Samonivelizačný poter

Ahojte, potrebujeme poradiť, tam kde ideme dávať drevenú podlahu, chceli by sme poter vyrovnať samonivelákom aby sme nemuseli dávať kopu lepidla, teda viacerí nám to odporučili nech to je úplne rovné. Chcem sa spýtať aká minimálna hrúbka sa môže dať samoniveláku? a či viete poradiť aj typ samoniveláka. Ďakujem krásne za radu. :-)
Odpovedať
@luciac zavisi od konkretneho poteru, tie bezne byvaju od 10 do 30 mm, su aj specialne ktore sa daju davat uz od hrubky 1mm... treba sa pozriet na technicke listy konkretnych vyrobkov, najdes ich na stranke vyrobcov, napr. baumit
Odpovedať
Profilova fotka
V každom prípade, ak idete drevenú podlahu lepiť, musí sa použiť samonivelačná stierka na to určená, to zn. stierka s vyššími pevnostnými parametrami, napr. Ultraplan Eco.
Odpovedať
Profilova fotka
@luciac doporučujem botament M 50 samonivelačná hmota do 15mm v jednom prevedeni,po 6hod pochvozná možnosť kladenia dlažby alebo plav.podlahy,je vhodná aj na exterier. :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Polyuretánové, príp. silanové lepidlo na lepenie parkiet asi naozaj nevýjde lacnejšie ako cementová samonivelačná stierka. Kladenie plávajúcej podlahy nie je lepenie dreva, pozor...
Odpovedať
@peterpb áno ideme lepiť drevenú mozaiku a chceme to mať poriadne, a odporúčajú pred lepením vyrovnať povrch nivelákom, lebo to lepidlo je neskutočne drahé a potrebuje mať pod sebou nivelák.
Odpovedať
a nikto tu nie je čo už robil drevenú podlahu do domu?
Odpovedať
Profilova fotka
Aj v mojom fotoblogu, na podlahe prízemia máme drevené masívne parkety Merbau. Pevný, súdržný poter, bez vyplaveného cementového mlieka ošetríte disperzným penetračným náterom (napr. Primer G zriedený s vodou 1:1 dvojnásobný náter, necháte úplne vyschnúť), na takto pripravený podklad aplikujete samonivelačnú stierku (napr. Ultraplan Eco) určenú pre lepenie drevených podláh. Následne necháte úplne vyzrieť, vyschnúť, cca 48 hod a môžete lepiť parkety 1- zložkovým PU lepidlom (napr. Ultrabond P990 1K). Takýto postup som volil ja, samozrejme, parkety mi lepil odborník.
Odpovedať
@peterpb ďakujem za radu, až teraz som si všimla tvoju odpoveď :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 rokoch
Ahojte, potreboval by som vyrovnať mierne priehlbiny v potery. poter sa robil ručne tak že po okrajoch a v strede sa urobili pásy poteru ktoré boli v jednej výške a potom sa už len dotiahli stredy. Takže poter je v jednej výške po okrajoch a v strede v páse miestnosti. Len tie stredové pásy sú troška prehĺbené ( max 0,5 cm). Čím tie prepadnuté pásy vyplniť ale s tým že nemôžem už vyššie ako je výška na okrajoch miestnosti? Idem dávať gumolín na podlahu preto to nemôžem vyrovnať lepidlom s dlažbou. Gumolín musím dať pretože dlažbu s lepidlom už nezmestím pod dvere. Je to technický priestor (20m2) a budú tam regále zaťažené max. 200kg a keďže budú opreté o okraje stien potrebujem mať podlahu rovnú. Prikladám aj obrázok pre lepšie porozumenie. Obrázok je ilustračný a nerovnosť na ňom prehnaná. V skutočnosti je to lepšie. Maximálna priehlbina je 0,5cm. Inak to je skoro všade tak 0,3cm. Ak to budem riešiť samonivelačkou, nevypraská to keďže to nebude tvoriť jeden celistvý vrch podlahy ale iba výplň priehlbín a bude na nej zaťaženie? Ďakujem
Odpovedať
@rado26 nivelacia nefunguje ako voda, ze naplnite jamu po okraj a je rovno ... nivelak zo skusenosti potrebuje vsade min 3-5mm nad najvyssim miestom...preto sa vylievaju cele miestnosti v jednom kuse ... to je ako ked ti povedia napr, ze anhydrit moze byt min 3cm ...ale vacsinou zabudnu povedat, ze ludia, co to citaju maju podlahove kurenie, takze 3cm nad najvyssim bodom, teda rurkou ... vo vysledku ...5-6cm 🙂 inak, to vam dobre *** poter ... co to robili lukom ?
Odpovedať
@shadowmilan - predpokladám svojpomoc, sám miešaš, sám nosíš, sám rovnáš a na rovnanie nie je čas, pretože ti to pod rukami schne @rado26 - skúsil by som jemný poter napr. BPJ 421 predtým napenetrovať, po uložení sa dá latou pekne sťahovať po milimetri
Odpovedať
Článok sa načítava...
@shadowmilan treba čítať a rozmýšlať pri tom troška, ten obrázok je prehnaný a skutočnosť je iná, zámerne som to na nom prehnal. robilo sa to samozrejme vodováhou, no pri vyhladení pravdepodobne niekde viac pritlačili hladidlom alebo zoškrabli neviem. skutočnosť je taká že su to ako keby len vlnky pár mm prepadnuté, a na jednom mieste je to 0,5cm. preto som dal max. 0,5. podla mna aj keby sa si dáš po vyliatí poteru pred položením dlažby na zem vodováhu tak nájdeš priehlbiny, len ked dávaš dlažbu tak to neriešiš lebo lepidlo tých pár mm vyplní. Ja idem dávať gumolín a ten odzrkadlí všetko preto som to chcel troška ešte vyrovnať.
Odpovedať
@roman_x ďakujem za vecný komentár a radu
Odpovedať
Hrubšie nerovnosti jemným poterom a jemnejšie cementovým lepidlom, ak sú chrasty tak zbrúsiť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?