Stačí EPS 150 pod poter?

Ahojte prosím vás takúto mame skladbu podlahy, systémovú dosku dávať nechceme takže by sme dávali miesto toho o 3cm polystyrenu viac, môžme dat teda polystyren 5cm a druhu vrstvu 6cm a stačí EPS 150 alebo treba ten co mame navrhnutý? A prosím vás prečo tam mame sietovinu do poteru ja som nevidela ze by dávali sietovinu do poterov? Dakujem
Odpovedať
@aklatanmal staci eps 100s. Polozky ako systemova doska,nivelacka su vyhodene peniaze.
Odpovedať
@jozefsv ja sa preto pýtam lebo niekde píšu ze treba eps 200 a niekde dávajú spolu 20cm polystyrenu tak sa mi zdalo tých našich 11cm malo..
Odpovedať
@aklatanmal mam 20cm 100s. Vsetko nad 12 cm v podlahe je uz pomaly zbytocnost. 200s ? Co tam budete mat sustruh?
Odpovedať
@jozefsv Napísal si: Polozky ako systemova doska,nivelacka su vyhodene peniaze. Ešte nie je hotový ani poter, ale už vieš či nebude treba nivelovať podlahu. Nevieš ani aká tam pôjde podlaha a má stanovenú toleranciu na podlahu. Systémová doska je pre urýchlenie-rovnomerné rozloženie, ale to isté sa dá urobiť aj Tracker poprípade cez príchytky na kari siete. Napr. systémová doska Bekotec ti umožňuje prekrytie rúr len 8mm namiesto 50mm. Čo je v prechodnom období oveľa rýchlejší nábeh kúrenia, menej poteru, vyriešený problém s dilataciami, znižuje náklady o nejaké tie %. Ale všetko záleží aj od finálnej vrstvy a samozrejme vyššej obstarávacej ceny. A polemizovať o Eps (biely/grafit) či a aká hrúbka. Architekt ti napisal skladbu aká je potrebná pre dosiahnutie stanoveného tepelného odporu pre obytné domy. Pre podlahové kúrenie - dom je stanovené R a či ho dosiahneš "tenšimy " materiálmi (väčšinou drahší mi) alebo náhradou väčšej vrstvy iného materiálu s príslušnou λ. Ak ide o ľahkú podlahu môže sa použiť eps 100s. Rozdiel je v pevnosti a súčiniteli tep. vodivosti λ. A čo sa uberie z tech. vlastnosti by sa malo dorovnať hrubkou. @aklatanmal Časť odpovedi je aj či EPS 150 postačuje. A niektoré systémové riešenia boli navrhnuté aj s kari sieťami, vláknom alebo len poter. Poter má aj dosť nevýhod ale to je na dlho. Ak by som to riešil ja použil by som EPS 150, anhydrit. Poprípade ak máte finančnú rezervu použil by som určite Bekotec.
Odpovedať
@dan8181 dalsi blbec co len nieco cital ale este nic nespravil.
Odpovedať
@dan8181 systemova doska je fakt zbytocnost- to len si niektore firmy zlahcuju robotu. A ak je kvalitne spraveny poter, tak aj nivelacka.
Odpovedať
@dan8181 to stou systemovou doskou si napisal ako spravnu reklamu 😄 takze s tou systemovou doskou specialnou, mi staci dat anhydritu iba alebo beton poter iba 8mm namiesto 3cm resp 5 nad ruru ? a to vsetko za krasnych cca 2000e na priemerny dom 120m2 ? ved to je neuveritelne vyhodne ... este tak najste niekoho, kto urobi ten poter v hrubke 8mm nad ruru ...
Odpovedať
Ja som mal architektom na starom dome naplanovaných tiež 16cm styroduru, asi si myslel, že picham bankarovu dceru 😄 Každopádne, výškovo mi to aj tak nevychádzalo, takže mi tam vošlo len 2cm styroduru a hádaj čo? Nič... 🙂 Žiadna studena podlaha sa nekonala. Barak bol radiatorovy klasicky.
Odpovedať
@jozefsv nie aj pracoval s tým, ale nevidím zmysel sa baviť s niekým kto má nepozná a začne s uražkami. Neviem čo som takého strašného napísal keď sa vyjadrím k tvojmu komentáru. Poter ešte nie je a ty vieš, že ho nebude treba preliať. Veď každá podľa má stanovené normy pre rovnosť podkladu. A keď sa podklad nepodarilo urobiť v požadovanej kvalite tak asi nebudeš na to klásť podlahu.
Odpovedať
@shadowmilan akú reklamu? Napísal som, že je aj drahšia. To ako keby sa začneme baviť boli tu atmosfericke kotle, turbo kotle, kondenzačné teraz tepelné čerpadlá. Tak niekto napíše o TC tak je to reklama. Žiadne ceny som nenapísal a upozornil som, že je to aj finančne drahšie. Ako nechápem ľudí ako ste Vy. Niekde si tu prejdem komentáre niekto pridá, že chce zonove kúrenie a len nadávky. A či sa dá urobiť taký poter o pár dní pôjdem do čiech môžem ti pridať foto z realizácie 2 domov (nepredávam to). Tak isto sa nedáva robil dom v TO. Ale ako v poriadku prišlo mi to len ako pridanie zaujímavej možnosti. Ak som tu viacerých urazil tak sa ospravedlňujem.
