Stôl do L, bez strednej nohy

Profilova fotka
Dobrý deň, idem si po radu, ako najlepšie zhotoviť stôl, aby bol čo najpevnejší a aby sa neprehýbal. Chcel by som spraviť stôl do L s tým, že bude úplne voľný priestor medzi jednou a druhou časťou stola - inými slovami, keď sa budem presúvať z jednej strany stola na druhú na stoličke s kolieskami, nebudem si búchať nohy o nohu stola, ktorá by bola umiestnená práve v tom "zlome" toho L. Smiešny náčrtok je nižšie - uvažujem nad dvomi možnosťami, ako zostaviť vrchnú dosku z dvoch dielov a podľa toho rozložiť aj nohy. Modré sú samozrejme dosky, žlté nohy a červeným je označený nejaký plech, alebo niečo (tu potrebujem poradiť) ktorý by spájal oba dielce dokopy. Stolné dosky by som si nechal narezať z drevotriesky o hrúbke 3,6cm. Čo v prípade prvej možnosti predbežne počíta s hmotnosťou veľkej dosky min 32kg. Otázky: 1.) Ktorý variant je lepší? Ide mi hlavne o stabilitu, aby sa stôl nehýbal, nemal problém s tým, ak by som sa oň v tom "zlome" oprel a podobne 2.) Z čoho spraviť ten červený diel? Bude stačiť nejaký oceľový spojovník? Ďakujem veľmi pekne za akúkoľvek odpoved. Tomáš
Odpovedať
Ziadny spoj podla mna prevadzkovu zataz neudrzi, uz vobec nie pri doske z drevotriesky, pretoze ak to bude len spoj, tak tlak bude posopit ako tahove napatie na sroboch ktorymi nakotvite tu platnu zo spodu do dosky, a to z drevotriesky vytrhne ako nic. ak by som nieco take riesil ja, asi by som uvazoval nad niektorou z tychto dvoch moznosti: - zvarana podkonstrukcia z T profilu (alebo dvoch L) v mieste spoju ktora prejde popod dosku a potom zvislo (predpoklada kotvenie do steny vo zvislom smere). Vtedy by celu hmotnost niesla ocel (a ten rohovy zvar medzi zvislou a vodorovnou castou profilu). - zavarana podkonstrukcia ktora prebehne pod celym stolom a nohami - na druhom obrazku: jakel medzi strednou nohou vlavo a spodnou rohovou nohou vpravo. Pripadne mozno zafrezovany T profil ak nema byt viditelny pri pohlade spredu. Vsetky tri moznosti ktore mi takto narychlo napadli maju spolocne jedno: drevotriesku pouzivate len ako dosku ktora je pevna v tlaku.
Odpovedať
https://fpinterier.sk/kancelarske-pod...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tomas_lic:

Dobrý deň, idem si po radu, ako najlepšie zhotovi…
@tomas_lic Ani jedna z možností by mi nevyhovovala. Stôl s rozmermi 1800x1500 sa dá vyrobiť z jedného kusu, ale treba sa s vnútorným rohom pohrať či s frézovaním, ako aj ohranením aby to bolo pekne spravené. Vtedy je ale stôl najstabilnejší.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mam vybrat z tychto moznosti, tak potom ta druha, kde je ten cerveny diel blizsie ku stredu. Ale myslim, ze ti tu poradia, ako to pojde aj nejak efektivnejsie vyriesit.
Odpovedať
Profilova fotka
ja si to neviem predstavit, ale pokial si mame vybrat z tych dvoch obrazkov tak ten druhy mi pride stabilnejsi
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem veľmi pekne za odpovede a aj za odkaz na tie nohy. Skúsim to ešte premyslieť a pozrieť na moje možnosti.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomas_lic:

Ďakujem veľmi pekne za odpovede a aj za odkaz na …
@tomas_lic tie nohy nemusis kupit, dala som ti ich ako priklad funkcneho riesenia toho co chces ty.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?