Základova doska a izolácia

Zdravím vás Máme 25 ročný rodinný dom ktorý momentálne rekonštruujeme.Veľkým problémom je základová doska ktorá nie je vôbec tepelne odizolovaná v 2/3 domu ,tretina je podpivničená.Doska je izolovaná ipou ,na nej 4 cm betónu a dlažba ktorá je neskutočne studená i ked sa dom vykuruje na 24st.. Rozmýšľali sme o podlahovke ale sme ohraničený výškou miestností takže sme to vzdali. Rozmýšľam že by som dlažbu vybral po izoláciu,uložil 2 cm styroduru,naň 2cm OSB a parkety z masívu 20mm alebo laminátovú plávačku 12mm.Aký je váš názor,alebo čo by ste mi poradili,kto sa sa tretol s podobným problémom.Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Masívne parkety sú tiež extrémne studené.OSB doska je čístý jed do interiéru nevhodný.Lepšie použiť podlahový sadrokarton je pomerne teplý na dotyk podsypáva ,vyrovnáva sa hmotou, ktorá má veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti.
Odpovedať
@arct1c 2 cm XPS absolutne nic nevyriesi je to zalostne malo. Taktiez nic nevyriesia OSB dosky ani parkety pripadne laminatova podlaha - nie su to velmi dobre tepelne izolanty. Aka je sucasna vyska od podlahy po strop?
Odpovedať
@dominik_boksansky V obývacke kde sme museli dať koli kryvému stropu sádrokartón 245cm a v iných častiach prízemia 255cm
Odpovedať
@arct1c norma hovori min. vyska 250cm. Avsak nebal by som sa ist ani na vysku 240 cm. Ak dobre ratam, tak po rozbiti "poteru" by bola vyska od betonu po strop 260 cm. Mohol by si zaizolovat 10-15 cm Grafit EPS a na to Anhydrid poter. Na poter klasicka dlazba, alebo ina podlahova krytina.
Odpovedať
Nerád by som zvyšoval podlahu o viac ako pôvodná,možno len o 3-4cm lebo v obývačke mám z toho aj tak taký zlý pocit ako keby strop padal.Norma je jedna vec ale ja osobne sa lepšie cítim pod vyšším stropom.
Odpovedať
Profilova fotka
@arct1c Asi si sa nevyjadril správne pri definovaní základovej dosky. Nie je to len podkladný betón ? Dom je zrejme na základových pásoch. Potom vybúraj podkladný betón - vyhoď všetko až po rastlý terén - koľko potrebuješ. Dáš štrkové lôžko (8-10cm), podkladný betón (10cm), hydroizoláciu (prepojíš ju s izoláciou pod stenami), tepelná izolácia EPS100 (15-20cm), poter so sieťovinou (6cm), laminátová podlaha s podložkou (1cm). Čiže podľa horeuvedenej skladby podláh by si mal ísť minimálne o 40cm s výkopom pod úroveň terajšej úrovne podlahy.
Odpovedať
Profilova fotka
@arct1c Na podpivničenej časti použi podlahu korkovú (4mm) - to je najteplejší materiál (mám to osvedčené).
Odpovedať
@laco17 Ahoj Laco,podla toho čo viem a čo som si zistil obitím omietky tak na základové pásy sa odliala doska ktorej hrúbka je 20 až 30 cm miestami ,či je v nej aj kari rohož to mi nevie povedať nik...Ale ten betón je tvrdý jak kameň,tam sa cement a ani betónom nešetrilo.Nečudoval by som sa keby tam bolo miestami aj 50 cm,bol lacnejší z rakety ako keby mal doviesť materiál na vyplnenie.Kubíky som ho rozbil pri úpravách na dvore ako boli chodníky ci základy oplotenia.Izby na podpivničenej časti sú po rekonštrukcii a tam nie je problém,pivnica je vykurovaná.
Odpovedať
Profilova fotka
@arct1c Takže sú pásy - potom je doska zbytočná. Zváž čo sa ti oplatí viac - rozsekať alebo prckať sa tenkou izoláciou (ktorá bude aj tak nanič). Keď už raz robím, tak poriadne - vracať sa už nebudeš ku tomu. A že či je výstuž - urob sondu. Zavolaj si niekoho kto sa vyzná a poradí ti.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros mozes definovat podlozenými informaciami tvrdenie , ze OSB doska je čistý jed do interiéru ? fakt by ma to zaujimalo , toto tvrdenie
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 . Inak stačí si pričuchnúť. Pred 10 rokmi som z toho urobil dreváreň odhliadnúc od toho že tie dosky sa za ten čas začali rozpadať tak dodnes páchnu chemikáliami použitými na ich výrobu.Väčšinou stačí použiť google OSB + formaldehyd . V každom prípade sú u nás dovolené glykofosfáty ( v postrekoch) vraj neškodné , konzervanty v potravinách , neškodné ,aspartan v potravinách ( vraj v malých množstvách vyhovuje norme, inak bojový jed použitý na postrek džungle vo Vietname , dodnes tam nič nerastie.). Je mi jedno nech si s tým kto chce robí čo chce , nech si verí kto chce čomu chce. Drevodomy ktoré sú ponúkané ako eko bývanie sú všetky do jedného napustené chemikáliami od výmyslu sveta na stabilizáciu a ochranu dreva . Kto má trochu v hlave sa tomuto svinstvu oblúkom vyhne..
Odpovedať
@antonmesaros tolko ludi rocne sa utopi vo vode a napriek tomu ju vsetci dobrovolne pijeme... za to mozu urcite iluminati.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antonmesaros Ďakujem za radu ktorá sa mi zdá zaujmavá.S liaporom sa vyrovnajú nerovnosti podlahy,minimálna hrúbka mi vychádza asi 3cm a bude sa pohybovať asi do 7cm.Ešte porozmýšľam o podlahovej krytine ,ten dubový masív ale je stále favoritom u mojej polovičky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros len pre zaujimavost , z coho je YTONG ? skus sa pozriet na to , som zvedavy na tvoju reakciu , nepreferujem bytostne alternativy , ale objektivne konstatujem ze cert ako diabol v materialoch sa dnes pouziva
Odpovedať
Profilova fotka
Vápno , voda ,piesok, cement, hliníková pasta..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?