Odpovedať
@sousedekovci89 tak ja som popísal 3 druhy montáže podlahového kúrenia systémovú dosku, na kari sieť a Tracker. A pridal som systém Bekotec ktorý je určený prevažne na "veľkoformátové dlažby". Pri bežných cementovych poteroch môžu vzniknúť chyby bimetalickemu javu a....ale nemusia. Je tam veľa faktorov čo to ovplyvňuje. A zrazu sa tu niekto poučil su na trhu fólie od PCi, Progres,Mapei, Ditra, Beha, KD a .... (Napísal som viacej aby to nebola reklama). Je veľa systémových riešení a každé má svoje +/- a je na niečo určené.
Odpovedať
@aklatanmal mám EPS100 v celom dome. Okrem miesta, kde sú kachle. Dokonca aj pod 120l zásobníkom. Žiadnu problém.
Odpovedať
@dan8181 ujo, do poteru pchať kari sieť je teda pekná prasačina... A zónovú reguláciu mám doma. Aj bez systémovej dosky, Becotec-u a kari siete...
Odpovedať
@megdesign a viete čítať? Kde píšem, že to doporučujem? Aj podľa mňa je to blbosť, ale je to jedna z možností. Ja som tu skladbu podlahy nenavrhoval! Ak máte nejaké komplexy kontaktujte zakladateľku požiadajte o kontakt na pána architekta a kľudne si to s ním vydiskutujte.
Odpovedať
Ten projektant je teda riadne rozšafný 🤷‍♀️ Máme EPS 100 a drží jak čert. Poter som tu riešil nedávno, dali fakt málo cementu oproti normám, ktoré tu lietajú v diskusiách, i keď všetci realizátori a stavebníci má upokojili, že na strojový poter je to bežné a vôbec nie je treba tam trepať toľko cementu. Je pekný, rovný, nivelak vôbec nebude treba. Mal som na ňom naložených 100 vriec omietky a lepidla a stále drží
Odpovedať
@jozefsv systémová doska nie sú len vyhodené peniaze ale aj tak trochu zbytočnosť, keďže znižuje účinnosť kúrenia kvôli výstupkom. A môj kurenár dával ručne úchyty (tie šikmé) a aj tak bolo kúrenie doobeda hotové
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dan8181 nie popisal si ze systemova doska je pre nejake urychlene rozlozenie. Ja tvrdim ze systemova doska je pre lenivych majstrov ktori si takto zlahcuju robotu ale tym aj mierne znizuju ucinnost kurenia. Zaroven hovorim ze nasilu naplanovat nivelak v projekte moze byt pre neznaleho len bud snaha o osmeknutie ho o peniaze alebo robi projektant projekty zo zvyku. Pri vybere spravne firmy na podlahu ho potrebovat nebude.
Odpovedať
@dan8181 tak ja neviem 😄 vyznieva to z toho 🙂 nenapisal si priamo, ze su taketo pre a proti a rozne typy ako neskor ale rovno konkr typ 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 NIE! Napísal som: Systémová doska je pre urýchlenie-rovnomerné rozloženie, ale to isté sa dá urobiť aj Trackerom. Neviem mne to pripadá zrozumiteľné ale ak nie tak Tracker bezproblémové nahradí systémovú dosku. A dúfam, že je to naposledy! Popísal som zaujímavú ale finančné náročnejšiu systémovu dosku Bekotec. Táto doska bola vyvinutá na veľkoformáty, kamenné dlažba a... Jednou z hlavných funkcií je eliminácia pnutia a "odstránenie dilatacii" tak isto eleminuju bimetalicky efekt, krutenie a... Je to na dlhšie. UVIEDOL som to ako zaujímavosť! Spomínaš tu výber správnej firmy. Samotný poter ovplyvňuje správne uložený eps, podložie, vydrazkovanie do eps na rozvod vody kanalizácie, správna vykurovacia mapa, veľkosť okien, polievanie... A tu pod nejakým nickom sa rozdávajú rady. Ale zober to tak ten architekt sa pod to podpisuje a pri danej skladbe berie na seba zodpovednosť tak možno preto kombinuje systémovú dosku a kari sieť. Čo je zvláštne a drahé riešenie. Ak je dodržaná rovnosť tak sa nebude riešiť nivelačka. Riešiť či pôjde alebo nie kým nie je hotový poter je odvážne nie? Ale určite je to vysvetlené v technickej správe projektu. Ak nepôjde navrhnutá finálna vrstva treba brať zreteľ na TP pre danú vrstvu. Možno keby sa spýtame jeho prečo navrhol danú skladbu tak by si to možno obhájil. Je pravda, že je viacej možností a návrhov ako to urobiť.
Odpovedať
@shadowmilan nie celkom rozumiem čo si napísal v poslednom príspevku. Ale ak mi vyčítaš, že som uviedol presný typ. Áno uviedol, zatiaľ je to jediný typ pracujúci na mikro-dilataciach. Neviem či je reklama sa rozprávať o 15 alebo viac ročnom systéme. Poznáš nie o podobné? Budem rád ak to pridaš.
Odpovedať
@dan8181 nevycitam, len tvoj prispevok znel akoby si to horlivo obhajoval a predaval 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?