Co vsetko je/nie je zahrnute v cene prenajmu bytu.

Dobry den, chcely by sme prenajat jednoizbovy byt za sumu 300 eur/mesiac. Co vsetko je/nie je zapocitane v tejto cene? Platim: najom (100 Eur), elektrika (25 Eur), plyn (7 Eur), internet (15 Eur), kablovka (8 Eur), tv rozhlas (koncesion. popl.) Dakujem
Odpovedať
A to my skade mame vediet? Bud je to v inzerate,alebo v zmluve.
Odpovedať
Dobry den, chcely by sme dat do prenajmu jednoizbovy byt za sumu 300 eur/mesiac. Co vsetko je/nie je zapocitane v tejto cene? Platim: najom (100 Eur), elektrika (25 Eur), plyn (7 Eur), internet (15 Eur), kablovka (8 Eur), tv rozhlas (koncesion. popl.) Dakujem
Odpovedať
@atlaska pardon, zle som polozil otazku. Opravil som...
Odpovedať
Vsetko je o dohode a o tom, ci najdes cloveka, co ti bude akceptovat sumu. To, co si date do zmluvy je cisto vasa vec... Dolezite je hlavne pisomna dohoda o energiach / voda,elektrika,kurenie.../. Napisat do zmluvy hlavne stav meracov na zaciatku prenajmu a dohodu o tom, ze preplatky, ci nedoplatky idu na margo prenajomcu.
Odpovedať
Pokial dobre vidim chcete prenajat byt ale vy zaroven platite najom niekomu inemu (zrejme obec ci sukromna osoba)? Ak nie ste vlastnikom nehnutelnosti nedokazem si predstavit tu najomnu zmluvu, vy v takom pripade nemozte nakladat s bytom. V najomnom je zahrnute to co sa zmluvne dohodne v najomnej zmluve ale od minuleho roka plati novy zakon ktory stanovuje podmienky pri najomnych zmluvach.
Odpovedať
zrejme mysli pod (najom)poplatky pre spravcu bytu teda teplo,vodu,fond oprav atd.
Odpovedať
@mimkonr Zabudol si na kúrenie a vodu - takže predpokladám tých 100 eu je platba správcovi a v tom je kúrenie, voda + platby správcovi a fond opráv. (aspoň my to tak máme ;-) ) Teda chceš dať cenu za prenájom 300 eur + energie? Do energií sa dávajú platby ktoré vie nájomník ovplavniť svojou spotrebou a ide vždy o dohodu. Treba si to špecifikovať v zmluve. Ak nájomník akceptuje energie zvlášť (sú aj nájomníci čo na to nepristanú) tak sa do energií obvykle počíta: voda, elektrina, plyn a kúrenie. Ostatné nemá zmysel vyčíslovať zvlášť lebo vieš dopredu koľko to bude. Ale ako som písala je to hlavne o dohode. S odpočtami za energie to nebýva jednoduché - hlavne ak ich platíš cez správcu (teda ak nemáš vlastné kúrenie).
Odpovedať
Mylis si asi pojmy s dojmami, a potom ti spatne rozumieme... Ked napises "najom", tak tym asi myslis "inkaso". tam je zahrnuta voda, kurenie, fond oprav, vytah, a ine veci. do najmu voci najomcom je dobre zahrnut vsetky vlastne platby za byt. Samozrejme ich dobre nastavit pre spravny pocet ludi. V zmluve rozpisat osobitne polozku po polozke energie: vody, plyn, kurenie. Takisto pociatocne stavy pri prevzati bytu najomcami. Aby bolo jasno pri vyuctovani. Ale ty si poloz skor otazku, ci fakt chces prenajimat, ked ocividne o tom nemas ani sajnu... Ako si spravis danovu evidenciu? Si nahlaseny na danovom urade ako prenajimatel? odporucam prestudovat dany zakon tykajuci sa kratkodobeho prenajmu. Totiz v zmluve mozes mat napisane hocico (vascinou vo svoj prospech), ale zakon je vzdy nadradeny. Btw. na internete je niekolko dobrych zmluv, len pohladaj.
