehne na plný výkon. Ale má nejak 22 litrov či kolko. http://www.aquacentrum.sk/akcie_novin... Ja mám ten frekvenčný menič na trojfázové čerpadlo SB200. Od tial som si kúpil celý set aj s tvarovkami, tlakovou nádržou a čerpadlom
Odpovedať
@radoslavc -expanzku teba, ale len malu. Potrebujes nieco co vykryje tlakove razy,pripadne male uniky vody (kvapkanie atd) a hlavne cerpadlo ma s FM na zaciatku pomaly rozbeh. Za ten cas ti tu vodu poskytne ta mala nadoba. Ja som myslel ze ty mas zatial iba zahradu a neaky zahradny domcek a este len planujes stavat. Ak uz mas dom a chces pripojit neskor dalsi urcite chod do setu s FM. Ja mam menic SB200 ako kajo873 a je to uplne iny svet. A hlavne v tvojom pripade, ked to cele este len ides robit, spocitaj si naklady: cerpadlo+tlakovy spinac+velka nadoba+motorovy istic+ochrana behu na sucho (sondy alebo ina) a potom si spocitaj naklady na set s menicom kde uz mas malu nadobu, motorovy istic ani sondy nepotrebujes lebo je to osetri menic. Dostanes sa priblizne na rovnaku hodnotu a ten komfort je neporovnatelny.
Odpovedať
@mirec1 ano uz som to pochopil, je to tazko ked kazdy hovori inac.... Tu sachtu mi kde odporucate zatial? prehlbit a zvacsit existujucu ? na aky rozmer? /ta keby je naporiadok uz moze ostat nastalo/, alebo to dat docasne do tej 3,5m hlbokej pivnicky...- su blizko seba. Ten dom, kde by to mohlo ist nie je este postaveny a ten druhy je daleko, 30m...cize tam to isto nemoze ist...
Odpovedať
@radoslavc kolko vlastne vyjde ten menicovy set na 220V, kde to kupit? vdaka
Odpovedať
@radoslavc - priznam sa ti sachtam moc nerozumiem, ja mam malu sachtu okolo studne a asi 15-20m od studne v technickej miestnosti v dome mam nadobu, FM, filter. Kajo873 ti dal link na letak tam sa pozri, ja mam ten isty menic ako on.
Odpovedať
Ako upevnujete ponorne cerpadlo. Nasiel som takyto plateny mechanizmus: http://www.prodoshop.sk/prislusenstvo... len neviem ci by nebolo lepsie zelezne lanko a do betonovej sachty urobit uchyt na toto lanko.... Aky priemer rury pouzivat do vrtu - 1 colovu? alebo vacsie, mensie? Filter staci jeden, alebo radsej viac? 1 spatna klapka vo vrte?
Odpovedať
@radoslavc daj to ak cches, ja som dal ocelove co bolo k cerpadlu a pre istotu aj nylonove ako zalohu, V najhorsom to vytiahnes aj za hadicu. Dava sa bezne asi 1" , sparna klapka hned za ceradlom, kup kvalitne mosadzne klapky armatury ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
tak zacinam to riesit. Rozvody mam DN 32 - do domu asi 20m. Zo studne mam DN40 vratane celej armatury v betonovej sachte. Vsetky tieto HDPE rury su pospajane tymi plastovymi spojkami - je s nimi v pohode robota. Na rezanie som si kupil noznice za nejakych 15e, inak to je problem rezat. Ponorne cerpadlo som uchytil syntetickym lanom o roxor, ktory som dal do konstrukcie armatury betonovej studne. V tejto sachte je 8l expanzna nadoba, tlak a spustanie bude regulovat frekvencny menic archimede. 2M od cerpadla som cez plastove spojky dal spatnu klapku, dalsiu spatnu klapku som dal pred uchytenie expanznej nadoby, za expanznou nadobou gulovy ventil. Pod expanznou je vstup na tlakovy snimac cerpadla. Ked som to zapajal, najma tuto mosadznu armaturu a daval teflonovu nit...tak to kvapkalo na spojoch...kupil som fermez a konope a urobil som to pouzitim toho (avsak len tieto mosadzne veci), kedze na spojoch s tymi plastovymi spojkami nepreteka teflon ani teflonova nit...
Odpovedať
Je mozne davat tie plastove fittingy do zeme a zasypat to, alebo je vhodnejsie urobit sachtu? V sachte kde mate vodu, mate aj nejaky vypustaci ventil?
Odpovedať
@radoslavc ja mam takuto stala 180 Eur , ale autom cez nu nemozes chodit tiez teraz rozmyslam ako ju zariadit ale zatial asi kupim najlacnejšie cerpadlo ktore budem pouzivat počas stavby budem ho pouzivat tak ze zapnem - naplnim sudy prípadne polejem dosku a - vypnem a ked bude postavene kupim poriadne a aj frekvenčný menič.
Odpovedať
@peto2 ..čo Ťa stála tá PVC šachta a koľko váži cca??? ;-) Dík. ;-)
Odpovedať
@technik007 ved pise, ze 180 eciek, tazke to nie je(osadil som to sam), mam podobnu, robi ich aj chlapik v puchove a rozvaza po celej sk. Myslim, ze ak chces po nej chodit autom, tak spravis na vrch deku s kari sietou a slo by to.
Odpovedať
@14054 Dík. nejako som nepostrehol cenu..no stalo sa :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc aku mas prosim ta tu betonovu sachtu? odkial si ju kupoval a kolko Ta vysla? A taka sprosta otazka, naco je ten frekvencny menic? som v tejto oblasti novacik, tak nerozumiem naco je to potrebne. ja planujem vrtat studnu do konca maja, vyuzivat ju budem iba na zavlazovanie zahrady
Odpovedať
@wi5hmaster ak mas studnu hlbsiu ako 9m..tak co som pochopil mozes davat len frekvencny menic...frekvencny menic alebo tlakovy spinac ma rovnaky ciel a to spustat vodu automaticky - teda cerpadlo...ked otvoris kohuti tak sa spusti cerpadlo...mozes to robit aj lacnejsie - zapnes sam do elektriky a cerpadlo ti stale strieka:) ine moznosti asi nie su:) Sachtu som si sam vybetonoval. Hlbku mam okolo 1m, sirka tiez tak okolo 1m...len tam je celkom vlhko kedze to nikde neodchadza ta vlhkost a na frekvencnom menici sa pise ze nemoze byt vlhke prostredie....tak som steny sachty natrel tekutou lepenkou a nalepim tam asi 1-2cm styrodu a urobim tam fasadu pre istotu aj kvoli premrzaniu...vy davate FM do sachty? aj ked tam je vlhko?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc nebylo snazší řešení osadit plastovou šachtu...?
Odpovedať
@catt82 ano jednoduchsie podstatne - ak tam nechces mat viac rozvodov sieti (ako mam ja) a ak nepotrebujes aby ti potom chodilo auto....
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc a to se copak s plastovou vylučuje...? Pořád mi přijde snazší šachtu obetonovat než natírat hydroizolací, lepit styrodur a na to dávat fasádu :-|
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?