Odpovedať
@mimkonr Len by ma zaujímalo, ked nevieš ani čo máš v nájme zahrnuté, ako si prišiel na tú sumu 300,- eur? To si ako vypočítal, že sa ti to opaltí prenajať práve za túto sumu? ;-)
Odpovedať
K mesacnym nakladom na byt ktore ste doteraz za byt platila (zalohove platby spravcovi) elektrika, plyn, internet, kablovka si pripocitajte svoj pozadovany "mesacny zisk" a mate konecnu cenu za ktoru budete prenajimat byt. Treba si k tomu doma sadnut - vytiahnut papier + pero .............spisat - spocitat. Na konci roka si spravite sumar -aku sumu ste vybrali na celkovom "najomnom" od najomcu a od toho odpocitate kolko ste zaplatili za vsetky sluzby -(+-nedoplatky-preplatky) ..--- teoreticky vam vyde suma ktoru ste zarobili a ktora sa rovna "mesacnemu zisku" x pocet mesiacov prenajmu. (to je len veeeeeeelmi hrubo napisane) Ostatne je na studiu danovych zakonov a moznosti odpoctu dane nezdanitelneho zakladu a.t.d. V provm rade si prestudujte obciansky zakonnik- Siedma hlava - od § 663 az po § 723, dalej si prestudujte zakon o kratkodobom najme bytu č.98/2014 a ked si to riadne prestudujete a hlavne ked pochopite co je tam napisane potom sa rozhodnete podla akeho zakona chcete prenajimat byt. Az to riadne pochopite - zistite ze prenajimat byt nieje sranda. Ďalej vam odporucam prestudovat si na internete pribehy a problemy ktore mozu pri prenajme bytu vzniknut (aj tu je toho hodne)a ked budete vediet vecsinu aj sama vyriesit tak potom Vam odporucam uvazovat o prenajimani bytu. --..hlavne zelam Veeeela stastia. ;-)
Odpovedať
@ultra Dakujem za odpoved.
Odpovedať
@mimkonr ahoj, Ja prenajimam 1 izbovy byt. Byt je po kompletnej rekonstrukcii, je plne zariadeny. Cena 1 osobu je 300eur mesiac. To je to co mi plati najomca. Ja z tejto sumy platim: 25 elektrika 70 spravca bytovky - tj spravcovske poplatky, teplo, voda 30 je tv magio a internet. Tz, celkove mesacne rezijne naklady na 1 mesiac su 125 eur. Najomca mi plati 300 eur, rozdiel 300-125 =175 eur je pre mna. Takto to funguje uz 3 rok. Za posledne 3 roky som do bytu neinvestovala ani cent, ale ako som spomenula vyssie, bol po kompletnej rekonštrukcii. Raz rocne platim dan z nehnutelnosti, poistku na byt,a poplatky za smeti. Mozes si to rozpocitat, kolko to vyjde na mesiac. Myslim, ze dan bola cca 30 eur, poistka na byt je 28 eur rocne a smeti myslim, ze cca 30. Cize tieto sumy nie su uplne presne. 30+28+30=88 eur rocne /12= 7.30 eura. Tuto sumu pripocitas k tvojim mesacnym nakladom a uz to bude viac menej asi vsetko. Pekny den
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janetka6 Dakujem
Odpovedať
@janetka6 presne súhlasím, len internet si zvykne platiť nájomca sám , možno to mate na základe dohody takto :-)
Odpovedať
Profilova fotka
cenu si stanovis podľa nejakej "trhovej" ceny a to buď napr. 250€ plus energie, resp. ost. náklady tak ale potencialny zaujemca nemá jasno čo to bude stáť, ale cena bude vyzerať lákavo. Druhá možnosť stanovíš cenu napr. na 320€ a uvedieš, že v tom už je všetko, aj Tv a internet. Cena sa ale bude zdať "vyššia" čo môže odradiť nejakých záujemcov. Všetko je len vecou trhovej situácie, ponuky a dopytu.
Odpovedať
@jajanuska Ked som brala balicek od t comu, tak bola nejaka akcia tv plus internet, tak som to rovno zobrala cele, a osobne si myslim, ze je lakavejsie, ked cena v inzerate je vsetko all inclusive, tak najomca vie, ze uz nemusi v suvislosti s byvanim minut nic navyse. Ale ako pises, je to vec dohody, mne sa osvedcil tento model, takze budem v nom pokracovat:-)
Odpovedať
@mimkonr za malo, pomohlo ti to v rozhodovani?
Odpovedať
V rozhodovani nie, pretoze ze ho budem prenajimat som bol rozhodnuty (mam byt ktory nebudem vyuzivat, tak nech aspon nieco z neho "kvapne"), ale aspon som uz trocha v obraze.
Odpovedať
@zuzkarybka dakujem
Odpovedať
@mimkonr Nezabudaj zaratat este aj to, ze byt nebude obsadeny kazdy mesiac. Takze ja by som este zisk prenasobila cislom 10/12tin. A teda ako pisala janetka, este dan z nehnutelnosti, poistka za byt. A mozno obcasna oprava nejakeho zariadenia, ak nie je v zmluve, ze si kazdu skodu bude najomca opravovat sam.
Odpovedať
@jaya47 na tie opravy pozor - za škody zodpovedá nájomca, ale za poruchy a následné opravy nie. Teda keď ti päsťou prebije dvere, tak to ide na jeho triko, ale keď sa pokazí umývačka, tak to ide na tvoje triko. Áno, je tam nejaká smiešna hranica aj pre opravy hradené nájomcom, ale za 7€ neopraví ani nič.
Odpovedať
@mimkonr odporucam precitat si aj toto vlakno: http://www.modrastrecha.sk/forum/pren...
Odpovedať
@worker_falcon Podla obcianskeho zakonnika: Ak nájomná zmluva neurčuje inak, drobné opravy v byte súvisiace s jeho užívaním a náklady spojené s bežnou údržbou uhrádza nájomca. Pojem drobných opráv a nákladov spojených s bežnou údržbou bytu upravuje osobitný predpis. A teraz co je "drobna oprava: ---fuuu .je tam toho vela - odkaz: http://www.realitymove.sk/sk/news/vie...
Odpovedať
@ultra ďakujem, fakt. Ako prenajímateľovi sa mi to hodí. musel som to prečítať asi 3x, kým som pochopil rozdiel prvého a druhého bodu (§5), a vlastne celok :-D Do "drobných opráv" patria všetky vypísané bez ohľadu na sumu, a okrem toho aj ostatné, ktoré jednotlivo nepresiahnu 6,64€. Len ak je nájom postavený na "novom" zákone, tak občiansky zákonník sa na to nevzťahuje, či? Alebo v zmluve do bodu o "drobných opravách" uvediem "definované podľa Nariadenie vlády SR č. 87/1995 Z.z." :-D
Odpovedať
@worker_falcon prenajimat byt mozes podla obcianskeho zakonnika alebo podla zakona o kratkodobom najme - oba zakony su v platnosti. Ci plati ustanovenie o drobnych opravach aj pri katkodobom najme??? Vychadzam zo zakona o kratkodobom najme 98/2014 ktory vo svojom texte nespomina uvedenu problematiku ale najdeme tam: Spoločné, prechodné a záverečné ustanovenia § 10 (1) Na nájomnú zmluvu uzavretú podľa tohto zákona sa vzťahujú ustanovenia Občianskeho zákonníka, ak odsek 2 neustanovuje inak. (2) Nájom podľa tohto zákona sa nespravuje ustanoveniami § 663, § 666 ods. 1, § 671, § 672 ods. 2 druhej vety, § 676, 677, 679, § 680 ods. 1, § 685, 686, § 687 ods. 3, § 696, § 703 ods. 2, § 704 ods. 2, § 705 ods. 2, § 706, § 707 ods. 2, § 709, 710, § 711 ods. 1, 3 až 6, § 712, 712a, 712c až 714 a § 717 až 719 Občianskeho zákonníka ak tento zákon v § 3 ods. 5 neustanovuje inak. Kedze v obcianskom zakonniku za drobne opravy uvadzaju v ustanoveni § 687 ods.2 platia aj pre kratkodoby najom - pokial si v samotnej zmluve o kratkodobom najme neurcite inak.
Odpovedať
@ultra k poslednému tvojmu bodu - OZ aj zákon o krátkodobom nájme je nadradený zmluve. Takže nech je v zmluve hocičo, ak je to v rozpore so zákonmi, platí to, čo je v zákone, nie to, čo je v zmluve. Ale inak tomu rozumieme rovnako. Do zmluvy som si doplnil "pre istotu" odkaz na nariadenie vlády 87,,,
Odpovedať
@worker_falcon - vsetko co som napisal je v sulade z OZ aj so zakonom o kratkodobom najme. Mne je uplne jasne ze to nemoze byt v rozpore s oboma zakonmi ale citujem ti konkretne ustanovenie § 687 ods.2 OZ (2) Ak nájomná zmluva neurčuje inak, drobné opravy v byte súvisiace s jeho užívaním a náklady spojené s bežnou údržbou uhrádza nájomca. Pojem drobných opráv a nákladov spojených s bežnou údržbou bytu upravuje osobitný predpis. Prva veta _AK NAJOMNA ZMLUVA NEURCJE INAK ................... Z tohoto ustanovania je jasne ze je to mozne v zmluve upravit. (Nehovorim vsak o ostatmych ustanoveniach zakona ale konkretne o tomto odstavci 2 - "drobne opravy")
Odpovedať
@ultra zaujímavé, to je jeden z mála bodov, kedy je zmluva nadradená zákonu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?